Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Vasluiul are nevoie de investitori

F.A. Piaţa Imobiliară /

Vasluiul are nevoie de investitori

Pe segmentul comercial va fi construit, deocamdată, doar un "Penny Market"

Construcţia unui centru de afaceri a stagnat după turnarea fundaţiei

Apartamentele edificate în "70 şi locuinţele noi au aceleaşi preţuri

Un apartament cu două camere este închiriat cu 300 de euro/lună

Preţul terenurilor s-a dublat în ultimul an

Municipiul Vaslui este unul dintre oraşele care au nevoie de investiţii majore. Potrivit agenţilor imobiliari din zonă, în această localitate nu se construieşte mai nimic, deşi au loc discuţii în acest sens, între diverşi oameni de afaceri, municipalitate şi reprezentanţi ai agenţiilor imobiliare vasluiene.

În ceea ce priveşte segmentul comercial, în Vaslui există un supermarket "Interex", deschis anul acesta şi un "Winmark". De asemenea, "Penny Market" a cumpărat un teren de circa 5.000 de metri pătraţi, în vederea construirii unui centru comercial. Spaţiile comerciale nu se tranzacţionează, ele fiind închiriate la preţul de 20-30 de euro/mp/lună. Simona Polak, din cadrul agenţiei imobiliare "Impact Plus", ne-a precizat că, pe segmentul comercial, sunt foarte multe cereri, însă nu există oferte.

Totodată, nu există nici forţă de muncă, fapt pentru care, în opinia agenţilor imobiliari, după ce fusese demarată, construcţia centrului de afaceri prevăzut cu opt niveluri a fost oprită. Din acest complex nu a fost edificată decât structura de rezistenţă.

Circa 1000 euro/mp - atât apartamentele noi, cât şi cele vechi

Pe piaţa rezidenţială din Vaslui se află în execuţie un ansamblu de aproximativ 100 de apartamente, care sunt construite în cadrul unui bloc cu patru scări şi zece etaje. Primele unităţi locative, potrivit doamnei Polak, urmează să fie rezervate în circa una-două luni. La subsolul clădirii vor fi amenajate locuri de parcare. Apartamentele vor fi contractate fără să fie compartimentate, urmând ca, până la livrarea lor, să fie finalizate în funcţie de comanda proprietarului. Preţul la care vor fi comercializate aceste apartamente se ridică la 1.000 de euro/mp, fără TVA. Acelaşi preţ îl au şi locuinţele vechi, construite în anii "70, ne-a spus Simona Polak.

Potrivit domniei sale, pe lângă investiţia prezentată, nu mai există alt complex rezidenţial în construcţie. Sursa citată ne-a precizat că a fost întocmit un proiect tehnic ce presupune construcţia a 64 de spaţii locative şi care nu a fost pus, încă, în operă.

La rândul său, Gabriel Pană, de la "Euro House", ne-a subliniat că există un investitor care intenţionează să deruleze un proiect de trei blocuri cu câte zece niveluri, pe o suprafaţă de 7.700 de metri pătraţi.

Prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) au fost construite doar două blocuri, dintre care unul a fost atribuit şi altul se află în faza de finalizare.

Cel mai mult se construiesc case şi vile individuale, în regie proprie, prinzând contur, astfel, cartiere întregi rezidenţiale. Acestea au regimul de înălţime parter şi mansardă şi în jur de 70 de mp/nivel. Casele noi sunt comercializate la preţul de 100.000 de euro.

Un apartament vechi, îmbunătăţit, poate fi închiriat cu 300 de euro/lună

În Vaslui există o cerere enormă pentru apartamentele cu două şi trei camere, potrivit domnului Pană. Ca în toate domeniile, şi pe acest segment preţurile au crescut, în ultimul an, cu circa 20-40%. Astfel, o garsonieră costă în jur de 25.000 de euro, în timp ce preţul unui apartament cu două camere ajunge la 40.000-50.000 de euro, iar unul cu trei camere la aproximativ 70.000 de euro.

Şi valoarea chiriilor este ridicată, un apartament modernizat fiind închiriat la preţul de circa 300 de euro/lună.

Terenurile au înregistrat cea mai mare creştere a preţurilor

Cea mai mare creştere pe piaţa imobiliară vasluiană, din punct de vedere al preţurilor, a fost înregistrată de terenurile din zonă. Astfel, în oraş, un metru pătrat de teren costă până la 500 de euro, dublu faţă de anul trecut. La ieşirea pe drumul european, terenul este comercializat la 50-100 de euro/mp. În suburbie, un metru pătrat de teren intravilan ajunge la 20-50 de euro, în timp ce terenurile industriale costă 25-50 de euro/mp. Oferta este destul de mică pe acest segment şi nu acoperă cererea importantă din domeniu.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional