Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Vila OromoluTrecutul se îmbină cu viitorul într-un proiect imobiliar avangardist

F.A. Investiţii /

Trecutul se îmbină cu viitorul într-un proiect imobiliar avangardist
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Noile dezvoltări imobiliare intră adesea în disonanţă cu fondul construit existent în demersul pentru obţinerea celor mai bune amplasamente din oraş. Un proiect imobiliar ambiţios îşi propune să schimbe această paradigmă şi să facă posibilă convieţuirea unei clădiri de patrimoniu lângă un centru de afaceri modern.

    Vila Oromolu, una dintre clădirile istorice ale Bucureştiului, aflată de ani buni în paragină, va fi restaurată şi readusă la frumuseţea de odinioară în cadrul unui proiect imobiliar de înaltă clasă. Proiectul atipic va fi dus la îndeplinire de fondul sud-african de investiţii New Europe Property Investments (NEPI), unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din România.

    Monumentul interbelic, situat lângă Piaţa Victoriei şi palatul Guvernului, va fi inclus într-un proiect mai amplu, derulat pe terenul de 4.500 mp. Acesta va mai include o clădire nouă de birouri, cu regim de înălţime trei subsoluri + parter + trei etaje, amplasată complementar în spatele clădirii vechi. Suprafaţa totală închiriabilă a proiectului va fi de aproximativ 7.000 mp, din care în jur de 700 mp vor reprezenta suprafaţa Vilei Oromolu.

    În jurul monumentului istoric va fi, de asemenea, amenajată o piaţă publică, cu spaţii verzi, bănci şi o fântână arteziană.

    Martin Slabbert, CEO NEPI, a declarat: "Nu este genul de proiect în care ne implicăm în mod normal. Nu am vrut să obţinem această proprietate, dar am ajuns să o dobândim. Prin urmare, a trebuit să decidem ce facem cu ea. În starea actuală, clădirea monument istoric este o oroare şi ea trebuie restaurată. Aceasta a fost şi intenţia noastră încă de la început. Nu este o dezvoltare din care să facem bani. Dar, având în vedere că activăm pe piaţă de ceva timp şi suntem jucători pe termen lung, am decis să facem o dezvoltare prin care să fie restaurat monumentul şi astfel să le arătăm românilor că le respectăm moştenirea culturală. În al doilea rând, am vrut să aducem o îmbunătăţire Pieţei Victoria".

    Vila Oromolu şi terenul aferent au ajuns în posesia NEPI în contul unei datorii pe care Avrig 35 o avea faţă de fondul de investiţii. În lipsă de alternative, NEPI a decis să preia această proprietate.

    Valoarea estimată a investiţiei în dezvoltare este de 15 milioane de euro, din care câteva milioane de euro vor reprezenta cel mai probabil costurile pentru consolidarea şi restaurarea Vilei Oromolu, precizează Michael Beux, manager de proiect în cadrul NEPI.

    Odată obţinută autorizaţia de construire, lucrările vor dura cel mai probabil în jur de 18 luni, în funcţie şi de evoluţia intervenţiilor de restaurare, a căror durată este întotdeauna greu de estimat. "Am dori să începem lucările anul acesta", afirmă domnul Beux.

    Având în vedere costurile mari cu terenul şi dezvoltarea, proprietatea nu va valora mai mult decât investiţia, dar va permite recuperarea acesteia, apreciază domnul Slabert.

    Noul proiect se va menţine în parametrii urbanistici stabiliţi pentru această zonă, nu va solicita o derogare, cu toate că Piaţa Victoriei este o zonă râvnită de dezvoltatorii imobiliari pentru realizarea unor proiecte de anvergură. "Nu ne interesează să obţinem drepturi de construcţie care nu sunt deja prevăzute pentru această zonă. Oricine altcineva care deţinea clădirea probabil că ar fi încercat să distrugă monumentul şi să construiască un turn înalt. Noi vrem doar să restaurăm clădirea şi să facem o dezvoltare simplă, dar elegantă, care să aducă un plus de valoare Bucureştiului", afirmă domnul Slabbert.

    Proiectul va fi unul exclusivist, cu spaţii de birouri de cea mai înaltă calitate. De asemenea, clădirea va fi deservită de o parcare subterană generoasă. "Locaţia este foarte bună, nu ne facem griji că nu s-ar închiria. De altfel, cei mai buni dezvoltatori din Europa nu dezvoltă pe baza pre-închirierilor, ci speculativ", adaugă domnul Slabbert.

    Vila Oromolu va fi probabil închiriată fie de o ambasadă, instituţie financiară, organizaţie europeană sau companie multinaţională. Având în vedere specificul proiectului, chiria practicată se va situa peste media pieţei, menţionează domnul Slabbert.

    Clădirea nouă va fi complementară monumentului istoric

    Proiectul are o deosebită importanţă prin locaţia şi istoricul Vilei Oromolu. Abordarea sa a fost complexă prin realizarea unei legături între volumul nou şi clădirea existentă. Din perspectiva arhitecturală, noua clădire reprezintă o dezvoltare perimetrală raportat la vila istorică, pe care o va pune în valoare. "Avem ocazia să facem un proiect de arhitectură, nu doar o speculaţie imobiliară cum se întâmplă de obicei", afirmă arhitectul Adrian Arendt, şef de proiect şi director design în cadrul biroului de arhitectură Dorin Ştefan (DSBA).

    Proiectul prevede crearea de spaţii publice extinse între cele două clădiri. Nimic nu va obstrucţiona vizibilitatea clădirii istorice, atât dinspre Piaţa Victoriei, cât şi dispre Bd. Aviatorilor. În prezent ea este parţial ascunsă privirii de vegetaţie şi un zid înalt. Noul proiect va pune accentul pe deschiderea clădirii spre spaţiul public pietonal. "Lipsa spaţiului public este un lucru foarte des întâlnit. Aici am plecat în sens invers, de la spaţiul public şi ceea ce putem oferi pietonilor", subliniază domnul Arendt.

    Proiectul reprezintă în acelaşi timp o oportunitate deosebită pentru a folosi tehnologii noi, care poate nu se folosesc mai mult din raţionament de cost. "Proiectul acesta merită investiţia, deoarece sunt puţine locuri comparabile în Bucureşti, cu spaţii atât de largi precum Piaţa Victoriei", consideră arhitectul Adrian Arendt.

    Ca element distinctiv, faţada noii clădiri va fi realizată din sticlă dublu curbată, apelând la o soluţie tehnică pe care o pot furniza doar câţiva producători la nivel mondial. Faţada de sticlă nu este un "moft arhitectural", ea este menită să se menţină într-un raport de neutralitate cu clădirea veche. "Sticla este neutră, oferă atât transparenţă, cât şi un fundal pentru Vila Oromolu. Pereţii foarte mari de sticlă creează o imaterialitate, opusă faţadei cortină clasice, cu montanţi şi traverse", argumentează domnul Arendt.

    De asemenea, faţada dublă a clădirii va avea caracteristici fototermice speciale: va reţine cât mai mult din transparenţă fără a lăsa şi căldura să intre. În lateral vor fi montate elemente de umbrire, iar faţada de sticlă va fi curbată în partea superioară către exterior, pentru a realiza o protecţie solară suplimentară, similar unui parasolar, adaugă Adrian Arendt.

    Nu în ultimul rând, faţada va integra elemente vegetale. De altfel, întregul concept al proiectului gravitează în jurul sustenabilităţii şi elementelor "verzi".

    Clădirea nu este "verde" doar la nivel declarativ. Din punct de vedere tehnic, o astfel de clădire trebuie să se conformeze unor standarde internaţionale precum BREEAM sau LEED, care detaliază elementele care fac o clădire să primească această titulatură. Pe lângă partea tehnică: implementarea BMS (n.r. sisteme pentru administrarea clădirii), senzori, o clădire este "verde" prin apropierea de mijloacele de transport în comun (intrarea în staţia de metrou Piaţa Victoriei este lângă Vila Oromolu) şi facilitarea transportului alternativ cu bicicleta. De exemplu, noua clădire va fi deservită de duşuri în subteran, pentru cei care optează să vină la serviciu pe bicicletă. În plus, elementele vegetale nu reprezintă doar un decor al clădirii ci sunt parte integrantă din conceptului arhitectural, explică arhitectul Arendt.

    De asemenea, pentru încălzire vor fi utilizate inclusiv pompe de căldură.

    Pe de altă parte, prin conceptul arhitectural s-a dorit un spaţiu cât mai liber la interior. Din acest motiv, au fost prevăzute deschideri ample, între 8 şi 18 metri, o provocare pentru punerea în operă. De asemenea, în continuarea ideii de transparenţă şi luminozitate, parterul va fi împărţit prin ganguri în trei volume. Aici sunt prevăzute funcţiuni pentru cafenele, poate o bancă şi servicii publice.

    Nu în ultimul rând, între cele două clădiri vor fi amenajate o fântână arteziană, precum şi o sculptură care îl va reprezenta pe omul politic Mihai Oromolu, adaugă domnul Arendt.

    Vila Oromolu

    Vila Oromolu a fost construită în intervalul 1926 - 1927 pentru a găzdui reşedinţa politicianului român Mihai Oromolu, fost guvernator al Băncii Naţionale. Construcţia a fost proiectată de renumitul arhitect Petre Antonescu în stil eclectic, cu influenţe neoclasice şi elemente Art-Nouveau.

    Vila a fost realizată pe trei nivele: demisol înalt + parter + etaj, cu decoraţiuni interioare bogate.

    De-a lungul existenţei salei, construcţia a avut mult de suferit: de la bombardamentele din al doilea război mondial (1944), la modificările realizate după naţionalizare şi până la incendiul din 2009, în urma căruia au fost distruse în mare parte finisajele interioare, relatează arh. Marga Mihăilescu, realizatorul unui studiu istoric asupra monumentului.

    Proiecte NEPI în România

    NEPI are o capitalizare de piaţă de aproximativ un miliard de euro, iar planurile de dezvoltare şi achiziţii însumează încă 500 milioane de euro, a precizat Martin Slabbert, CEO NEPI.

    Cel mai mare proiect pe care compania îl derulează în România vizează construirea unui ansamblu de birouri clasa A la Cluj-Napoca, în parteneriat cu omul de afaceri Ovidiu Şandor. Proiectul va fi dezvoltat în etape şi va cuprinde în total o suprafaţă închiriabilă de 54.000 mp. Lucrările au început deja la prima etapă, de 19.000 mp, care va fi livrată anul viitor.

    La Galaţi, investitorul dezvoltă un centru comercial. La începutul lunii iunie erau în curs de demolare clădirile vechi existente pe teren, pentru a permite începerea cât mai degrabă a lucrărilor de construcţie. "Vrem să inaugurăm proiectul în acest an", a precizat domnul Slabbert.

    De asemenea, la Târgu Jiu, NEPI va începe construcţia unui nou centru comercial cu o suprafaţă de 25.000 mp. Obiectivul va fi inaugurat în 2014, a mai precizat Martin Slabbert.

    În paralel, centrul comercial Severin Shopping Center, din Drobeta- Turnu Severin, va fi extins.

    Fondul de investiţii are în vedere continuarea achiziţiilor de terenuri în scopul dezvoltării de noi proiecte imobiliare, atât în Bucureşti, cât şi în ţară, a mai declarat Martin Slabbert.

    "Suntem mai ocupaţi acum decât în anul anterior, iar anul următor sperăm să fim şi mai ocupaţi decât în acest an", afirmă reprezentantul NEPI.

    În toamna anului trecut, NEPI, în parteneriat cu Carrefour Property, divizia imobiliară a grupului francez, a finalizat centrul comercial Ploieşti Shopping City. Martin Slabbert s-a declarat mulţumit de proiectul imobiliar din Ploieşti.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional