Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

VoluntariPeste 100 milioane de euro pentru infrastructura

F.A. Investiţii /

Primarul Florentin Pandele, în faţa primăriei Voluntari

Primarul Florentin Pandele, în faţa primăriei Voluntari

140 de străzi vor fi modernizate

Primăria Voluntari beneficiază, în acest an, de un buget de investiţii de 389.319.300 de lei (peste 100 milioane de euro). Florentin Pandele, primarul Voluntariului, ne-a declarat: "Din suma totală, 73.419.300 de lei sunt asigurate din venituri proprii, iar 43,9 milioane de lei din împrumuturi bancare. Restul de 272 milioane lei provin din contracte de tin credit - furnizor".

La finele lunii martie, primăria avea în derulare importante lucrări de modernizare a infrastructurii în zona Iancu Nicolae - Zoo Băneasa - bulevardul Pipera (până la Porsche). Vor fi reabilitate reţelele de apă şi canalizare din zonă, reţelele electrice şi telefonice vor fi introduse în subteran, iar strada Erou Iancu Nicolae şi bulevardul Pipera (fosta şosea Pipera - Tunari) vor fi lărgite de la două la patru benzi. Vor fi modernizate şi trotuarele, vor fi plantaţi copaci şi arbuşti. Până la sfârşitul anului curent, lucrările trebuie să ajungă din zona Iancu Nicolae în zona Pipera-Tunari.

Florentin Pandele ne-a spus că numai pentru zona Erou Iancu Nicolae - bulevardul Pipera şi străzile adiacente valoarea totală a lucrărilor este de 33 milioane de euro. Domnia sa a menţionat că în această primăvară vor mai fi introduse reţelele de canalizare pe cinci străzi din zona Iancu Nicolae, alte cinci străzi din Pipera, precum şi în zona Drumul Potcoavei.

Primarul Pandele mai are şi alte proiecte ambiţioase pe care vrea să le demareze în acest an. Domnia sa a supus dezbaterii publice proiectul unui bulevard, cu profil de autostradă urbană, care va "tăia" Voluntariul în două. Traseul bulevardului este paralel cu cel al viitoarei autostrăzi Bucureşti - Ploieşti şi cu bulevardul Pipera. De-a lungul noului bulevard, va fi realizat şi un colector în sistem divizor, care să aducă apele uzate în viitoarea staţie de epurare de lângă Balta Pipera.

"Ne mai trebuie vreo trei-patru ani ca toată infrastructura Voluntariului să fie adusă la standarde europene. Numai în acest an, mai avem nevoie să împrumutăm circa 70-80 milioane de euro pentru obiectivele propuse", apreciază Florentin Pandele.

140 de străzi vor fi modernizate

Pentru reabilitarea sistemului rutier, în anul 2008, a fost prevăzută suma de 338,7milioane lei, ne-a declarat edilul Voluntariului. Circa 22,8 milioane de lei sunt din venituri proprii, 43,9 milioane de lei din împrumuturi bancare, şi 272 milioane de lei prin credit - funizor. În programul de reabilitare din acest an au fost prevăzute lucrări pe 140 de străzi din oraş. Printre acestea se numără arterele Mihail Sadoveanu, Niţă Pintea, Oltului, Aurel Vlaicu, Tarcău şi Constantin Tănase.

Administraţia locală din Voluntari a mai alocat, pentru continuarea programului de construire de locuinţe, suma de două milioane de lei. Cel mai mare proiect rămâne, în continuare, cartierul ANL "Henri Coandă". Jumătate din amplasament se află în Voluntari, iar cealaltă jumătate este situată pe teritoriul sectorului 1. Primăria Municipiului Bucureşti împreună cu Primăria oraşului Voluntari derulează programe de viabilizare care cuprind reţele de utilităţi (apă, canalizare, energie electrică şi gaze), precum şi reabilitarea străzilor.

Proiect pentru realizarea unei staţii de epurare

Florentin Pandele ne-a mai spus că, în 2008, primăria va derula şi multe proiecte privind modernizarea sistemului gestionat de Serviciul Public de Alimentare cu Apă şi Canalizare. La finele lunii martie, primăria studia posibilitatea amplasării unei staţii de epurare în zona dintre Valea Saulei şi zona Cumpenei. Proiectul vizează o suprafaţă de circa două hectare.

Domnul Pandele a adăugat că, în cursul acestui an, va fi finalizată introducerea reţelelor de alimentare cu apă şi va fi pus în funcţiune întregul sistem. Pentru sporirea surselor de apă, vor fi modernizate puţurile actuale şi vor fi construite altele noi. Banii repartizaţi pentru demararea lucrărilor sunt 480.000 lei (alocaţia aferentă anului curent), iar modernizarea staţiilor de înmagazinare - pompare apă potabilă costă 1,2 milioane de lei.

Peste şase milioane de lei pentru unităţile de învăţământ

În acest an, Primăria oraşului Voluntari va investi sume consistente şi în reabilitarea unităţilor de învăţământ. Vor fi continuate lucrările pentru ridicarea unor noi grădiniţe (2,5 milioane de lei) şi vor fi derulate lucrări de reparaţii capitale la Liceul "Nicolae Bălcescu" (138.000 de lei). Primăria va achiziţiona şi un teren pentru construcţia unei şcoli noi cu învăţământ primar şi gimnazial (2,9 milioane de lei), va derula reparaţii curente de 400.000 de lei şi va cumpăra obiecte de inventar de 200.000 de lei.

Catedrală Ortodoxă de aproape 12 milioane de lei

Primarul Voluntariului ne-a precizat că o altă investiţie importantă este ridicarea unei Catedrale Ortodoxe. Lucrările din 2008 au fost evaluate la 11,6 milioane de lei. Catedrala va purta hramul , care se va sărbători în Duminica Floriilor, şi va avea o capacitate de peste 1.500 de credincioşi. Piatra de temelie a fost pusă la finele anului trecut în prezenţa Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Catedrala va fi construită la intersecţia străzii Florilor cu bulevardul Vrancea. În jurul lăcaşului de cult va fi amenajat şi un parc public. Suprafaţa construită a Catedralei va fi de 1.425 mp, iar înălţimea de 51 de metri. Aceste dimensiuni o vor face să se numere printre cele mai grandioase aşezământe de cult din ţara noastră.

Din punct de vedere arhitectural, construcţia va îmbina stilurile grec, bizantin şi brâncovenesc, având ca modele arhitecturale biserica "Sf. Nicolae Domnesc" de la Curtea de Argeş, vechea Mitropolie din Târgovişte, iar ca model arhitectural modern, noua biserică "Sf. Vineri" din Bucureşti - Drumul Taberei.

Perioada de execuţie a lucrărilor la Catedrală este estimată la aproximativ 18 luni. Costurile pentru realizarea acestui proiect se ridică la suma totală de 22 milioane de lei. Fondurile necesare construcţiei provin exclusiv din bugetul Consiliului Local Voluntari.

Un obiectiv costisitor este şi amenajarea Centrului Cultural Orăşenesc, ale cărui lucrări de proiectare şi execuţie ajung la 3,2 milioane de lei.

Pentru lucrările la clădirile administrative şi atelierele pentru serviciile publice descentralizate investiţiile ajung la 3,8 milioane de lei. Vor fi reorientate şi modernizate reţele electrice în valoare de 3 milioane de lei.

Programul de investiţii pe 2008 mai cuprinde asigurarea dotărilor pentru Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, în valoare de 2.411.000 de lei (autospeciale pompieri, autospeciale descarcerare, autospeciale intervenţii şi salvare la înălţime, autospeciale salvare şi resuscitare, microbuze). Investiţiile privind asistenţa socială sunt în valoare de 480.000 de lei (cămin spital pentru bătrâni şi creşă), iar dotările pentru serviciile publice de apă-canalizare şi salubritate (macara telescopică, buldoexcavator, autospecială macara 16 tone, tractor, autobasculante) se cifrează la 2.521.000 de lei.

Pentru proiectarea în cadrul serviciilor de dezvoltare publică (programul naţional de sprijinire a construcţiei de locuinţe; PUZ-uri, reabilitarea termică a locuinţelor, etc) a fost alocată suma de 2.470.000 de lei, iar alte lucrări de protecţia mediului (ecologizare, staţie epurare şi colectare, canalizări) ajung la 1,3 milioane de lei.

Proiecte pentru atragerea de finanţare europeană

Primăria Voluntari a pregătit şi proiecte pentru atragerea de fonduri europene. Unul dintre acestea este viabilizarea, amenajarea şi ecologizarea Văii Saulei. Valoarea lucrărilor a fost estimată la 25 milioane de euro. Acestea vor fi realizate în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti. Florentin Pandele ne-a declarat: "Valea Saulei poate fi amenajată şi salubrizată exact ca Dâmboviţa. Zona poate deveni un important punct de promenadă şi agrement, unde să se poată naviga cu bărcuţele".

Fişa de proiect era, la finele lunii martie, în curs de finalizare, iar primăria speră să obţină fondurile până la sfârşitul anului curent. Proiectul este important şi pentru Bucureşti deoarece Valea Saulei se varsă în zona Colentina.

Alte proiecte propuse pentru finanţare europeană sunt realizarea unui complex sportiv şi a unei şcoli. Complexul sportiv va avea un stadion cu o capacitate de peste 30.000 locuri, o sală de sport şi o Sală Polivalentă cu peste 8.000 de locuri. Proiectul va fi gata în luna aprilie.

Complexul de învăţământ are un regim de înălţime parter şi două etaje şi costă 12 milioane de lei. Complexul va avea 300 de studenţi, o grădiniţă şi va găzdui cel mai performant institut de studii seismografice al Facultăţii de Geografie Bucureşti. Este depusă deja fişa de proiect, iar valoarea investiţiei se ridică la cinci milioane de euro.

Primăria mai vrea să construiască şi un centru de afaceri în valoare de 22 milioa­ne de euro pe terenul fostei fabrici de alcool. Acolo a funcţionat şi sediul primăriei iar în prezent funcţionează o grădiniţă ultramodernă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional