Warehouses De Pauw WDP construieşte în România un parc industrial şi un proiect fotovoltaic
F.A. Investiţii / 01 iunie 2013
Warehouses De Pauw (WDP), cel mai mare dezvoltator şi operator de spaţii logistice şi industriale din Benelux (Belgia, Olanda şi Luxemburg), are planuri ambiţioase de expansiune pe piaţa de profil din România.
Compania deţine pe plan local terenuri însumând aproximativ 200 de hectare, pe care intenţionează să dezvolte un portofoliu strategic de zece parcuri logistice şi industriale. Acestea vor fi amplasate în locuri cu acces la autostrăzi şi drumuri principale şi vor accede la titulatura de "parc industrial", pentru a beneficia de facilităţile fiscale acordate de legislaţia românească, ne-a declarat Valentin Stănciulescu, business development manager WDP România.
Majoritatea terenurilor achiziţionate de companie în România se află în arealul municipiilor Ploieşti, Piteşti, Constanţa, Braşov şi Bucureşti, fără a se limita însă la acestea. Pentru cele mai bune parcele, pentru care şi-au manifestat interesul potenţiali chiriaşi-ancoră, compania a obţinut titulatura de "parc industrial". Acestea urmează să fie dezvoltate conform cerinţelor clienţilor. Compania îşi propune să se extindă şi în alte zone, la cererea clienţilor şi în funcţie de dimensiunea proiectelor în cauză.
Anul acesta, compania a început dezvoltarea unui nou parc industrial în Codlea, lângă Braşov. Prima fază (5.000 mp) urmează să fie livrată la sfârşitul anului curent.
În prezent, compania operează un parc industrial în localitatea Oarja, lângă Piteşti, cuprinzând unităţi de producţie din industria auto pe o suprafaţă de aproape 6.900 mp.
Strategia companiei vizează construcţia de spaţii industriale pe toate parcelele din locaţii strategice. Politica privind dezvoltarea prevede însă începerea lucrărilor de construcţie doar în momentul în care proiectul are asigurat un chiriaş principal. "Dezvoltarea speculativă implică riscuri mari în condiţiile actuale de piaţă din România, cu atât mai mult cu cât piaţa este destul de matură", argumentează Valentin Stănciulescu.
De asemenea, WDP va mai dezvolta în acest an şi un parc fotovoltaic de 6 MW în localitatea Săruleşti, din judeţul Călăraşi, ne-a mai precizat domnul Stănciulescu.
Implicarea companiei în sectorul energiei regenerabile, cât şi preocuparea pentru certificarea sustenabilităţii proiectelor dezvoltate (în sistem BREEAM) are două motive principale: pe de o parte, deoarece WDP, ca organizaţie, este interesată să contribuie la o dezvoltare regională sustenabilă a României, iar pe de altă parte pentru a putea oferi clienţilor costuri administrative mai mici şi preţuri foarte atractive pentru energia "verde" produsă şi furnizată lor. În condiţiile actuale, acesta constituie un important avantaj competitiv, consideră domnul Stănciulescu.
În opinia reprezentantului WDP, piaţa românească de spaţii industriale şi logistice este de ceva timp o piaţă matură, fapt vizibil prin prezenţa unor jucători puternici, cei mai mulţi dintre ei focalizaţi pe o anumită regiune sau grup de clienţi. Folosindu-se de experienţa acumulată în timp, WDP pune accentul pe dezvoltarea unor relaţii reciproc avantajoase cu clienţii săi, punând la dispoziţia lor atât clădirile, cât şi infrastructura necesară. Într-o astfel de piaţă competitivă, WDP se ghidează după principiul "one stop, one shop", adică asigură un cumul de servicii: construcţii la cerere, finanţare, dezvoltare, activitate propriu-zisă de construcţii, cât şi servicii administrative, mai spune domnul Stănciulescu.