Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Western OutdoorÎn ultimii ani cererea s-a axat pe proiecte comerciale şi rezidenţiale de calitate

F.A. Investiţii /

În ultimii ani cererea s-a axat pe proiecte comerciale şi rezidenţiale de calitate
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Biroul de arhitectură şi urbanism Western Outdoor a proiectat în ultimii ani o serie de proiecte de clădiri pentru birouri şi locuinţe în Bucureşti. Unul dintre proiectele la care lucrează în prezent echipa Western Outdoor vizează realizarea clădirii de spaţii comerciale situată pe Lipscani nr. 30-34.

    Noul imobil, amplasat în centrul istoric al Capitalei pe locul unei foste mici pieţe, va avea o amprentă la sol de circa 690 mp şi o suprafaţă desfăşurată de peste 2.750 mp, dispusă pe subsol + parter + două etaje. Fără a fi foarte mare, proiectul este în schimb complicat şi costisitor, precizează arhitectul Bogdan Foarţă, director tehnic în cadrul Western Outdoor.

    Beneficiarul investiţiei este Alin Cocoş, fiul omului de afaceri Dorin Cocoş.

    Lucrările au demarat în toamna anului 2011. La începutul lunii iunie, structura clădirii era închisă, urmând să fie montate instalaţiile şi sticla şi să fie realizate finisajele exterioare din placaj de granit negru. Amenajările interioare vor rămâne la latitudinea viitorului chiriaş.

    Clădirea va găzdui în fapt la nivelele supraterane magazinul unui mare lanţ de modă şi la subsol un club. Acestea ar trebui să fie inaugurate în această toamnă.

    Antreprenorul general al lucrării este compania D&K Profil, fundaţiile au fost realizate de Apolodor, iar piloţii de incintă de Agisfor.

    Prima provocare a proiectului a fost legată de subsol. Având în vedere situarea terenului în centrul istoric, au fost efectuate operaţiuni de descărcare arheologică, sub supravegherea Ministerului Culturii. Aici au fost identificate ruinele vechilor pivniţe ale caselor ce mărgineau artera comercială. Cercetările arheologice au fost efectuate de echipa arheologului Gheorghe Mănucu-Adameşteanu.

    Conform reglementărilor Ministerului Culturii, subsolul a fost păstrat. Pereţii vechi de cărămidă au fost integraţi în noua structură. Deoarece funcţiunile cerute în subsol au necesitat o înălţime mai mare decât a fostelor pivniţe, cota inferioară a fost coborâtă cu un metru, un exerciţiu care i-a pus la grea încercare pe inginerii structurişti. În prezent, pereţii de cărămidă sunt poziţionaţi pe o fundaţie de beton de 1 m. De altfel, închiderea subsolului a reprezentat operaţiunea cu cea mai lungă durată din proiect, relatează domnul Foarţă.

    Proiectul nu a fost lipsit de controverse. Unele organizaţii neguvernamentale au semnalat că rămăşiţele fostelor pivniţe au fost demolate. Dimpotrivă, a fost efectuată o operaţiune menită să le protejeze, susţine arhitectul Sorin Gabrea, directorul general Western Outdoor.

    Operaţiunea a constat în umplerea cu pământ a incintei pentru a proteja zidurile fragile la intrarea utilajelor grele care au forat coloanele. Ulterior, pământul a fost scos, iar ruinele au fost curăţate manual. "A mers totul bine, un singur perete a avut o fisură, restul a fost excelent", ne asigură domnul Gabrea.

    Pe lângă cerinţele de protejare a ruinelor din subsol, proiectanţii au avut în vedere şi prevenirea eventualelor avarii la clădirile adiacente, de asemenea cu o vechime considerabilă şi aflate într-o stare destul de precară.

    "Casele s-au sprijinit una pe alta, dacă se prăbuşea una, aveau de suferit toate celelalte de lângă", subliniază domnul Gabrea.

    Acesta a fost şi motivul pentru care s-a apelat la realizarea unei incinte pentru a sprijini fundaţiile clădirilor din jur şi a controla alunecările de pământ, menţionează arhitectul Foarţă.

    De asemenea, au existat cerinţe speciale din partea principalului chiriaş, care au dus la mici modificări în proiect. De exemplu, acesta a solicitat, suplimentar, o instalaţie de sprinklere. Acest detaliu a necesitat, printre altele, amenajarea unui rezervor de apă în subsolul clădirii, precizează domnul Foarţă.

    Noua clădire se va remarca prin construcţia unui atrium urban deschis, dispus pe toată înălţimea clădirii şi mărginit de cele două corpuri ale imobilului. Conceptul iniţial viza ca atriumul să realizeze o trecere între strada Lipscani şi terenul din planul secund, unde urma să fie dezvoltat un alt proiect de către un terţ. Cele două proiecte ar fi fost astfel conectate printr-un pasaj similar Pasajului Macca-Villacrosse, amplasat tot în centrul istoric. Negocierile nu au avut însă finalitatea dorită. Cu toate acestea, s-a decis păstrarea fondului de sticlă şi a atriumului, retras faţă de frontul străzii Lipscani. Atriumul este atât funcţional, reprezentând în fapt o mare vitrină, cât şi un element distinctiv estetic. În plus, el va fi iluminat din lateral, dinspre cele două corpuri opace, explică arhitectul Bogdan Foarţă.

    La cererea beneficiarului, clădirea va fi de asemenea dotată cu un lift panoramic.

    Clădire de birouri pe Bd. Nicolae Bălcescu

    În apropiere de Piaţa Universităţii, pe bd. Nicolae Bălcescu nr. 17A, la intersecţia cu Str. Ion Câmpineanu, echipa Western Outdoor a proiectat o clădire de birouri. Imobilul este în curs de execuţie. Astfel, pe un teren de aproximativ 370 mp se ridică o clădire cu regim de înălţime subsol+parter+ mezanin+5 etaje, ultimele două retrase. Clădirea va avea o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 2.000 mp.

    Beneficiarul lucrării este Wellkept Imobiliare, iar antreprenorul general al lucrării a fost desemnată compania Comnord.

    Până la mijlocul lunii iulie urma să fie finalizată structura de beton, iar în toamnă clădirea va avea montată faţada. Peste iarnă vor fi realizate finisajele, pentru ca proiectul să fie livrat la începutul primăverii anului viitor.

    Subsolul clădirii va găzdui un spaţiu comercial, spaţii tehnice şi adăpostul de protecţie civilă (ALA). La parter şi eventual la mezanin, vor exista tot spaţii comerciale, iar restul clădirii va găzdui birouri. Spaţiile se pretează pentru birouri de reprezentare, pentru un chiriaş pe fiecare etaj sau un singur chiriaş pentru toată clădirea, precizează arhitectul Bogdan Foarţă.

    O provocare a proiectului a constat în relaţia cu vecinătăţile. Noua clădire este alipită de faţadele rămase în urma demolării planşeelor clădirii vechi din Str. Ion Câmpineanu nr. 2.

    O problemă în abordarea proiectului a fost dată de lipsa de ordine în regimul de înălţime al faţadelor pe Bd. Bălcescu. Prin urmare, înălţimea noii clădiri s-a raportat la structura veche de pe Câmpineanu nr. 2, explică domnul Foarţă.

    Deşi au existat negocieri pentru corelarea clădirii cu proiectul vecin, din Câmpineanu 2, ele nu s-au concretizat până în prezent, chiar dacă acest lucru s-ar fi tradus prin unele avantaje tehnice, adaugă domnul Foarţă.

    Proiectul s-a încadrat în prevederile coeficienţilor locali de urbanism şi a obţinut toate avizele din prima, subliniază arhitectul Sorin Gabrea.

    Şi acest proiect a fost criticat de organizaţiile neguvernamentale pentru ridicarea cu 50 de cm a cotei acoperişului, printr-un Plan Urbanistic Zonal, interpretat drept derogatoriu. În fapt, măsura a vizat doar crearea unui detaliu constructiv corect, care să nu creeze o disonanţă raportat la apele acoperişului vecin. Această modificare a necesitat un PUZ deoarece imobilul se află într-o zonă protejată, argumentează domnul Gabrea.

    Ansamblu de locuinţe pe Bd. Primăverii

    Tot pentru compania Wellkept Imobiliare, echipa Western Outdoor a proiectat pe Bd. Primăverii nr. 30 o clădire de locuinţe multietajată. Pe un teren de aproximativ 1.100 mp cu acces la trei străzi, va fi ridicată o clădire cu regim de înălţime două subsoluri + parter + 5 etaje, un regim de înălţime mai mic comparativ cu blocurile din vecinătate. Clădirea va avea o suprafaţă desfăşurată de peste 5.100 mp şi va include 18 de apartamente cu suprafeţe şi finisaje peste medie, ne-a precizat arhitectul Sorin Gabrea.

    Fundaţia clădirii, realizată în incintă de piloni foraţi, era finalizată în luna iunie. Lucrările vor fi încheiate cel mai devreme în toamna anului 2014.

    Clădirea va dipune de o varietate mare de unităţi locative, dispuse pe unul sau două nivele (duplex). Proiectul a fost adaptat la solicitarea consultanţilor imobiliari implicaţi în proiect. Astfel, suprafaţa medie de 100-120 mp pentru apartamentele cu trei camere a fost mărită la 160-180 mp. Apartamentele de la parter beneficiază inclusiv de acces la peluză proprie, adaugă domnul Gabrea.

    Unele dificultăţi în abordarea obiectivului au fost generate de nişte erori de cadastru, care au impus adaptarea proiectului în timul execuţiei.

    Urmează să demareze construcţia unui bloc de locuinţe pe str. Varşovia

    Un alt proiect realizat de Western Outdoor care urmează să demareze vizează construcţia unui bloc de locuinţe pe Str. Varşovia. Demolarea construcţiilor existente pe teren urma să înceapă în luna iunie, iar lucrările de construcţie să demareze imediat după, în luna iulie.

    Clădirea va avea o suprafaţă desfăşurată de aproximativ 4.100 mp.

    Conceptul vizează realizarea de apartamente asociate, adică amplasarea lângă un apartament mare a unuia mic, cu două camere. Alternativ, apartamentele pot fi recompartimentate, explică domnul arhitect Gabrea.

    În prezent, piaţa rezidenţială se împarte în două mari categorii de clienţi. Pe de o parte sunt cei care achiziţionează o locuinţă prin programul guvernamental Prima Casă, uzual locuinţe mici, cu două camere, până în 60 mp. În a doua categorie sunt cumpărătorii de locuinţe peste medie, amplasate în zone foarte bune. Pentru aceştia este esenţială calitatea amplasamentului, de exemplu poziţionarea în cartiere precum Primăverii, adaugă domnul Gabrea.

    Proiectul Închiderii Inelului Median de Circulaţie la Zona de Nord este aproape definitivat

    Un proiect de anvergură în care este angrenată echipa Western Outdoor şi care reprezintă în acelaşi timp unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din Bucureşti, vizează realizarea Închiderii Inelului Median de Circulaţie la Zona de Nord. Valoarea estimată a investiţiei este de aproximativ 900 milioane de euro, fără TVA.

    Aceasta va consta într-o nouă arteră rutieră, cu o succesiune de pasaje supraterane şi subterane, realizată preponderent de-a lungul căii ferate Bucureşti - Constanţa, între Şoseaua Colentina, la Est, şi Lacul Morii, la Vest.

    Proiectarea este realizată de un consorţiu compus din companiile Proiect Bucureşti, Ecotera, Metroul, Western Outdoor şi Alpha Studio.

    Proiectul este aproape definitivat, iar lucrările ar putea începe curând. "Suntem la faza finală acum", precizează arhitectul Sorin Gabrea.

    Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii financiari. Proiectul a trecut de asemenea de grupul de lucru format pe lângă Agenţia pentru Protecţia Mediului, obţinând avizul de principiu.

    Proiectul cuprinde întregul pachet de lucrări legate direct sau indirect de realizarea acestui sistem rutier. În plus, lucrările au fost împărţite în 24 de obiecte de investiţii, fiecare cu indicatori proprii, în aşa fel încât să existe posibilitatea eşalonării şi programării în timp a operaţiunii, deoarece este un proiect care depăşeşte prin amplitudine orice s-a făcut până acum. "Nu este un proiect de obiect, nu facem doar un pasaj, ci o întreagă stradă, care trece prin puncte cu situaţii urbanistice şi reţele edilitare foarte diferite. La acestea se adaugă soluţia inedită cu cele două tuneluri care subtraversează zona protejată (n.r. a Parcului Herăstrău)", subliniază domnul Gabrea.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional