Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Workshop BPIE: Politici pentru îmbunătăţirea performanţelor energetice ale clădirilor

F.A. Perspective /

 Workshop BPIE: Politici pentru îmbunătăţirea performanţelor energetice ale clădirilor
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Reabilitare majoră şi fonduri suplimentare alocate pentru programele de creştere a eficienţei energetice sunt principalele direcţii de acţiune ale Comisiei Europene pentru etapa 2014 - 2020. Acestea au fost prezentate de Tudor Constantinescu, consilier principal DG Energy Comisia Europeană, în cadrul unui workshop organizat, la Bucureşti, de către Institutul European pentru Performanţa Clădirilor (Building Performace Institute Europe - BPIE) în cadrul proiectului ENTRANZE.

    Proiectul ENTRANZE (www.entranze.eu), sprijinit de către programul european Intelligent Energy Europe, are ca obiectiv susţinerea elaborării unor politici integrate în cele nouă ţări acoperite de proiect printre care se află şi România.

    Bogdan Atanasiu, expert BPIE, a menţionat că în cadrul proiectului au fost deja identificate situaţia actuală în sectorul clădirilor şi politicile în vigoare. În prezent se elaborează analize detaliate pentru propunerea unor strategii orientative pentru renovarea durabilă a clădirilor existente. ENTRANZE intenţionează să dezbată rezultatele proiectului cu experţi, actori de piaţă şi factori de decizie la nivel naţional în vederea elaborării unei foi de parcurs şi politici suport cât mai realiste.

    Legislaţia europeană privind eficienţa energetică a clădirilor cere statelor membre europene să îşi dezvolte strategii pentru transformarea clădirilor existente în clădiri eficiente energetic. Nivelurile de consum "foarte redus" sau "aproape de zero" vor deveni obligatorii pentru toate construcţiile noi începând cu 2020.

    Armonizarea cu politicile europene şi cerinţele pentru elaborarea unor planuri pe termen lung pentru clădirile din România vor facilita accesul la fondurile UE pentru îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirilor.

    În acest context BPIE are ca scop să încurajeze dezvoltarea unor scheme financiare care ar putea să îmbunătăţească performanţa energetică a clădirilor din România. În cadrul workshop-ului de la Bucureşti au fost prezentate exemple din Republica Cehă şi din Polonia.

    Workshop-ul a fost deschis de Şerban Danciu, country manager BPIE şi moderat de Oliver Rapf, director executiv BPIE.

    Din partea autorităţilor române, Ionuţ Trinca manager public, Direcţia Planificare şi Management POR - MDRAP a prezentat starea actuală şi evoluţia în viitor a politicilor şi programelor care vizează stocul de clădiri din România.

    Advertorial

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional