Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ZalăuPeste 48% din bugetul de investiţii al Primăriei Zalău reprezintă credite bancare

F.A. Investiţii /

Primăria Zalău

Primăria Zalău

Peste 21 milioane de lei pentru Şoseaua ocolitoare dintre DN 1F/E si DJ C

Pe parcursul acestui an, autorităţile locale din municipiul Zalău, judeţul Sălaj, vor investi mai mult de 62,57 milioane de lei din bugetul local. La această valoare se adaugă sumele atrase din alte surse, în cuantum de peste 38,4 milioane de lei. În primul semestru al anului, municipalitatea va cheltui, pentru investiţii, circa 23,69 milioane de lei, din bugetul local, ne-a precizat Radu Căpîlnaşiu, primarul din localitate. Domnia sa ne-a spus că obiectivele investiţionale vor fi finanţate în proporţie de 11,3% de la bugetul local, 48,1% din finanţare provenind dintr-un credit garantat de primărie, în timp ce 38,1% sunt fonduri externe şi 2,5% reprezintă alte fonduri, inclusiv surse proprii ale unităţilor subordonate.

În ceea ce priveşte structura investiţiilor pe domenii, pentru infrastructura rutieră vor fi utilizate peste 48 milioane de lei, în sectorul de apă şi canalizare vor ajunge mai mult de 16 milioane de lei, lucrările din energia termică vor fi finanţate cu mai mult de 1,22 milioane de lei, pentru parcuri au fost alocate circa 1,74 milioane de lei, pentru clădirile administrative a fost stabilit un buget de aproape 3,76 milioane de lei, în timp ce domeniul învăţământ va primi aproximativ 21,7 milioane de lei.

Primăria a finalizat recent câteva obiective de investiţii aflate în derulare la începutul lui 2008

O parte din proiectele de investiţii deja începute au avut ca termen de finalizare luna martie a acestui an. Printre ele se numără lucrările de reparaţii capitale la Liceul Pedagogic Gh. Şincai (valoarea investiţională a fost de 200.000 de lei - bani de la bugetul local - antreprenorul fiind societatea SAS), realizarea centrului de urgenţă, de 564.000 de lei din alte fonduri şi execuţia lucrărilor tehnico-edilitare la blocul O4, în valoare de 286.330 lei, din împrumut şi fond de rulment (ambele proiecte au fost realizate de firma "Lotus").

În luna septembrie a anului în curs va fi terminată şi Grădiniţa cu program prelungit din cartierul Dumbrava, obiectiv care costă aproximativ 1,69 milioane de lei şi care este desfăşurat tot dintr-un credit bancar. Firma constructoare este "Comigex Construct".

Altă lucrare aflată în faza de finalizare este alimentarea cu apă a zonei Stâna. Proiectul valorează 405.120 de lei şi este finanţat din fondul de rulment şi din alte surse, fiind derulat de SC "Dumitrana" Cehu.

Peste 21 milioane de lei pentru Şoseaua ocolitoare dintre DN 1F/E si DJ C

Pe lângă lucrările aflate în derulare, municipalitatea din Zalău va demara o serie de alte proiecte investiţionale. Unul dintre acestea vizează desfăşurarea lucrărilor tehnico-edilitare pentru etapa I de realizare a locuinţelor ANL din Dumbrava Nord. Bugetul pentru această investiţie este de 1,5 milioane de lei (din credit bancar), antreprenorul va fi "Construct II Montaj" Zalău, iar termenul de finalizare - ianuarie 2009.

Reţeaua de canalizare menajeră pe străzile Cetinei şi Gh. Doja va fi executată, tot din credit, de societatea "Szikra Agroinstal" Marghita, contra valorii de 350.000 de lei. Lucrarea va fi terminată în luna august.

Tot august este şi termenul prevăzut pentru finalizarea proiectelor de amenajare a arhivei PT 33 şi a intersecţiei dintre străzile C.Coposu şi Gh. Doja. Bugetele alocate pentru aceste două lucrări se ridică la 362.000 şi, respectiv, 165.000 de lei, sursele de finanţare fiind fondul de rulment, respectiv bani din credit bancar. Antreprenorii sunt firmele "Clio" şi DGDAP Zalău.

Alte două obiective de investiţii care urmează să fie derulate în Zalău presupun execuţia lucrărilor de reparaţii capitale din redevenţa la Uzina Electrică Zalău şi construcţia Şoselei ocolitoare între DN 1F/E şi DJ C, în vederea devierii traficului din zona municipiului şi fluidizarea acestuia în regiune. Primul dintre cele două obiective costă 804.000 lei (bani alocaţi din bugetul local) şi va fi terminat în decembrie 2008, firma constructoare fiind Uzina Electrică. A doua lucrare presupune cheltuirea unei sume de peste 7 milioane de lei (din credit) pentru expropriere şi peste 14 milioane de lei (din fonduri Phare) în vederea implementării obiectivului. Societatea "Kemma Bau Andreae & CO.KG" Germania va finaliza proiectul în luna noiembrie 2009.

Campus Şcolar în cadrul Liceului Pedagogic Gh. Şincai

În luna aprilie au avut loc câteva proceduri de licitaţie. Două dintre ele vizau amenajarea accesului carosabil şi pietonal, realizarea reţelelor de alimentare cu apă, canalizare menajeră şi pluvială şi iluminatul public în Grădina Onului (cartierul Ortelec) şi cartierul Meses. Lucrările, finanţate dintr-un credit bancar garantat de primărie, costă 33,55 milioane de lei şi, respectiv, 14,64 milioane de lei.

Alte proceduri desfăşurate în Zalău au avut ca obiectiv achiziţia de autobuze, în valoare de 4,5 milioane de lei, dotările DGADP, de 2,9 milioane de lei şi consolidarea Clădirii Transilvania (corp B), investiţie de 1,8 milioane de lei.

În această primăvară se află în derulare procedurile de licitaţie pentru reabilitarea şi modernizarea sistemului de încălzire centrală şi climatizare din cadrul primăriei (1,18 milioane de lei), refacerea instalaţiilor electrice de la primărie (776.260 lei), execuţia lucrărilor tehnico-edilitare la Grădina Poporului (3,5 milioane de lei) şi acoperirea Văii Zalăului (5,1 milioane de lei), toate aceste obiective urmând să fie realizate din credit.

În lunile care urmează vor fi derulate, printre altele, licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare a Şcolii gimnaziale Simion Bărnuţiu (peste 2,9 milioane de lei - din împrumut şi bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării), realizarea unui Campus Şcolar în cadrul Liceului Pedagogic Gh. Şincai (circa 12,5 milioane de lei - din fondul de rulment şi surse de la ministerul de resort), amenajarea parcului municipal în zona "Pădure Brădet" (circa 1,94 milioane de lei - din fondul de rulment şi fonduri guvernamentale) şi îmbunătăţirea sistemelor de alimentare cu apă, canalizare şi epurare din regiunea Cluj - Sălaj (8,28 milioane de lei - din fondul de rulment şi bani europeni).

Pe lângă licitaţiile menţionate mai sus, în primul semestru al anului vor mai fi derulate astfel de proceduri în domeniul serviciilor de proiectare şi achiziţionare a unor produse necesare funcţionării compartimentelor din primărie, ne-a precizat edilul Zalăului.

ANL va construi 164 de locuinţe în Zalău

În primele două luni şi jumătate ale anului în curs Primăria Zalău a eliberat 133 de autorizaţii de construire, după cum urmează: 24 pentru locuinţe individuale, una în vederea mansardării unui bloc de locuinţe, 11 pentru goluri de acces, 7 autorizaţii în vederea amplasării unor panouri de firmă, 33 pentru extinderea de spaţii comerciale, birouri şi locuinţe şi 57 de autorizaţii pentru reţele tehnico-edilitare.

În domeniul construcţiilor, pe parcursul lui 2008 vor fi derulate primele două etape de lucrări ce privesc construirea cartierului ANL Dumbrava Nord. Prima fază presupune ridicarea a şase blocuri ce vor totaliza 90 de apartamente, valoa-rea de investiţie fiind de circa 10,37 milioane de lei. Cea de-a doua etapă priveşte realizarea a şase imobile cu 74 de unităţi locative, în acest caz necesarul investiţional ridicându-se la peste 11,79 milioane de lei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional