Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Zece ferme de reproducţie porc şi pasăre, în construcţie la Buzău

Investiţii /

Zece ferme de reproducţie porc şi pasăre, în construcţie la Buzău

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Buzăul are în desfăşurare zece mari proiecte care vizează construcţia a zece ferme de reproducţie porc şi pasăre. Este vorba despre proiectele cu fonduri accesate de producătorii buzoieni prin Programul de Susţinerea Reproducţiei la Pasăre şi Porc, derulat prin Direcţia Agricolă şi finanţat de Ministerul Agriculturii. Potrivit lui Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău, trei dintre ferme vor fi populate chiar anul acesta, momentul reprezentând o premieră pentru Buzău, pe de o parte pentru că judeţul Buzău are cei mai mulţi beneficiari pe acest program, iar pe de altă parte pentru că acestea vor fi primele ferme de reproducţie deschise după Revoluţie.

    "Avem toate proiectele căştigate în curs de derulare. Prima fermă care va fi gata, din informaţiile noastre, în luna mai, are o capacitate de 100.000 de capete de pui. Apoi mai avem alte două ferme de reproducere suine, la fel, într-o stare avansată a construcţiei. Şi aici vorbim de câteva mii de capete de scroafe. Judeţul Buzău va fi un hub pentru reproducţie la porc şi pasăre. Este pentru prima dată după Revoluţie când se demarează şi se finalizează un astfel de proiect, într-un sector la care ţara noastră era deficitară", a spus Cosmin Florea, directorul Direcţiei Agricole Buzău.

    Fermă de pui la Frasinu

    Prima fermă care va fi gata şi unde, în prezent, se lucrează într-un ritm alert este cea de la Frasinu. Capacitatea va fi de 100.000 de pui. Cea mai mare fermă de reproducţie suine se construieşte la Găgeni, comuna Săhăteni, are o suprafaţă de 25.000 de metri pătraţi şi va avea o capacitate de 3000 de locuri de cazare.

    Ferma este una modernă, iar şantierul a fost deschis în luna mai 2023, cu termen de execuţie de circa un an, popularea urmând să fie făcută până în vară. Întreaga investiţie se ridică la peste 16 milioane de euro, iar 80% din sumă o reprezintă ajutorul accesat prin programul derulat de Ministerul Agriculturii.

    Fermă de porci şi la Cilibia

    Dan Enache este un alt fermier care anul acesta va popula ferma construită cu fonduri prin programul derulat de Ministerul Agriculturii. Tânărul fermier din Buzău spune că a accesat aceste fonduri pentru că în România au crescut mult importurile de carne de porc, tocmai din cauza costurilor foarte mari de reproducţie la care s-au adăugat şi problemele generate de pesta porcină. Cu banii primiţi de la stat, buzoianul va înfiinţa o fermă de reproducţie cu un efectiv de 1400 de scroafe. Deja stadiul construcţiei este unul avansat, iar inaugurarea o anunţă pentru luna octombrie-noiembrie.

    "Am început lucrările în vara anului trecut. Am finalizat deja şase hale. În luna noiembrie va fi gata. Investiţia se ridică la 7 milioane de euro. Cofinanţarea a fost de 10%. Vom avea 1400 de scroafe. Toate animalele vor rămâne în Buzău. Cred că acest program a fost un mare ajutor pentru producători. Aşa vom putea să ne producem singuri carnea de porc, nu vom mai importa", a spus Dan Enache, cresctător de porci.

    În ultimii ani, efectivul de porci din judeţ a fost mult redus. Fermierii care aveau ferme de porci au renunţat la creşterea suinelor sau au redus efectivele după ce au trecut prin mai multe episoade de pestă porcină, boală care le-a ucis mii de animale. Practic, în prezent, Buzăul mai are, în exploataţii, puţin peste 35.000 de capete de suine, în 17 ferme, dintre care 12 sunt de porc gras şi 5 de reproducţie. Trei ferme de porci din Buzău au activitatea suspendată.

    După inaugurarea tuturor celor 6 ferme de suine construite prin acest program, în tot judeţul vor fi create 4.500 de locuri de cazare, astfel încât producţia de porci pe an ar putea ajunge la 100.000 de capete.

    Şi la pasăre situaţia se va îmbunătăţi. În total, vor fi patru ferme noi care se construiesc cu bani de la Ministerul Agriculturii. În prezent, Buzăul are 21 de ferme de pui, însă 17 sunt de pui de carne şi doar două sunt de reproducţie. Efectivul de păsări este peste 9,4 milioane de capete.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional