Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Zona periurbană a BucureştiuluiOricât de mari sunt reducerile oferta nu se întâlneşte cu cererea

F.A. Piaţa Imobiliară /

Casă în Pipera Tunari

Casă în Pipera Tunari

La început de an tranzacţiile cu terenuri şi locuinţe individuale în zona periurbană a Bucureştiului sunt puţine şi sunt axate mai ales pe parcele mici de teren.

"Nu prea sunt tranzacţii pe segmentele acestea. Nu au fost nici în 2009, deşi preţurile au mai scăzut. Însă este bine măcar că oamenii au început să se intereseze. Caută mai ales case tip duplex sau individuale, în jurul valorii de 120.000-130.000 de euro. Pe de altă parte, preţurile în Otopeni încep de la 150.000 de euro. În privinţa terenurilor, este cerere pentru parcele de 250-300 mp, la un preţ de 30.000-40.000 de euro. Aici apare o problemă în sensul că proprietarii care au împărţit terenul pe care îl aveau în parcele de 500 mp nu mai pot să vândă, deoarece parcelele au devenit prea scumpe", ne-a spus doamna Doina Simion, agent imobiliar în cadrul agenţiei "Romlider". În opinia domniei sale, a dispărut capitalul speculativ de pe piaţă, astfel încât cumpărătorii au în vedere utilizarea pentru nevoile proprii. Chiar dacă preţurile cerute pot fi în continuare mari, "clienţii ar trebui măcar să aibă curajul să facă o contraofertă proprietarilor, pentru că uneori preţurile mari sunt puse şi pentru a testa piaţa; în plus ar putea beneficia de o reducere importantă dacă vin cu bani lichizi", recomandă doamna Simion.

Pe de altă parte, domnia sa nu consideră că programul "Prima Casă" poate influenţa piaţa pentru acest segment, deoarece normele încă nu sunt clare.

Preferinţa clienţilor pentru terenurile mici, de până în 500 mp, este semnalată şi de doamna Daniela Dumitru, agent imobiliar în cadrul agenţiei "Interpartes". Potrivit domniei sale, deşi tranzacţiile au decurs "foarte prost", piaţa imobiliară începe să îşi mai revină, dar nu şi cererea pe segmentul de locuinţe individuale.

Domnul Gheorghe Avram, consultant imobiliar al agenţiei "Prezident", menţionează că preţurile au scăzut foarte mult, iar oferta este destul de mare. Se fac tranzacţii cu terenuri de 250-500 mp, mai ales pentru locuinţe individuale sau între 500-1.000 mp, pentru duplexuri.

Pe de altă parte, prezintă un anumit interes şi terenuri cu alte utilizări decât pentru construcţii rezidenţiale. Astfel, au succes terenurile agricole, unde preţurile au scăzut cu 50% faţă de anul trecut sau terenurile pentru construcţii industriale, cu preţuri reduse într-o proporţie similară, afirmă doamna Luminiţa Pană, coordonator vânzări terenuri şi vile în cadrul agenţiei "AIG Art Imob". Domnia sa mai spune că reducerile de preţ pe segmentul de terenuri pentru construcţii rezidenţiale sunt mai mici, cu aproximativ 30% faţă de anul trecut. "Problema este că vânzătorii vor să vândă prea scump, iar cumpărătorii vor să cumpere prea ieftin", conchide doamna Pană.

Reduceri de 20-40% la preţurile pentru case noi

Chiar dacă reducerile de preţ practicate de vânzătorii de locuinţe individuale sunt semnificative, oferta încă nu se întâlneşte cu cererea. Astfel, în cele mai multe cazuri cumpărătorii trebui să mai reducă din pretenţii în ceea ce priveşte suprafaţa casei sau a terenului.

Conform estimărilor doamnei Daniela Dumitru, în urma reducerilor practicate în ultimul an, preţurile caselor în zona periurbană încep de la 50.000 - 65.000 de euro, în cazul caselor construite "la roşu" sau de la 80.000 de euro, dacă sunt finalizate. În general, preţurile casele noi sunt de aproximativ 600-700 euro/mp. Reducerile de preţ depind foarte mult de graba proprietarului de a vinde, astfel că unii preferă să mai aştepte decât să facă reduceri substanţiale. Domnia sa dă ca exemplu o casă aproape finalizată în comuna Jilava, cu teren de 300 mp, din care clădirea ocupă 60 de mp, oferită în luna martie la 85.000 de euro.

Domnul Gheorghe Avram apreciază că preţurile caselor s-au redus cu 15-20% faţă de 2008 şi începutul lui 2009. Prin urmare, cu 80.000-90.000 de euro poate fi achiziţionată o casă finisată, cu 4 camere, având curte de aproximativ 300 mp şi racorduri la utilităţi.

De la 200.000 de euro pot fi achiziţionate case cu suprafaţă construită şi teren mai mari, mai multe camere, cu amenajări de calitate şi eventual chiar o piscină. Preţurile însă pot merge până la 500.000 de euro. Domnul Avram mai spune că o casă construită după anul 2000 în oraşul Pantelimon, cu 4-5 camere, pe teren de 300-500 mp, putea fi cumpărată în luna martie cu 100.000-120.000 de euro.

În oraşul Otopeni preţurile caselor au scăzut în general cu 30-40% faţă de acum un an, dar sunt şi ocazii, cu preţuri reduse la jumătate, precizează doamna Doina Simion. De exemplu, o casă pentru care se cerea suma de 300.000 euro la începutul lui 2009, este în prezent disponibilă pentru 140.000 de euro. Pe de altă parte, clienţii nu vin cu mai mult de 120.000-130.000 de euro. La această sumă pot să cumpere o casă de aproximativ 120 mp construiţi, cu puţină curte. "Au fost construite multe case mari, de 200-300 mp, acestea nu au acum cerere. Cumpărătorii sunt mai mult interesaţi de încadrarea în bani sau alte aspecte precum apropierea de şcoală, dacă este vorba de familii cu copii", subliniază doamna Simion.

Doamna Luminiţa Pană spune că reducerile pentru vilele din cartierele rezidenţiale limitrofe Bucureştiului sunt de 20-30%. De exemplu, ce era la 400.000 de euro, acum este la 300.000 de euro, însă tranzacţiile sunt foarte puţine. Domnia sa precizează că o vilă într-o zonă bună din comuna Pipera are preţul între 150.000-250.000 de euro sau în jur de 850 euro/mp, cu toate utilităţile mai puţin canalizare.

Case vechi începând cu 40.000 de euro

Casele vechi nu prea au cerere în aceste localităţi. Acestea sunt căutate cel mult pentru terenul de sub ele, în ideea de a fi demolate. În aceste cazuri preţurile sunt de 200-300 euro/mp construit. În decizia de achiziţie contează să fie cât mai apropiate de Bucureşti, explică doamna Dumitru.

Diferenţa de preţ dintre casele vechi şi cele noi este semnificativă. Astfel, o casă construită în anii 1960-1970 este ofertată pe la 40.000-50.000 de euro. Însă, aceste case, adesea de tip "vagon", nu oferă confortul solicitat de cumpărători, explică domnul Avram.

Doamna Pană menţionează că preţurile caselor vechi au scăzut foarte mult la casele vechi amplasate la sud sau sud-vest de Bucureşti. Astfel, ce era acum un an la 100.000 de euro, este disponibil în prezent la 40.000-50.000 de euro.

Preţul terenurilor pentru construcţii s-a înjumătăţit

Preţurile terenurilor construibile din aria periurbană s-au înjumătăţit în decurs de un an, iar cererea s-a orientat spre loturi mici, cu acces la utilităţi.

Potrivit doamnei Dumitru, în luna martie preţurile terenurilor pentru locuinţe porneau de la 50-75 de euro/mp şi ajungeau la 100 euro/mp dacă au toate utilităţile şi sunt mai aproape de drum.

Domnul Avram apreciază că preţurile terenurilor au scăzut cu 40-50% faţă de 2008 şi începutul lui 2009. Prin urmare, ce era la 300 euro/mp, a ajuns la 120-130 euro/mp. În general, preţurile sunt între 30 şi 250 euro/mp. În comuna Berceni, la 30 euro/mp, pot fi achiziţionate terenuri extravilane, mai departe faţă de utilităţi. La 50-60 de euro/mp sunt disponibile terenuri intravilane, dar ceva mai departe de drum şi de utilităţi, la ieşirea din Jilava sau în comuna Bragadiru. De exemplu, un teren de 300 mp în Bragadiru, cu utilităţi la aproximativ 300 metri distanţă, este ofertat la 80 euro/mp. Pentru 150-250 de euro/mp pot fi cumpărate parcele la drum asfaltat, cu utilităţi.

Preţurile s-au cam înjumătăţit la terenuri intravilane din Otopeni, iar la cele extravilane au ajuns la 30% faţă de cele practicate acum un an, estimează doamna Simion. Prin urmare, dacă în 2009 preţul era de 200 euro/mp pentru parcelele cu două utilităţi, acum este la 120-140 de euro/mp. Este cazul parcelelor mai mici, de 400-425 mp, la suprafeţe mai mari ajungând la 100 euro/mp. Pe de altă parte, preţul loturilor cu toate utilităţile este între 200-250 euro/mp (de la 500 euro/mp acum un an). "Când aveam disponibile loturi mici se cereau loturi mari, acum că avem loturi mari, se cer loturi mici", sesizează doamna Doina Simion.

Doamna Pană menţionează reduceri foarte mari de preţ în comuna Frumuşani, râvnită altădată de cumpărători. Aici preţul terenurile pentru construcţii s-a prăbuşit de la 100 euro/mp, la 10-15 euro/mp. De asemenea, la 30 euro/mp sunt terenuri cu deschidere la şoseaua de centură, cu acces la gaze şi electricitate, dar nu au căutare.

"Sperăm să mai crească preţurile la terenuri pentru că băncile au început să dea credite mai mari", conchide doamna Luminiţa Pană.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional