Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

AdePlast, crestere de 35% a cifrei de afaceri

I.D. Companii /

AdePlast, crestere de 35% a cifrei de afaceri

AdePlast incheie anul cu o cifra de afaceri estimata la aproximativ 250 milioane de lei, in crestere cu 35% fata de anul trecut. In 2013 compania a vandut cu 66 de milioane lei mai mult fata de anul 2012. AdePlast estimeaza un profit net de aproximativ 10 milioane de lei in usoara scadere fata de 2012.

2013 - cea mai mare dezvoltare industriala din istoria companiei

AdePlast a finalizat anul acesta programul investitional de dezvoltare de peste 22 de milioane de euro, in urma caruia a adaugat in portofoliul sau industrial patru noi fabrici.

La Roman au fost inaugurate anul acesta, o fabrica de mortare uscate si o fabrica de polistiren. Unitatile de la Roman sunt cele mai moderne facilitate de productie de polistiren din Europa si deservesc partenerii din zona Moldovei, dar si exporturile catre Republica Moldova, Ucraina si tarile arabe.

La Oradea platforma industriala a AdePlast este finalizata si complet operationala, odata cu inaugurarea fabricii de polistiren din anul acesta. Platforma de la Oradea este compusa din trei fabrici diferite (adezivi, vopsele, polistiren).

La Ploiesti a fost pusa in functiune fabrica de vopsele, o parte din materialele produse fiind exportate in Bulgaria, Liban si Iordania. Tot la Ploiesti, AdePlast a investit anul acesta 350.000 Euro intr-un nou department de cercetare, cu instrumente de ultima generatie, dezvoltat pe 450 metri patrati. In acest departament au fost angajati cercetatori cu experienta ce vor imbunatati retetele actuale, cu ajutorul carora se vor dezvolta si lansa produse noi pe piata. Primul rezultat al acestui department va fi gama de lacuri pentru lemn si metal pe baza de apa ce vor fi lansate in 2014, in linia de productie fiind investite peste 340.000 euro.

Referitor la rezultatele Adeplast, Marcel Barbut, presedintele si proprietarul companiei, precizeaza:

"Pentru AdePlast 2013 a fost cel mai dinamic an. Suntem singurul producator roman care a crescut constant. In ultimii patru ani am reusit sa dublam cifra de afaceri de la 26,8 milioane euro, cat am inregistrat la sfarsitul lui 2010, la peste 56 milioane euro, cat estimam ca vom inregistra la sfarsitul lui 2013. Am reusit sa crestem si anul acesta, pe o piata care a inregistrat o usoara scadere".

Cresterea cifrei de afaceri a fost sustinuta de toate cele trei divizii ale business-ului AdePlast. Divizia de polistiren a avut o contributie importanta la cresterea cifrei de afaceri. Pentru sfarsitul anului compania estimeaza o dublare a vanzarilor de polistiren. Din datele de la INS aflam ca AdePlast, in numai doi ani de la inaugurarea primei fabrici de polistiren, detine 20% din piata. Vopseaua a inregistrat o dublare a vanzarilor, generate in mare parte de inaugurarea fabricii de vopsele de la Ploiesti. Pe divizia de mortare uscate, o piata extrem de concurentiala in care unii competitori locali inregistreaza pierderi semnificative, AdePlast a reusit o crestere de 15 procente fata de 2012.

"Am reusit sa crestem pe fiecare divizie, chiar daca unii competitori inregistreaza pierderi semnificative si continua practicarea de politici de "dumping" pe unele categorii de materiale de constructii. Aici ar trebui sa tragem un semnal de alarma pentru ca statul sa se sesizeze si, prin institutiile sale, sa dispuna cercetari", precizeaza Marcel Barbut.

Cu privire la diminuarea profitului net presedintele Adeplast a precizat:

"Chiar daca profitul net va inregistra o usoara scadere, acest fapt este influentat de amortizarile cu noile investitii, perioada de training a noilor angajati pentru cele patru fabrici puse in functiune in acest an si cresterea dobanzilor bancare. O parte din fabricile noastre nu au avut timp sa lucreze la capacitate maxima in 2013 pentru ca le-am deschis abia la jumatatea anului. De asemenea noile branduri achizitionate Dufa si Schomburg, nu au avut timp sa se maturizeze si sa contribuie consistent la cresterea cifrei de afaceri. Asta inseamna ca roadele investitiilor de anul acesta le vom culege in 2014".

Un alt factor care a contribuit la diminuarea profitului este productivitatea pe cap de muncitor care a scazut in 2013 de la 250.000 euro pe muncitor cat era anul trecut, la 225.000 euro. Scaderea se datoreaza in principal perioadei de montaj si punere in functiune a noilor fabrici. Muncitorii celor patru fabrici au fost angajati inainte de inceperea activitatii in fabrici. Ei au lucrat alaturi de muncitorii din celelalte fabrici AdePlast pentru a se scolariza, fara a fi implicati propriu zis in procesul de productie. Acest aspect va fi mult imbunatatit in 2014.

Obiective 2014

Pentru 2014 compania are in vedere continuarea procesului investitional. Pe langa cele noua fabrici aflate pe cele trei platforme din Oradea, Ploiesti si Roman, AdePlast urmareste constructia celei de-a zecea. "AdePlast nu se opreste si continua si in 2014 seria investitiilor. Vrem sa facem pe platforma de la Ploiesti o fabrica de vata bazaltica de mare densitate pentru termosisteme performante, panouri antifoc si pentru alte industrii. Investitia depinde in totalitate de acordarea unui ajutor de la stat. Avem aprobarea pentru un credit de la BCR de 17,6 milioane euro din care 4,5 milioane euro reprezinta un credit punte, iar 13,1 milioane euro reprezinta valoarea unui credit pe opt ani si sase luni cu o perioada de gratie de doi ani. Pentru aceasta am marit si capitalul social de la 3,3 milioane lei la 30 milioane lei", declara Marcel Barbut.

Exportul este o directie strategica pe care AdePlast se va concentra in 2014. Bulgaria, Moldova, Ucraina, Ungaria, Austria, Germania sau Libanul sunt principalele piete pe care compania le vizeaza. "Pe plan local am reusit sa avem o foarte buna acoperire, in 2014 ne vom orienta si catre pietele externe. De la anul fabrica din Oradea va beneficia de un agreement European ETAG 04 si vom putea sa exportam cantitati mari in Austria si Germania. Nu am renuntat nici la ideea preluarii unui producator mic austriac la granita cu Germania, pentru a putea livra catre marile lanturi de magazine multinationale", declara Marcel Barbut.

Pentru anul 2014, AdePlast intentioneaza sa intre pe piata din Arabia Saudita unde urmeaza sa semneze un memorandum de intelegere pana la sfarsitul acestui an. "Anul acesta am fost contactati de reprezentanti importanti din industria materialelor de constructii din Arabia Saudita si Kuweit, care au observat activitatea AdePlast in plina criza si care doresc sa ne asociem pentru a realiza aceleasi performante si la ei in tara. Planul este ca in scurt timp Arabia Saudita sa aiba trei platforme industriale, identice cu platformele AdePlast din Romania. Am decis sa investim, in asociere cu personalitati importante din aceasta tara si sa construim si acolo ce am construit in Romania. Unul din asociati este un contractor local, cu o cifra de afaceri de peste 500 milioane euro, care va consuma peste 50% din productia primelor fabrici. De negocierile din Arabia Saudita si Kuweit se va ocupa fiul meu Alexander Barbut", explica Marcel Barbut.

In prima parte a anului vor avea loc discutii la sediul Adeplast, in vederea unor investitii in Kuweit, in fabrici similare celor detinute de AdePlast in Romania. Pe toata perioada demararii planurilor pentru investitiile din Arabia Saudita si Kuweit, produsele AdePlast vor fi exportate catre aceste tari.

Producatorul de materiale de constructii AdePlast detine trei platforme industriale situate in Oradea, Ploiesti si Roman.

Oradea. Capacitatea de productie este de 250.000 de tone adezivi si mortare uscate, 50.000 de tone de vopsea si tencuieli decorative pe an si 700.000 metri cubi de polistiren expandat (EPS), avand inclusa si capacitatea de productie de polistiren grafitat in cobranding cu firma BASF.

Ploiesti. Pe platforma industriala de la Ploiesti se afla o fabrica de adezivi si mortare uscate cu o capacitate de 450.000 de tone, o fabrica de polistiren expandat (EPS) de 700.000 de metri cubi, o line de productie de polistiren grafitat de 150.000 de metri cub, la care se adauga o fabrica de vopsea, tencuieli decorative si lacuri si emailuri pe baza de apa, cu capacitate de 50.000 tone pe an.

Roman. AdePlast detine o zona industriala care include o fabrica de adezivi si mortare uscate cu o capacitate de 450.000 de tone si o linie de productie de polistiren expandat cu o capacitate anuala de 700.000 de metri cubi. Astfel, Adeplast devine producatorul de termosistem numarul 1 din Romania, avand toate materialele componente realizate in fabricile proprii.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional