Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ALEXANDRU PETRESCU, ESOP CONSULTING:"Am tranzacţionat cu 22% mai multe birouri, în primele nouă luni"

Piaţa Imobiliară /

"Am tranzacţionat cu 22% mai multe birouri, în primele nouă luni"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Suprafaţa totală a spaţiilor de birouri tranzacţionate, în Capitală, prin ESOP Consulting, a crescut cu 22% în primele nouă luni faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, rezultatul depăşind media de 7% a pieţei, ne-a declarat Alexandru Petrescu, managing partner al companiei de consultanţă imobiliară. Cele mai active companii au fost din sectorul BPO (business process outsourcing) şi IT&C, acestea închiriind suprafeţele cele mai mari în acest an. Domnul Petrescu estimează că, în 2015, vor fi livraţi, în total, aproape 130.000 mp de spaţii de birouri, iar anul viitor vor fi încheiate lucrări la birouri în suprafaţă de peste 350.000 de metri pătraţi.

    Reporter: Cum a evoluat activitatea de tranzacţionare cu spaţii de birouri, în Bucureşti, în primele nouă luni din 2015 faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut?

    Alexandru Petrescu: Primele trei trimestre din 2015 au continuat trendul ascendent ponderat din 2014. La nivelul întregii pieţe de birouri, suprafaţa totală tranzacţionată în primele nouă luni din 2015 a crescut cu circa 7% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, o componentă importantă fiind cea a închirierii de sedii noi, în detrimentul reînnoirilor de contracte.

    La nivelul ESOP Consulting, creşterea suprafeţei totale închiriate a fost de 22%, mai mare faţă de media pieţei. ESOP a asistat companii româneşti şi străine în relocare. Acestea au închiriat şi cumpărat spaţii de birouri care totalizează 28.234 de metri pătraţi.

    Reporter: În ce zone ale Capitalei aţi înregistrat cele mai multe tranzacţii?

    Alexandru Petrescu: ESOP a intermediat cele mai multe închirieri în zona de centru-nord, pe locul doi aflându-se zona ultracentrală şi pe locul trei zona de centru vest. În total, am asistat 53 de companii, de diverse mărimi, de la start-up-uri până la multinaţionale, înregistrând o creştere a suprafeţei medii pe tranzacţie de la 331 mp la 537 mp.

    Companiile medii reprezintă un volum important în afacerile noastre, circa 60% din birouri fiind închiriate de către acestea.

    Reporter: Care a fost trendul activităţii de relocare a sediilor de birouri din provincie?

    Alexandru Petrescu: În marile oraşe, precum Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Craiova, Braşov se înregistrează o efervescenţă pe piaţa birourilor, care nu se vede neapărat în volumul total de birouri închiriate, ci în intenţii de extindere pe viitor. Aceste intenţii se vor concretiza, probabil, în tranzacţii mai mari în perioada imediat următoare, când şi stocul de birouri moderne din aceste oraşe va creşte la standardele de calitate şi amplasare dorite de potenţialii chiriaşi.

    Am avut cerere crescută pentru spaţii de birouri în Timişoara şi Craiova. S-a concretizat o tranzacţie de închiriere cu o suprafaţă de 4.000 mp în Timişoara, în clădirea centrală City Business Center şi mai avem tranzacţii în curs de realizare.

    Reporter: Care au fost cele mai active companii în ceea ce priveşte închirierea spaţiilor de birouri, în primele nouă luni din 2015?

    Alexandru Petrescu: Cele mai active companii au fost cele de BPO (business process outsourcing) şi IT&C, acestea închiriind suprafeţele cele mai mari de birouri în 2015, atât la nivelul companiei noastre ESOP, cât şi la nivelul pieţei. În ceea ce priveşte preţurile pentru sediile de birouri din provincie, acestea s-au menţinut constante comparativ cu cele din Bucureşti, iar cele de tranzacţionare au fluctuat uşor, în funcţie de zonă şi de concurenţa pe segmentul respectiv de piaţă.

    Reporter: Ce rezultate aţi înregistrat în ceea ce priveşte tranzacţiile cu vile pentru sedii de birouri?

    Alexandru Petrescu: Cu toate că ponderea tranzacţiilor cu vile a scăzut, la nivelul ESOP, la mai puţin de un sfert din suprafaţa totală tranzacţionată, s-a simţit şi aici o îmbunătăţire a cererii, din punctul de vedere al calităţii spaţiilor solicitate. Vilele închiriate au fost alese doar din cele de top, cu finisaje de calitate, renovate recent, situate în zone ultracentrale sau centrale.

    Reporter: Care au fost tendinţele şi nivelul chiriilor pe principalele zone căutate pentru închirieri în Bucureşti, în primele nouă luni?

    Alexandru Petrescu: Nivelul chiriei s-a menţinut la un nivel asemănător cu cel înregistrat la începutul anului: în zona Centru Nord (Piaţa Victoriei, Aviatorilor, Barbu Văcărescu etc) - 16,5-18 euro/ mp/lună pentru clădirile clasa A şi 12-14 euro/mp/lună pentru clasa B; în zona Pipera - 10-11 euro/mp/ lună pentru clădirile clasa A şi 8-9 euro/mp pentru clasa B; în zona ultracentrală (Universitate, Unirii etc.) - 15-16 euro/mp/lună pentru clădirile clasa A şi 12-14 euro/mp pentru clasa B; în zona Centru Vest (Grozăveşti, Semănătoarea, Politehnică etc.) - 14,5-15,5 euro/mp/lună pentru clădirile clasa A şi 11-13 euro/mp/lună pentru clasa B; în zona Est - 10-12 euro/mp/lună pentru clădirile clasa A şi 9-10 euro/mp/lună pentru clasa B; în zona Sud - 10-11 euro/mp/lună pentru clădirile clasa A şi 8-10 euro/mp pentru clasa B.

    Reporter: Care este stocul actual de spaţii de birouri şi câte clădiri noi vor mai fi livrate până la sfârşitul anului?

    Alexandru Petrescu: Stocul de spaţii livrate pe tot anul 2015 se va apropia de 130.000 de metri pătraţi. Însă, anul viitor va fi mult mai activ din acest punct de vedere, estimându-se că vor fi finalizate birouri cu o suprafaţă mai mult decât dublă decât în acest an, care va trece de 350.000 mp.

    Reporter: Cum a evoluat rata medie de neocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti, în 2015 faţă de anul trecut?

    Alexandru Petrescu: Din evaluările noastre, rata medie actuală de neocupare este de aproximativ 12% la nivelul Bucureştiului, cu un nivel mai ridicat, de aproximativ 17%, în zona Nord - Pipera şi cu un nivel mai scăzut, de aproximativ 5%, în zona Centru - Vest.

    Reporter: Vă mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional