Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

ALINA NECULA, ADAMA:"Criza ne-a învăţat să optimizăm fondurile pentru investiţii"

. Investiţii /

"Criza ne-a învăţat să optimizăm fondurile pentru investiţii"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Din 2004, anul fondării companiei, şi până în prezent, Adama a strâns în portofoliul de investiţii un proiect de birouri şi 12 proiecte rezidenţiale.

    Potrivit Alinei Necula, Head of Marketing & Sales Adama, trei dintre acestea sunt complet finalizate, celelalte aflându-se în diverse faze de dezvoltare.

    Reprezentantul companiei ne-a menţionat că Adama îşi concentrează activitatea pe segmentul rezidenţial al pieţei imobiliare din România.

    Cele mai recente investiţii sunt Edenia Titan şi Evocasa Optima, cele două noi faze de dezvoltare ale unor proiecte existente, situate în cartierul bucureştean Titan. Investiţia totală s-a ridicat la 14,1 milioane euro, iar lucrările au fost finalizate în luna octombrie a anului trecut, fiind livrate 210 locuinţe.

    "În prezent, avem în derulare o investiţie de 1,7 milioane euro pentru ultima fază de dezvoltare a proiectului nostru din Iaşi - Copou Bellevue. Lucrările de construcţie urmează să fie finalizate în vara acestui an, urmând să ofere pieţei ieşene 50 de unităţi premium. Ansamblul Copou Bellevue ajunge, astfel, la un total de 170 unităţi, nivelul vânzărilor în clădirile deja finalizate depăşind 95%", după cum ne-a declarat doamna Necula.

    Potrivit domniei sale, în prezent, compania se focusează pe proiectul Copou Bellevue din Iaşi.

    16 milioane euro - investiţiile Adama în ultimii doi ani

    În ultimii doi ani, investiţiile Adama pe piaţa rezidenţială din ţara noastră se apropie de 16 milioane de euro, potrivit Alinei Necula.

    Pe termen mediu şi lung, în vizorul companiei se află piaţa bucureşteană, în principal.

    Reprezentanţii societăţii se află în diverse faze de aprobare şi autorizare a unor proiecte care ar urma să fie construite în zonele Berceni şi Răzoare, din Capitală.

    Referitor la proiectele din portofoliu şi la strategia abordată de dezvoltatorul imobiliar pentru a trece peste criză, Alina Necula ne-a precizat: "În configurarea proiectelor pe care le realizăm, plecăm din start de la o bună cunoaştere a nevoii cumpărătorilor din piaţă, pentru a adapta locuinţele pe care le dezvoltăm căutărilor acestora. Singura strategie pe care compania o pune în aplicare este livrarea unor proiecte la un standard de calitate ridicat, la un raport calitate-preţ corect şi un mix potrivit pentru o locuinţă nouă: ansambluri rezidenţiale situate în oraş, bine conectate la infrastructura urbană, apartamente la cheie, cu finisaje de calitate, suprafeţe potrivite şi inteligent compartimentate. Această strategie este valabilă atât în proiectele actuale, cât şi în cele viitoare din portofoliul nostru".

    Potrivit domniei sale, în cazul celor mai multe dintre proiectele deja finalizate, nivelul de vânzare ajunge la 90%, depăşind, uneori, această cotă: "Sunt câteva proiecte, în oraşe secundare, unde piaţa imobiliară dă mai greu semne de revenire, dar şi aici nivelul vânzărilor ajunge la aproximativ 50% şi peste, iar în ultimul an resimţim o cerere în creştere. În orice caz, ca medie de vânzare, în toate proiectele finalizate de Adama depăşim 70%, aici fiind incluse şi fazele recente finalizate din Edenia Titan şi Evocasa Optima".

    Alina Necula: "Instituţiile bancare sunt încă reticente faţă de finanţările din segmentul rezidenţial"

    În ceea ce priveşte finanţarea proiectelor recent dezvoltate de Adama, investiţiile au fost realizate exclusiv din fondurile companiei, fără ca societatea să recurgă la credite bancare, potrivit doamnei Necula, care a motivat că acest lucru s-a întâmplat "pentru că instituţiile bancare sunt încă reticente privind astfel de finanţări": "Separat de acest segment, avem o bună colaborare cu băncile pentru clienţii noştri, cumpărători în proiectele Adama. Fie direct, fie prin intermediul firmelor de brokeraj, avem parteneriate exclusive pe anumite pachete de creditare cu o serie de bănci. Astfel, clienţii noştri beneficiază de unele condiţii preferenţiale la accesarea unui credit".

    Edenia Titan - un complex de aproape 9 milioane euro

    Complexul Edenia Titan, care face parte din ansamblul rezidenţial Titan, este situat în inima cartierului cu acelaşi nume (Titan) din Bucureşti. Proiectul cuprinde 10.644 de metri pătraţi construiţi, fiind prevăzut cu 126 de apartamente cu una, două şi trei camere. Valoarea investiţională se ridică la 8,7 milioane euro, iar lucrările au fost finalizate în luna noiembrie 2013.

    Noile apartamente sunt destinate exclusiv vânzarii, preţurile acestora pornind de la 54.286 de euro, plus TVA pentru o garsonieră şi ajungând la minim 62.381 de euro plus TVA pentru un apartament cu două camere şi, respectiv, 95.968 de euro plus TVA pentru un apartament cu trei camere.

    În imediata apropiere a ansamblului, printre altele, sunt situate Parcurile Titanii şi Titan, şcoli şi grădiniţe, hypermarketurile Auchan şi Billa, Policlinica Titan etc.

    În incinta proiectului, există un loc de joacă pentru copii, precum şi spaţii verzi şi locuri de parcare. Locatarii au la dispoziţie şi spaţii de depozitare, amplasate în subsolul clădirii.

    "A existat şi există cerere pentru Edenia Titan încă dinainte de finalizarea construcţiei, datorită experienţei companiei Adama în piaţă şi, în particular, a faptului că Edenia Titan este compus şi din alte două clădiri complet finalizate şi 100% locuite", a ţinut să precizeze Alina Necula. În general, proiectul este căutat de cupluri şi tinere familii, dar şi de familii cu doi sau mai mulţi copii, a subliniat domnia sa.

    84 de apartamente în Evocasa Optima

    Un al doilea complex care face parte din ansamblul rezidenţial Titan este Evocasa Optima, situat în apropiere de staţia de metrou 1 Decembrie 1918. Cu 7.111 mp construiţi şi 84 de apartamente cu două şi trei camere, noul proiect a costat 5,4 milioane euro, fiind finalizat în septembrie 2013.

    "În Evocasa Optima 2, preţurile apartamentelor pornesc de la 59.905 euro plus TVA pentru o unitate locativă cu două camere şi de la 91.935 plus TVA pentru o locuinţă cu trei camere. Evocasa Optima se bucură de o locaţie ce permite accesul facil al locatarilor atât la zona centrală a Bucureştiului, cât şi la autostrada spre Constanţa. În imediata apropiere a ansamblului, se află mijloace de transport în comun, centrul comercial Iris Shopping Center, şcoli şi gădiniţe, spitale", după cum ne-a mai spus reprezentantul Adama, care ne-a spus că există cerere şi pentru acest cartier.

    Copou Bellevue - un proiect rezidenţial premium, pe Dealul Copoului din iaşi

    Ansamblul Copou Bellevue se află în ultima fază de dezvoltare şi urmează să fie finalizat în luna iulie a acestui an. Este prevăzut cu 3.588 mp construiţi şi 50 de apartamente - studiouri, apartamente cu două şi trei camere şi un minipenthouse - şi are o valoare de investiţie de 1,7 milioane euro.

    Preţul unui studio ajunge la 52.000 de euro, cu TVA inclusă, iar apartamentele cu două camere costă de la 65.000 de euro (TVA inclusă).

    Proiectul Copou Bellevue este situat într-o zonă exclusivistă, pe Dealul Copoului din Iaşi, locatarii cartierului urmând să aibă la dispoziţie spaţii de parcare şi de depozitare proprii, precum şi un Health Club profesional, cu sală de fitness şi saună, amplasate la parterul noii clădiri. Complexul este prevăzut cu un loc de joacă spaţios şi cu pază 24 de ore din 24, ne-a spus Alina Necula.

    Potrivit domniei sale, Copou Bellevue este un proiect rezidenţial premium ce se adresează atât persoanelor aflate în căutarea unei locuinţe la un standard de calitate înalt, cât şi potenţialilor investitori care achiziţionează unul sau mai multe apartamente: "Fazele anterioare de dezvoltare din Copou Bellevue, complet finalizate, au un grad de vânzare de peste 95%, iar interesul este în creştere şi pentru noua clădire, pe măsură ce lucrările de construcţie avansează".

    Adama: "Este unul dintre cele mai potrivite momente pentru achiziţionarea unei locuinţe"

    Piaţa nu a revenit încă la un nivel normal, echilibrat, în care să nu mai asistăm la fluctuaţii, este de părere reprezentantul Adama, care adaugă: "Totuşi, în ultima perioadă, mai exact în ultimele 12 luni, asistăm la o cerere în creştere pe segmentul proiectelor noastre, ceea ce a echivalat şi cu o apreciere a vânzărilor cu 25% în 2013, comparativ cu 2012. Potenţialii clienţi, care până acum au analizat situaţia, revin în piaţă pentru că au înţeles că este unul dintre cele mai potrivite momente pentru achiziţionarea unei locuinţe".

    În privinţa ofertei, deşi au existat semnale că au rămas stocuri importante nevândute în piaţă, situaţia este doar parţial adevărată, susţine doamna Necula.

    Potrivit domniei sale, pe segmentul locuinţelor care se adresează clasei medii - locuinţe construite la un anumit nivel calitativ, la un raport calitate-preţ potrivit, amplasate în oraş şi bine conectate la reţeaua de transport -, stocul este unul relativ redus, iar cererea pentru această categorie este tot mai mare.

    Necula: "Ar trebui să învăţăm o serie de lecţii de la criză"

    Cumulul de factori din ultimul an indică o revenire a pieţei imobiliare şi a celei rezidenţiale, în particular, susţin reprezentanţii Adama, apreciind că acest trend este întâlnit "de la numărul tranzacţiilor, care este în creştere, până la condiţii tot mai bune pentru un credit în monedă naţională sau proporţia rată bancară versus chirie, în care prima dintre ele este mai avantajoasă".

    În opinia surselor citate, pentru Adama, toţi aceşti factori pozitivi s-au tradus, în 2013, într-o creştere cu 25% a nivelului vânzărilor, comparativ cu 2012.

    "De aceea, avem motive să credem că anul acesta va fi cel puţin la fel de bun ca cel încheiat", a conchis Alina Necula, subliniind: "Cele mai importante concluzii pe care ar trebui să le tragem în urma crizei imobiliare ar fi nu neapărat o comparaţie la nivelul costurilor, ci o serie de lecţii pe care ar trebui să le învăţăm. În ceea ce priveşte costurile de construcţie, criza ne-a învăţat să fim mai atenţi la modul în care utilizăm fondurile de investit şi să optimizăm aceste sume. Costurile de construcţie pot suporta reduceri semnificative dacă optimizăm un ansamblu rezidenţial încă din faza de proiectare şi îl adaptăm condiţiilor pieţei. De la optimizarea suprafeţelor şi construirea unor apartamente «inteligente», până la detaliile care fac diferenţa şi colaborarea cu profesionişti. Un timp scurt de execuţie se traduce şi el printr-un cost mai mic de construcţie, dar este important ca înainte de această etapă să fi alocat timpul necesar pentru o proiectare eficientă".

    Adama este un dezvoltator activ în România, Moldova, Ucraina şi Turcia. Compania a construit, până în prezent, peste 1.650 de apartamente şi câteva zeci de mii de metri pătraţi de spaţii comerciale şi birouri, în cadrul a numeroase proiecte finalizate în Bucureşti (Evocenter One, Evocasa Armonia, Edenia Titan, Evocasa Optima, Evocasa Selecta), Ploieşti (Evocasa Orizont), Bacău (Evocasa Completa), Braşov (Evocasa Viva), Iaşi (Copou Bellevue) şi Cluj. Numărul unităţilor vândute de compania Adama se ridică la peste 1.100.

    Începând cu noiembrie 2011, compania este deţinută integral de IMMOFINANZ Group, una dintre cele mai importante companii imobiliare din Europa, aceasta fiind şi listată la bursă. De la înfiinţarea sa, în 1990, IMMOFINANZ Group şi-a constituit un portofoliu de proprietăţi de înaltă calitate care cuprinde, la ora actuală, peste 1.600 de proprietăţi ca investiţie, având o valoare de piaţă de aproape 10,1 miliarde euro. IMMOFINANZ Group îşi concentrează activitatea pe segmentele de retail, birouri, logistică şi rezidenţial, în opt pieţe regionale principale: Austria, Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Polonia şi Rusia.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional