Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ANDREEA COMŞA, MANAGING DIRECTOR PREMIER ESTATE:"Reapar noi dezvoltări rezidenţiale în Centrul şi Nordul Capitalei"

Piaţa Imobiliară /

"Reapar noi dezvoltări rezidenţiale în Centrul şi Nordul Capitalei"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Mihaela Pană, DTZ Echinox: "Aviaţiei, Floreasca, Barbu Văcărescu - zone cu proiecte rezidenţiale în derulare"

    Anul 2015 va fi mai bun decât cel precedent în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii estimate pe piaţa rezidenţială, este de părere Andreea Comşa, managing director al companiei "Premier Estate".

    Domnia sa ne-a declarat că anul curent va consemna mai multe credite acordate prin programul Prima Casă, comparativ cu 2014 (31.000 de credite faţă de 25.000 credite), conform estimării făcute pe baza plafonului de garanţii anunţat de Ministerul Finanţelor.

    Totodată, Andreea Comşa opinează că, dacă programul Noua Casă va fi implementat, va avea un impact pozitiv asupra creşterii numărului tranzacţiilor cu apartamente peste plafonul Prima Casă, "chiar dacă aşteptările în ceea ce priveşte o majorare spectaculoasă a numărului de tranzacţii sunt rezervate".

    Doamna Comşa ne-a declarat: "Vom vedea şi actori noi pe partea de dezvoltare rezidenţială. Investitorii care au avut alte puncte de interes în ultimii ani, care nu s-au concentrat pe segmentul rezidenţial, dar care deţin în proprietate terenuri iniţial destinate altor tipuri de dezvoltare, iau în considerare demararea unor proiecte rezidenţiale în zone bine amplasate, cu preţuri de vânzare medii şi peste medie".

    În plus, directorul "Premier Estate" spune că noutatea acestui an va fi adusă de mai multe dezvoltări rezidenţiale în zone centrale şi de nord din Bucureşti, spre deosebire de ultimii ani, în care majoritatea dezvoltărilor erau la periferia Capitalei.

    "Aceste proiecte vor avea un mix de apartamente, cu adresabilitate largă către clienţii care accesează Prima Casă sau care, chiar dacă nu se încadrează în acest plafon, pot accesa un credit ipotecar pentru un apartament care se încadrează la cota redusă de TVA, de 5%", apreciază Andreea Comşa.

    Mihaela Pană, DTZ: "Creşte apetitul pentru construcţia locuinţelor de lux"

    Sfârşitul anului 2014 şi începutul anului 2015 au adus schimbări semnificative pe piaţa rezidenţială de lux, ne-a declarat Mihaela Pană, directorul departamentului rezidenţial al DTZ Echinox, care susţine că un număr important de proiecte au fost demarate sau vor fi începute în perioada imediat următoare de către dezvoltatori locali şi străini.

    "Se poate observa o cerere în creştere din partea cumpărătorilor care sunt interesaţi de achiziţie atât ca utilizatori finali, cât şi ca investiţie", ne-a spus Mihaela Pană, subliniind: "Numărul celor interesaţi să cumpere în scop investiţional este în creştere, comparativ cu anii anteriori de criză, când astfel de achiziţii lipseau aproape complet".

    Reprezentantul DTZ ne-a spus că, pe lângă dezvoltatorii locali cunoscuţi, a sesizat un apetit crescut de a dezvolta proiecte noi şi din partea investitorilor străini. "Dacă până acum aceştia au prospectat oportunităţile din piaţa imobiliară, în ultima perioadă am asistat la tranzacţionarea de terenuri cu destinaţie rezidenţială, ce urmează să fie dezvoltate în perioada următoare", afirmă doamna Pană.

    Andreea Comşa ne-a declarat că zona de nord a Capitalei a înregistrat o serie de proiecte de lux care nu se încadrează în niciun program guvernamental de achiziţie de locuinţe: "Aceste proiecte de lux se adresează clienţilor care au venituri foarte mari, atât români cât şi expaţi care îşi doresc o locuinţă ce le poate oferi un grad foarte mare de confort sau îşi doresc să facă o investiţie mai atractivă decât plasarea unor sume la bancă pentru dobânzi neatractive la depozite".

    Programul Prima Casă, în continuare un factor determinant în dezvoltările rezidenţiale

    Locuinţele din cartiere precum Militari, Drumul Taberei, Titan sau Ghencea rămân în continuare foarte căutate, susţine Andreea Comşa, care a subliniat că aceste unităţi locative au deja infrastructura existentă, numeroase facilităţi în proximitate şi pot fi accesate aproape în totalitate prin programul Prima Casă.

    Doamna Comşa apreciază că programul Prima Casă a fost factorul care a stat la baza relansării pieţei rezidenţiale şi demararea investiţiilor în ansambluri de mii de unităţi locative de către dezvoltatori.

    "Acest program este în continuare un factor determinant în dezvoltările rezidenţiale", potrivit directorului Premier Estate, care a subliniat: "Un alt factor major este cota de TVA redusă la 5% pentru apartamentele care, printre altele, trebuie să se încadreze într-un plafon de preţ de 380.000 de lei. Dacă acest plafon ar fi ridicat la echivalentul a 100.000 de euro în lei la cursul actual, am asista la o creştere majoră a numărului de tranzacţii imobiliare şi la demarări suplimentare de proiecte rezidenţiale de o calitate mai bună şi în zone mai atractive".

    Andreea Comşa consideră că al treilea factor important care are un impact pozitiv asupra pieţei rezidenţiale constă în relaxarea condiţiilor de creditare din partea băncilor, mai ales în reducerea avansului minim şi a dobânzii la creditele ipotecare.

    Dobânzile mici la depozitele bancare au impulsionat plasamentele în achiziţia de locuinţe

    Domnia sa ne-a explicat: "Dobânzile minime la depozitele bancare au determinat atât clienţii finali să achiziţioneze apartamente în scop investiţional, în care obţin un randament de 2-3 ori mai bun, cât şi pe investitori să demareze dezvoltări rezidenţiale, în care, cu un management foarte bun al costurilor investiţiei, pot obţine randamente extrem de interesante".

    Preţurile locuinţelor noi se vor menţine la acelaşi nivel şi nu vor fi creşteri semnificative, consideră Andreea Comşa.

    Cel mai mare număr de ansambluri rezidenţiale se adresează cumpărătorilor cu Prima Casă, cea mai mare cererere de achiziţie fiind pe acest segment, este de părere reprezentantul DTZ, care arată că există un segment al cumpărătorilor cu venituri peste medie, dispuşi să aloce bugete cuprinse între 150.000 de euro şi 250.000 de euro pentru produse situate în zonele ultracentrale şi de nord ale Bucureştiului.

    De aceea, dezvoltatorii sunt mult mai atenţi, atât la suprafeţele interioare ale apartamentelor, cât şi la compartimentarea şi finisajele lor, potrivit doamnei Pană, care a adăugat: "Zonele vizate de aceşti cumpărători sunt Aviaţiei, Floreasca, Barbu Văcărescu, zone în care sunt deja proiecte rezidenţiale în derulare. Pentru segmentul rezidenţial de lux, nu putem să discutăm de apariţia unor noi cartiere, ci doar de imobile exclusiviste care se află în zonele consacrate, precum Primăverii, Dorobanţi sau Kiseleff".

    Stagnarea achiziţiilor în ultimii 5-6 ani, trendul uşor crescător al preţurilor, dar şi proiectele foarte interesante care au început să-şi facă apariţia în piaţa rezidenţială au reprezentat principalele motive care au impulsionat cererea pentru imobilele de lux, ne-a spus Mihaela Pană.

    Domnia sa susţine că există o încredere mai mare din partea cumpărătorilor să achiziţioneze apartamente în faza incipientă de construcţie, datorită preţurilor la care pot tranzacţiona astfel de produse.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional