Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

ANDREI DROSU, JLL ROMÂNIA: "Ritmul livrărilor pe piaţa de birouri va încetini, în 2017 faţă de 2016"

Piaţa Imobiliară /

"Ritmul livrărilor pe piaţa de birouri va încetini, în 2017 faţă de 2016"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Drosu: "Intrarea numelor noi pe piaţa investiţiilor imobiliare creează un precendent care ar putea atrage şi alţi jucători importanţi"

    Cele mai atractive segmente ale pieţei imobiliare, ţinând cont de volumul investiţiilor în curs, sunt cele de birouri şi industrial/logistică, domenii care se bazează în primul rând pe cererea venită din partea companiilor de IT/BPO, în cazul birourilor, respectiv automotive/comerţ/comerţ electronic, în cazul sectorului industrial/logistic, ne-a transmis Oana Iliescu, Managing Director DTZ Echinox.

    Domnia sa ne-a declarat: "În ceea ce priveşte sectorul de birouri, ne aşteptăm ca nivelul livrărilor din Bucureşti să fie comparabil cu cel de anul trecut, în timp ce în ţară preconizăm că vor fi livraţi aproximativ 100.000 mp de spaţii de birouri noi, în creştere cu 66% faţă de anul precedent. Observăm o serie de proiecte foarte ambiţioase aflate în construcţie, în special pe segmentul clădirilor de birouri şi pe segmentul industrial. În piaţa clădirilor de birouri din Bucureşti, aşteptăm livrarea unor proiecte precum Oregon Park B şi C (53.000 mp), The Bridge A (37.000 mp), Anchor Metropol (35.000 mp), Orhideea Towers (37.000 mp) sau Timpuri Noi Park (20.000 mp).

    Proiecte importante aflate în desfăşurare în Bucureşti sunt Orhideea Towers, The Bridge, Business Garden, Globalworth Campus, Campus 6, Unirii View, iar în pieţele regionale - The Office III (Cluj-Napoca), United Business Center 1 (Timişoara), ISHO Offices I (Timişoara). Pe industrial/logistic, se află în construcţie CTPark Bucharest West, WDP Park A3, Bucharest Industrial Park A1, CTPark Cluj, Timişoara Airport Park".

    Mihai Pătrulescu, Head of Strategic Analysis în cadrul Colliers Internaţional, ne-a precizat că livrările din piaţa spaţiilor de birouri construite în Bucureşti, aferente perioadei 2016-2017, vor conduce la o creştere a gradului de neocupare şi vor înclina balanţa în favoarea chiriaşiilor.

    În sectorul spaţiilor de birouri, chiriile medii solicitate oscilează, în funcţie de zonă, între 8 şi 18 euro/mp, ne-a mai spus domnia sa.

    Specialistul de la Colliers International ne-a precizat că, anul trecut, au fost remarcate câteva nume noi în piaţă, printre care GTC, care a redevenit un jucător dinamic, achiziţionând clădirile Premium Point şi Premium Plaza din Piaţa Victoriei, şi investitorul ceh PPF, care şi-a făcut intrarea pe piaţa românească prin cumpărarea Metropolis Center de pe bulevardul Iancu de Hunedoara. Valoarea medie a tranzacţiilor de birouri în 2016 a fost de 26 milioane euro.

    "Observăm în continuare un interes ridicat din partea investitorilor străini pentru piaţa din România. Sectorul clădirilor de birouri este foarte căutat, lichiditatea în piaţă îmbunătăţindu-se simţitor în ultimul an", a conchis dom-nul Pătrulescu.

    Ultimele trei luni ale lui 2016 au adus industriei de real estate cea mai mare cerere de spaţii de birouri tranzacţionată într-un singur trimestru, respectiv 144.000 mp, din care 79% a reprezentat cererea netă, potrivit unui raport al CBRE.

    Acesta arată că cererile noi şi extinderile de spaţii de birouri au fost, în ultimul trimestru, de 50.000 mp, ceea ce reprezintă aproape jumătate din cererile pe întregul an 2016, care au atins nivelul de 110.000 mp.

    Din totalul de 294.000 mp spaţii de birouri livrat în 2016, în ultimul trimestru au fost finalizate patru noi clădiri de birouri, cu o suprafaţă totală de 80.000 mp: prima fază a proiectului Metroffice, clădirea a doua din proiectul Oregon Park, clădirea a treia din Hermes Business Campus şi Prezan Office Building. În total, pe tot parcursul anului 2016 au fost tranzacţionaţi aproximativ 412.000 mp de birouri, o cerere record tranzacţionată până acum în România, din care peste 120.000 mp au reprezentat renegocieri şi prelungiri de contract. Acest lucru a fost favorizat de faptul că numărul de spaţii noi de birouri finalizate anul trecut a fost de patru ori mai mare comparativ cu cel din 2015 şi de trei ori mai mare faţă de volumul din anul 2014.

    Datele CBRE mai relevă că, la finele anului 2016, stocul modern de spaţii de birouri clasa A şi B a atins pragul de 2,64 milioane mp, din care 44% este reprezentat de spaţii de birouri clasa A. Acestea din urmă vor depăşi ca suprafaţă birourile de clasa B la sfârşitul anului viitor, conform estimărilor CBRE, care mai indică şi faptul că stocul de birouri din Bucureşti se va alinia la stocurile similare din Budapesta şi Praga, la sfârşitul anului viitor.

    În următorii doi ani, sunt anunţate proiecte care însumează 592.000 mp - 40% din total - în zona de Vest, 37% - în Nord şi Pipera şi 15% - în zona de Centru. Potrivit sursei citate, cele mai mari proiecte (peste 25.000 mp) anunţate pentru anul 2017 sunt: Timpuri Noi Square (prima fază), dezvoltat în zona de Centru, Orhideea Towers şi The Bridge (prima clădire), în zona de Vest (podul Basarab) şi prima clădire din proiectul Globalworth Campus, dezvoltat în Pipera.

    Raportul CBRE mai arată că 27% din totalul tranzacţionat în acest an, respectiv 110.000 mp, au reprezentat tranzacţii de extindere şi cereri noi de spaţii de birouri.

    Anul 2016 a adus şi extinderi de contract, mai arată raportul CBRE: Telekom în City Gate şi Riverplace, Teamnet în Green Gate, Oracle în Sky Tower, IBM în Global Business Center, BRD Societe Generale în West Gate Park, Adobe în Anchor Plaza. În total, companiile mai sus menţionate au 65.000 mp închiriaţi în Bucureşti. Chiria prime din Capitală rămâne stabilă la nivelul de 18,5 euro/mp, iar rata de neocupare a scăzut la 11,7%, scădere care reflectă cererea crescută din partea companiilor.

    Piaţa de birouri a înregistrat al doilea cel mai mare nivel al ofertei noi livrate pe piaţă, după cel consemnat în 2009, iar cererea a atins, de asemenea, o valoare record, ne-a spus Andrei Drosu, Senior Research Consultant JLL România.

    Domnia sa a adăugat: "Pe piaţa de birouri, proiectele pentru care dezvoltatorii au anunţat ca dată de livrare 2017 cumulează aproximativ 185.000 metri pătraţi în Bucureşti, la care se adaugă 100.000 metri pătraţi în marile oraşe din ţară (Timişoara, Cluj, Iaşi, Braşov)".

    Pe piaţă au apărut, anul trecut, o serie de investitori noi, precum Logicor, PPF, GIC, Growthpoint. Intrarea numelor noi pe piaţa investiţiilor imobiliare creează un precendent care ar putea atrage şi alţi jucători importanţi, apreciază domnul Drosu.

    Conform domniei sale, valoarea medie a unei tranzacţii imobiliare a fost, anul trecut, de circa 40 de milioane de euro. Cel mai atractiv segment pentru investitori a fost cel de birouri, cu 45% din volumul tranzacţiilor imobiliare, urmat de retail şi industrial, ambele cu câte 26%.

    Chiar dacă suprafaţa de spaţii de birouri, industriale şi retail a consemnat un nivel foarte crescut în ultimul an, cererea venită din partea companiilor/retailerilor a absorbit cea mai mare parte a ofertei noi. De asemenea, în 2017 vedem o încetinire faţă de 2016 a ritmului livrărilor pe toate segmentele de piaţă.

    DTZ Echinox: "Numărul angajaţilor la birourile moderne din Capitală - la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani"

    Capitala înregistrează cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani în ceea ce priveşte numărul angajaţilor care lucrează în clădirile de birouri de clasa A şi B, acesta ajungând, la finalul anului trecut, la aproximativ 233.000, conform DTZ Echinox. Comparativ cu anul 2015, numărul angajaţilor care lucrează în spaţii de birouri moderne din Capitală a crescut cu aproximativ 30.000, precizează sursa citată.

    Dintre cele mai importante locaţii de birouri moderne din Bucureşti, zonele Pipera Sud (Dimitrie Pompeiu), Barbu Văcărescu - Floreasca şi zona de Vest ocupă în continuare primele trei poziţii din punct de vedere al numărului de angajaţi, înregistrând creşteri de 20%, 32%, respectiv 23%, comparativ cu anul precedent. La sfârşitul anului 2016, în Pipera Sud, numărul de angajaţi a depăşit 45.000, în spaţiile de birouri din Barbu Văcărescu - Floreasca lucrează peste 40,000, iar în zona de Vest - circa 33.000.

    Bogdan Bogatu, Senior Broker Office Agency DTZ Echinox, a declarat: "Ţinând cont de livrările anunţate pentru anul acesta şi de cererea existentă în piaţa de birouri, estimăm că până la finalul anului 2017, numărul angajaţilor din clădirile de birouri moderne din Bucureşti va ajunge la aproximativ 260.000"".

    În acest an, locaţiile de birouri din Bucureşti care vor înregistra cele mai semnificative creşteri ale numarului de angajaţi sunt zonele de Vest şi Centru şi Pipera Sud.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Mobilier

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional