Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

AURICA SERENY, PREŞEDINTELE APMR:"Volumul producţiei de mobilă a înregistrat o creştere cu 10,8%"

Amenajări /

"Volumul producţiei de mobilă a înregistrat o creştere cu 10,8%"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Industria mobilei din ţara noastră a înregistrat rezultate bune, anul trecut, la majoritatea indicatorilor tehnico-economici, ne-a spus Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

    Astfel, volumul producţiei industriale a înregistrat o creştere cu 10,8% faţă de cel din 2012.

    "Bilanţul pe care îl realizăm aduce din nou în prim plan volumul exportului de mobilă, indicator ce a constituit motorul activităţii industriei mobilei şi în anul 2013. Pe baza informaţiilor privind comerţul realizat în primele zece luni de anul trecut, comparativ cu perioada similară din 2012, estimăm că exportul, la sfârşitul anului 2013, va înregistra creşteri de circa 15%", ne-a spus Aurica Sereny.

    Importul de mobilă a avut şi el o evoluţie ascendentă, pe tot parcursul anului precedent, creşterea preconizată la finalul lui 2013 fiind de 9,6%. În aceste condiţii, soldul balanţei comerciale export-import va fi de circa 1,25 miliarde euro, în creştere cu 16,8% faţă de rezultatele anului anterior, rezultat pe care preşedintele APMR îl caracterizează ca fiind unul semnificativ.

    Consumul aparent a avut o evoluţie modestă, creşterea fiind de aproximativ 2,2%, în anul 2013 faţă de 2012.

    Aproximativ 80% din producţia noastră de mobilă merge la export, după cum ne-a spus Aurica Sereny, precizând că principalele destinaţii sunt statele UE: "Estimăm că piaţă locală va însuma circa 775 milioane de euro în anul 2013, din care în jur de 50% sunt importuri. Oferta produselor este generoasă şi diversificată. Cumpărăturile se intensifică mai ales de sărbători, când consumatorii îşi permit să facă reînnoiri în amenajări. Având în vedere interesul clienţilor din UE pentru mobila românească, suntem de părere că anul 2014 ne va aduce rezultate bune în continuare".

    Aurica Sereny: "Piaţa statelor UE nu permite creşteri de preţuri la întâmplare"

    Piaţa statelor UE, cu care lucrează operatorii economici din România, nu permite creşteri de preţuri la întâmplare. De aceea, în fiecare an, producătorii autohtoni negociază preţurile "cu multă atenţie", spune preşedintele asociaţiei de profil.

    Potrivit domniei sale, an de an, sectorul industriei mobilei aduce în faţa consumatorului de pretutindeni o gamă reînnoită de produse, precum şi numeroase produse noi.

    Reprezentantul APMR precizează: "Preocuparea permanentă a proiectanţilor şi arhitecţilor de decoraţiuni interioare care lucrează în acest domeniu este de a utiliza noi forme şi dimensiuni cu materii prime, materiale şi accesorii variate, care să împrospăteze oferta de produse, printr-un design îmbunătăţit. Atât produsele din lemn masiv, cât şi cele din panouri înnobilate cu furnire sintetice, dar şi produsele de tapiţerii se modifică necotenit în modele noi, mai plăcute şi mai atrăgătoare. Produsele de tapiţerie sunt gândite şi realizate într-o structură etrem de diversificată, venind către consumator cu valenţe coloristice noi, îmbunătăţite şi cu accesorii interesante".

    Mobilierul pentru birouri cunoaşte modificări şi adaptări în funcţie de aparatura utilizată, fiind construit din materiale compozite în culorile acceptate de clienţi şi adaptat spaţiilor astfel încât să creeze un cadru cât mai plăcut în desfăşurarea activităţilor cotidiene. Scaunele ergonomice vin să completeze spaţiile de birouri, potrivit doamnei Sereny.

    Domnia sa ne-a precizat că mobilierul pentru copii este din ce în ce mai adaptat cerinţelor, materialele şi finisajele fiind ecologice.

    Preşedintele APMR: "Tendinţele de pe piaţa mobilei sunt personalizate, în funcţie de cerere"

    Tendinţele de pe piaţa mobilei sunt personalizate, în funcţie de cerere, apreciază doamna Sereny: "Distingem modificări mai ample, mai cu seamă la mobilierul tapiţat, care se uzează şi se deteriorează mai repede şi trebuie înlocuit mai uşor. Alegerea aparţine consumatorilor, întrucât oferta este bogată. Participarea României la Târgul Internaţional de Mobilă IMM - Koln, din ianuarie 2014, cu stand naţional mare, ce a cuprins numeroase firme din domeniu, ne determină să susţinem acest lucru deoarece am constatat că a predominat suprafaţa ocupată cu mobilier tapiţat, în forme şi culori variate, pastelate sau culori vii, mai ales, dar şi mobilierul cu linie modernă. Clienţii sunt foarte atenţi la îmbunătăţirile aduse produselor şi producătorii ţin cont de aşteptările acestora".

    Adaptarea modelelelor este într-o efervescenţă continuă, în funcţie de evoluţia aparaturii utilizate, a obiectelor de ambientare, precum şi a obiectelor de iluminat ce se doresc achiziţionate şi adaptate astfel încât ansamblul interior să creeze o atmosferă plăcută de relaxare şi de conectare pozitivă şi optimistă la activităţile curente pe care le desfăşoară utilizatorul, potrivit Auricăi Sereny.

    Domnia sa ne-a mai spus: "Speciile lemnoase şi celelalte materiale folosite în construcţia produselor sunt atent selecţionate, asigurând utilizatorul de un spor de încredere în achiziţionarea unor produse de calitate, funcţionale, durabile, care să nu le afecteze starea de sănătate, dar care să le asigure confortul dorit".

    Considerat o platformă de informare şi de idei, IMM Koln reprezintă pentru producătorii români participanţi la acest eveniment o şansă de a se informa asupra specificului pieţei mobilei, a tendinţelor din domeniu în ceea ce priveşte modelele actuale cele mai solicitate pe piaţa europeană şi non-europeană şi, totodată, în ceea ce priveşte calitatea şi materialele utilizate.

    Companiile româneşti participante au înţeles importanţa acestei expoziţii la care participă cu mult interes, prezentându-se cu o gamă largă de produse realizate într-o manieră modernă-contemporană cerută de piaţă, dar şi cu mobilier "retro", din lemn masiv, apreciat în Germania. Realizate din specii diferite de lemn (stejar, fag, răşinoase), cu finisaje deosebite, modele şi culori variate, produsele româneşti s-au bucurat de atenţia vizitatorilor, potrivit preşedintelui APMR.

    Asociaţia consideră că ar fi necesar ca mai mulţi tineri, "serioşi, inteligenţi, care prestează activităţi în ţară să aibă acces la o locuinţă în condiţii decente, pe care să şi-o amenajeze după posibilităţi şi pretenţii, oferta pieţei fiind diversificată".

    Bugetul alocat de români diferă foarte mult de la un consumator la altul, potrivit doamnei Aurica Sereny, care ne-a spus: "Sunt consumatori ce pot să se încadreze într-o sumă de până la 10.000 de lei pentru mobilarea unui apartament, dar şi consumatori care îşi permit să-şi doteze locuinţele cu mobilier în valoare de zeci de mii de euro".

    Potrivit domniei sale, anii de criză sunt caracterizaţi de accentuarea atenţiei consumatorilor în a-şi chibzui cheltuielile, mai ales pentru produse de folosinţă îndelungată.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional