Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Autorizaţia de construireConstructorii cer simplificarea procedurilor de acordare a autorizaţiei de construire

F.A. Legea /

Constructorii cer simplificarea procedurilor de acordare a autorizaţiei de construire

Normele de aplicare a legii modificate de autorizare complică birocraţia din domeniu

Ministerul Dezvoltării a organizat, în vară, un grup de lucru pentru definitivarea normelor de aplicare a Legii de autorizare a construcţiilor, modificată anul trecut. Conducerea Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) susţine că atât legea modificată, cât şi normele de aplicare complică mult procedurile de autorizare, în loc să le simplifice.

Adrian Florescu, prim-vicepreşedintele ARACO, ne-a declarat: "Timpul de dezbatere a fost foarte scurt, respectiv de câteva zile de la data la care am fost invitaţi. Documentele supuse dezbaterii sunt extrem de ample. Proiectul a fost în dezbatere până la sfârşitul lunii august, iar normele de aplicare trebuie aprobate şi publicate în această toamnă".

Domnia sa ne-a spus că ARACO şi Registrul Urbaniştilor au atras atenţia încă o dată specialiştilor Ministerului Dezvoltării că legea modificată şi, mai ales, normele de aplicare vor complica foarte mult procedurile de autorizare. Prim-vicepreşedintele ARACO a subliniat: "Recomandările Asociaţiei şi ale Registrului Urbaniştilor au fost ignorate atunci când a fost organizată dezbaterea pentru modificarea Legii de autorizare. Acum am făcut aceleaşi recomandări care propun simplificarea procedurilor de autorizare, scurtarea timpului de aşteptare la ghişee şi fluidizarea procedurilor de obţinere a avizelor".

Potrivit ARACO, aproape orice tip de lucrare ce trebuie autorizată are nevoie de 27 de avize. În realitate, numărul avizelor solicitate în vederea obţinerii autorizaţiei poate ajunge şi la 40, ne-a mai spus Adrian Florescu. Administraţiile locale cer avize de la toţi furnizorii de utilităţi chiar şi pentru cea mai simplă lucrare. Astfel timpul de obţinere al avizelor poate depăşi şase luni. Pentru investiţiile mari, procesul de autorizare poate dura şi peste un an de zile, nemaivorbind de procedurile de aprobare a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ).

Domnul Florescu susţine că timpul de aşteptate poate fi scurtat enorm dacă primăriile se implică mai mult prin simpla colectare a bazelor de date de la furnizorii de utilităţi: "Obţinerea avizelor nu trebuie să depăşească 15-30 de zile maxim. Companiile au evoluat, unele s-au privatizat şi există baze de date complete, inclusiv cu planurile de dezvoltare a reţelelor pe termen lung. Trebuie doar ca, prin lege, să fie responsabilizate primăriile în procesul de autorizare".

Întrebat de ce sistemul de avize devine mai complicat, în loc să fie simplificat, Adrian Florescu ne-a răspuns: "Cred că este vorba de comoditate, dar şi de taxele care sunt încasate. Este mai simplu să pui cetăţeanul şi investitorul pe drumuri decât să responsabilizezi func-ţionarii publici de la departamentele de urbanism. Şi mai este vorba şi despre justificarea unor posturi plătite din bani publici".

Astfel, ARACO propune ca emiterea avizelor să se concentreze la primării, funcţionarii să fie responsabilizaţi pentru ca autorizaţiile să fie eliberate mult mai rapid. Pentru anumite lucrări, ce presupun intervenţii minore asupra imobilelor, pot fi eliminate autorizaţiile sau cel puţin mare poarte din avize.

De exemplu, avizul de mediu nu este necesar pentru toate tipurile de lucrări. În cazul unei lucrări de infrastructură de importanţă naţională, este nevoie ca în procesul de autorizare să fie implicat atât Ministerul Transporturilor, cât şi Consiliile Judeţene pe raza cărora se des-făşoară investiţia. Un alt acord care nu este necesat tuturor tipurilor de lucrări este cel al vecinilor.

Adrian Florescu a completat: "ARACO, asociaţiile arhitecţilor şi Registrul Urbaniştilor vor înainta, în această toamnă, Guvernului şi Parlamentului, un proiect de lege pentru autorizarea construcţiilor care simplifică procedurile şi responsabilizează primăriile". Domnia sa a adăugat că nu este normal ca în Româ-nia, ţară care are nevoie de dezvoltare, să dureze şi doi ani autorizarea unei investiţii importante, în timp ce în Germania procesul durează doar o lună de zile.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional