Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Creşterea rolului Casei Sociale a Constructorilor în urma modificărilor legii 215/1997

Ing. Cristian Ştefănescu Legea /

Creşterea rolului Casei Sociale a Constructorilor în urma modificărilor legii 215/1997
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Activitatea partenerilor sociali reprezentativi în sectorul de construcţii şi de producere a materialelor de construcţii care adminis­trează Casa Socială a Constructorilor(CSC) s-a concretizat foarte recent în modificarea legii 215/1997 privind CSC prin OUG32/ 30.03.2020. Această intervenţie a Guvernului României s-a realizat în urma demersurilor efectuate de către Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii şi Federaţia Generală a Sindicatelor Familia, care, alături de conducerea Casei Sociale a Constructorilor, au solicitat modificarea legii de funcţionare în scopul redimensionării aportului pe care CSC îl poate oferi pentru protecţia socială a salariaţilor membrilor noştri.

    Prin modificările aduse la legea 215/1997, în faţa echipei de parteneri sociali care administrează CSC formată din Federaţia Patronatelor Societăţilor de Construcţii şi Federaţia Generală a Sindicatelor Familia se deschid noi direcţii de acţiune pentru sprijinirea salariaţilor firmelor membre CSC.

    Astfel, am apreciat că este necesar ca, printre măsurile de protecţie socială care pot fi acordate prin fondul constituit la CSC, să se regăsească şi acelea de a asigura un suport suplimentar salariaţilor firmelor membre CSC pentru formarea profesională a lucrătorilor din activitatea de construcţii şi de producere a materialelor de construcţii. În acest fel, după modificarea legii, obiectul de activitate al CSC include şi "formarea profesională continuă a salariaţilor din activitatea de construcţii şi de producere a materialelor de construcţii" .

    Pentru a face operaţională această propunere, CSC are, de acum, şi atribuţii de constituire, gestionare şi administrare a fondului pentru formarea profesională a salariaţilor din activitatea de construcţii şi de producere a materialelor de construcţii şi de stabilire a condiţiilor în care are loc formarea profesională a salariaţilor membrilor Casei Sociale a Constructorilor, ca mijloc distinct de potecţie socială.

    Perioada pentru care firmele membre ale CSC pot transmite solicitări de acordare a protecţiei sociale către salariaţii proprii a cres­cut de la maximum 90 de zile cât era anterior, la maximum 120 de zile, în intervalul 1 noiembrie al anului de întrerupere a activităţii până la data de 31 martie a anului următor.

    Totodată, membrii CSC sunt informaţi că pot beneficia de protecţia socială a salariaţilor, potrivit Legii 215/1997, aşa cum a fost modificată şi completată prin OUG 32/30.03.2020 şi pentru perioada stării de urgentă declarată prin Decretul Preşedintelui României nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României.

    Date fiind cele prezentate, adresez o invitaţie de aderare la CSC către toate firmele din sectorul de construcţii şi de producere a materialelor de construcţii astfel încât un număr cât mai mare de salariaţi să poată beneficia atât de protecţie socială pe timp nefavorabil, cât şi de posibilitatea creşterii nivelului de calificare sau de calificări noi, prin reconvesie profesională, pentru ocupaţii de care este atât de multă nevoie în sectorul de activitate.

    DIRECTOR GENERAL CSC, Ing. Cristian Ştefănescu

    (C)

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional