Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Reducerea impozitului pentru proprietarii de spaţii comerciale - o ecuaţie cu multe necunoscute

Legea /

Andreea Vlad, Cristina Manea

Andreea Vlad, Cristina Manea

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Seria de măsuri fiscale implementate în contextul pandemiei de COVID-19 a fost completată, recent, prin adoptarea unei noi ordonanţe de urgenţă care conţine, printre altele, anumite facilităţi de care pot beneficia proprietarii de spaţii în anumite condiţii. Este vorba de OUG 69/2020, care prevede reducerea impozitului anual pe clădiri cu până la 50% pentru spaţiile comerciale, zonă în care piaţa a demonstrat că nu poate susţine amânarea sau anularea plăţii chiriilor, conform actelor normative anterioare. Autorităţile locale vor decide în ce cuantum se va aplica această reducere. Cel mai probabil, de această facilitate vor beneficia, în principal, proprietarii de centre comerciale, însă numai pentru spaţiile în care activitatea a fost afectată sau întreruptă de restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19.

    Dincolo de sprijinul acordat proprietarilor, prin adoptarea acestei măsuri, autorităţile au avut în vedere şi protejarea chiriaşilor, prin înlesnirea mecanismelor de negociere între părţi.

    Ce condiţii trebuie îndeplinite de proprietari?

    Decizia de a reduce impozitul pe clădiri a fost lăsată la latitudinea consiliilor locale, care au posibilitatea să adopte măsura până la data de 14 august 2020. În cazul în care autorităţile locale decid acordarea facilităţii, potenţialii beneficiari trebuie să depună la organul fiscal local competent o cerere de acordare a reducerii însoţită de o declaraţie pe proprie răspundere, până în data de 15 septembrie 2020.

    Proprietarii care au spaţiile închiriate trebuie să îndeplinească o condiţie suplimentară pentru a beneficia de scăderea impozitului, res­pectiv să fi redus chiria cu cel puţin 50%, proporţional cu diminuarea spaţiului destinat activităţilor economice. Aceste condiţii vor fi menţionate şi în cadrul declaraţiei pe proprie răspundere. Totuşi, economic vorbind, cel mai probabil, reducerea chiriei cu 50% nu poate fi compensată decât într-o foarte mică măsură de această facilitate.

    Pentru cei care au plătit deja impozitele datorate pentru acest an, există posibilitatea restituirii diferenţei la cerere. În acelaşi timp, rămâne aplicabilă acordarea bonificaţiei de 10% pentru plata impozitului la termen (până la data de 30 iunie 2020), inclusiv în cazul proprietarilor care vor beneficia de reducerea suplimentară de până la 50%.

    Multe întrebări fără răspuns

    Ca orice text de lege adoptat în regim de urgenţă în ultimul timp, şi OUG 69/2020 lasă loc la numeroase teme de dezbatere. În primul rând, nu se ştie pe ce perioadă se aplică reducerea impozitului. Este neclar dacă vorbim de o reducere cu până la 50% a impozitului anual pe clădiri sau această reducere ar trebui aplicată proporţional cu durata stării de urgenţă. Deşi se vorbeşte des­pre impozitul anual, la început se menţionează aplicarea acestei măsuri fiscale strict pe durata stării de urgenţă.

    În al doilea rând, trebuie să se clarifice dacă această măsură fiscală este aplicabilă doar pentru acei proprietari care au redus chiria cu cel puţin 50% pe durata stării de urgenţă sau poate fi aplicată şi de către cei care vor lua această hotărâre pentru perioadele viitoare. Aşa cum reiese din textul de lege, par sa fie îndreptăţiţi doar cei care deja au optat pentru o astfel de măsură, ceilalţi pierzând acest drept, odată cu încheierea stării de urgenţă pe teritoriul României.

    Nu în ultimul rând, rămâne de stabilit în ce măsură procentele sunt corelate. În timp ce proprietarii trebuie să scadă chiria cu cel puţin 50%, reducerea în cazul impozitului pe clădiri rămâne la latitudinea consiliilor locale, care au libertatea să stabilească nu doar procentul de reducere, ci şi dacă acordă sau nu facilitatea.

    Aşadar, cu toate ca autorităţile au urmărit, prin această măsură, să sprijine atât proprietarii de spaţii, cât şi chiriaşii, facilitatea nu pare a fi suficient de convingătoare pentru a influenţa anumite tranzacţii în piaţă. Şi asta dincolo de numeroasele semne de întrebare cu privire la aplicabilitatea acesteia.

    Andreea Vlad, Manager, Taxe Directe, Deloitte România

    Cristina Manea, Consultant Senior, Taxe Directe, Deloitte România

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional