In primele 9 luni ale anului 2013 piata cimentului a inregistra o scadere de aproximativ 3 - 6%, comparativ cu aceeasi perioada din 2012, tendinta resimtita si de producatorul Carpatcement. "Estimam ca la final de an cifra de afaceri (n.r. a Carpatcement) va urmari trendul pietei", ne-a precizat Florian Aldea, presedinte si director general Carpatcement Holding. Aceasta in contextul in care, la inceputul anului era asteptata o usoara crestere a pietei, indeosebi in partea a doua a anului.
In opinia reprezentantului Carpatcement, scaderea pietei de ciment in 2013 s-a datorat in principal reducerii puterii de cumparare a populatiei dar si a investitiilor straine directe, diminuarii ritmului lucrarilor de infrastructura si a proiectelor noi, dar si conditiilor meteo capricioase.
Pe de alta parte, nu s-a manifestat o continuitate in proiectele demarate, finantarea fiind principala cauza. "Existenta unei strategii pe termen mediu si lung, ar putea crea o perspectiva mai buna in evaluarea potentialului de dezvoltare si ne-ar da o incredere mai mare in privinta unei cresteri semnificative", adauga domnul Aldea.
Carpatcement s-a adaptat rapid la noile conditii economice, implementand masuri de optimizare continua a costurilor si adoptand un management atent al riscurilor, care a dus la reducerea gradului de expunere fata de volatilitatea data de piata.
Pentru 2014, Carpatcement are in plan investitii de aproximativ 15 milioane de euro. Acestea vor fi orientate in special in eficientizarea energetica, cresterea performantei costurilor de productie, investitii de mediu si in dezvoltarea personalului.
"Vom continua sa dezvoltam portofoliul de produse si servicii si sa consolidam parteneriatele cu clientii nostri", a mai afirmat domnul Aldea.
Sperantele Carpatcement pentru 2014 vizeaza in principal repornirea lucrarilor de infrastructura, care pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra pietei de constructii si implicit asupra pietei cimentului. In acelasi timp, sustinerea cresterii din domeniul constructiilor rezidentiale poate contribui, ca si pana acum, la stabilitatea pietei.
"Speram intr-o reasezare a situatiei macroeconomice, corelata cu relansarea economica, fapt care sa permita reluarea unui trend ascendent (n.r. in constructii). Sunt multe oportunitati si nevoi, deci si proiecte pe masura, dar lipsa surselor atractive de finantare are un rol important in demararea acestora. In acest context, cel mai probabil este ca piata de constructii sa se inscrie in trendul constant al ultimilor ani", considera Florian Aldea.
Atat piata de constructii cat si piata cimentului se vor relansa de indata ce investitorii vor simti ca gradul de predictibilitate si stabilitatea macroeconomica se vor imbunatati iar sursele de finantare vor deveni atractive. Lucrarile sustinute cu fonduri europene, parteneriatele de tip public-privat si atragerea investitorilor straini sunt forme sigure pentru dezvoltarea industriei, cu atat mai mult cu cat nevoia de dezvoltare a pietei este intr-adevar crescuta, remarca domnul Aldea.