Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

"Clienţii se reorientează către mobilierul de grădină cu cel mai bun raport calitate/preţ"

Mobilier /

"Clienţii se reorientează către mobilierul de grădină cu cel mai bun raport calitate/preţ"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Solicitările pentru mobilierul de grădină au crescut încă de anul trecut, odată cu cererea pentru produsele destinate copiilor, precum articolele de plajă, sau cele de joacă, după cum ne-a spus, în cadrul unui interviu, Cornelia Gheorghe, director de Achiziţii la Praktiker România.

    Potrivit domniei sale, a existat o perioadă destul de lungă, în anii de criză economică, în care consumatorii din ţara noastră au fost mai mult orientaţi spre preţ, fapt care s-a resimţit pe piaţă. Acum, deşi încă mai sunt persoane sensibile la preţ, se observă, totusi, o reorientare către articolele cu cel mai bun raport calitate/preţ.

    Interviu cu Cornelia Gheorghe, director de achiziţii la Praktiker România

    Reporter: Care sunt tendinţele pe piaţa amenajările de grădină, în acest an?

    Cornelia Gheorghe: Încă din 2014, solicitările pentru mobilierul de grădină au crescut, odată cu cererea pentru produsele destinate copiilor, precum articolele de plajă, sau cele de joacă. Pentru mulţi dintre clienţii Praktiker, grădina reprezintă locul de relaxare şi de întâlnire cu prietenii. În acest sens, am extins gama de pavilioane şi foişoare, la peste 20 de modele.

    Reporter: Care sunt cele mai căutate produse de mobilier de grădină?

    Cornelia Gheorghe: Grădinile reprezintă pentru mulţi o oază de relaxare, iar acest lucru se observă şi din faptul că în topul vânzărilor se află seturile de mobilier cu fotolii, canapea şi măsuţe pentru grădină.

    Reporter: Cum a evoluat cererea, în raport cu oferta?

    Cornelia Gheorghe: A existat o perioadă destul de lungă, în anii de criză economică, în care consumatorii din România au fost mai mult orientaţi spre preţ, iar asta s-a resimţit pe piaţă. Deşi încă mai sunt persoane sensibile la preţ, se observă, totusi, o reorientare către articolele cu cel mai bun raport calitate/preţ.

    Reporter: Care a fost evoluţia preţurilor, în acest domeniu?

    Cornelia Gheorghe: Preţul produselor a suferit creşteri foarte mici, de 2-3%, în funcţie de materia primă folosită. Cea mai mare problemă a fost şi este creşterea dolarului, care influenţează şi preţul produselor şi serviciilor de import.

    Reporter: Cum s-au educat clienţii care cumpără astfel de produse?

    Cornelia Gheorghe: Prioritatea echipei Praktiker România este să vină în întâmpinarea cerinţelor şi nevoilor clienţilor. Evoluţia cererii este una notabilă, şi, deşi preţul rămâne un criteriu de selecţie, clienţii noştri optează în general pentru produse de calitate. Funcţionalitatea şi confortul sunt factori importanţi atunci când facem o achiziţie.

    Reporter: Ce sumă medie alocă o familie pentru amenajarea grădinii?

    Cornelia Gheorghe: Suma medie variază atât în funcţie de zona geografică în care sunt poziţionate casele şi grădinile, cât şi de preferinţele pe care fiecare client le are. Am vorbit mai sus despre orientarea consumatorilor români către produsele de calitate, coşul mediu fiind de 1.600 până la 3.000 de lei, dar şi despre categoria de clienţi pentru care preţul este primul factor de decizie în achiziţiile pe care le fac, aceştia alocând între 800 şi 1.500 lei pentru amenajarea grădinii.

    Reporter: Care este profilul clienţilor Praktiker pe acest segment?

    Cornelia Gheorghe: În general sunt persoane care au dezvoltat o pasiune pentru natură, care preţuiesc timpul liber, de relaxare, alături de familie şi care au alocat un astfel de spaţiu indiferent că locuiesc la casă cu grădină sau într-un apartament cu terasă ori balcon. Produsele noastre sunt potrivite fiecărui buget şi oferim servicii şi soluţii de familie clienţilor noştri care doresc să îşi personalizeze grădinile.

    Reporter: Ce ofertă aveti pentru amenajările de grădină?

    Cornelia Gheorghe: Gama de produse Praktiker România s-a extins la peste 40.000 de repere, dezvoltând din ce în ce mai mult articole dedicate segmentului de produse pentru grădinărit. În acest sens, avem 9 tipuri de gazon, adaptate pentru diferite condiţii de plantare, pentru zone umbroase, zone însorite sau zone de joacă şi gazon japonez, elveţian şi multe alte sortimente. În plus, am selectat 12 modele de balansoare, care pot fi simple, de două persoane, cu diferite modele, sau de trei persoane, cu funcţie de pat şi o structură foarte solidă. Nu i-am uitat nici pe cei mici. Pentru ei există modele de căsuţe cu dimensiuni diferite, care pot include şi grădină, iar anul acesta am completat gama cu locuri de joacă modulare Jungle Gym pentru exterior, cu multiple modalităţi de joacă, măsuţe şi scaune pentru activităţi, tobogane, dar şi multe alte articole de plajă destinate copiilor, cu personaje Disney.

    Totodată, pasionaţii de flori au la dispoziţie peste 50 soiuri de plante cu flori şi plante verzi, inclusiv brazi de tip thuja Smaragd sub formă de spirală, care pot fi transformaţi într-un frumos gard viu. De asemenea, acum dezvoltăm proiectul prin care vom aduce în magazinele noastre plante exotice, citrice şi chiar carnivore.

    Reporter: Ce produse noi aţi adus în ultima perioadă şi cu ce vă veţi surprinde clienţii în vara 2015?

    Cornelia Gheorghe: Pe lângă diversificarea modelelor de mobilier, colţare, seturi destinate prânzurilor în aer liber, am introdus gama de plajă cu multe articole adresate copiilor. Pentru cei mici am adus produse precum mingi de plajă, bărcuţe şi centre de joacă pentru întreaga familie. Mai mult, cel mai nou produs pe care clienţii noştri îl pot găsi în magazinele Praktiker este o piscină pentru copii cu personaje din Nemo, cu desene 3D.

    Reporter: Mulţumesc!

    Irigarea, drenajul şi iluminatul - trei elemente importante pentru o grădină vie

    Într-o grădină frumos amenajată cu plante de diferite specii, lucrările de întreţinere a plantelor de exterior se bazează atât pe caracteristicile speciilor, cât şi pe condiţiile pedo-climatice ale amplasamentului respectiv, explică specialiştii de la "Atelierul verde", care subliniază că trebuie avut în vedere faptul că cerinţele de apă, lumină, sol ale plantelor diferă în limite largi, acestea fiind influenţate de originea lor. Procesul complex de întreţinere al plantelor are un caracter sezonier, spun sursele citate.

    Potrivit informaţiilor publicate de "Atelierul verde", în sezonul de primăvară se fac anumite lucrări, cum ar tăierile de formare, întreţinere şi întinerire adaptate fiecărei specii în parte; tunderea gardurilor vii pentru menţinerea formei; desfacerea muşuroaielor făcute din toamna precedentă, în scopul protejării unor specii nerezistente la temperaturi scăzute; refacerea golurilor apărute peste iarnă în gazon; administrarea de îngrăşăminte chimice şi organice plantelor şi gazonului, în vederea asigurării unei bune nutriţii pe durata perioadei de vegetaţie; începerea tunderii succesive a gazonului pe măsura creşterii acestuia; plivirea buruienilor sau ierbicidarea, după caz; greblarea periodică a gazonului pentru menţinerea calităţii şi aspectului estetic al acestuia; combaterea bolilor şi dăunătorilor plantelor prin metode biologice şi chimice.

    În timpul verii, cei care au grădini trebuie să tundă gardurile vii, intervenind pentru menţinerea formei acestora; să taie periodic trandafirii pentru stimularea înfloririi abundente; să tundă şi să grebleze în mod repetat gazonul; să elimimine florile trecute pentru stimularea apariţiei florilor noi; să completeze golurile ce apar în gazon prin afânarea superficială a porţiunilor respective şi reînsămânţarea lor; să combată bolile şi dăunătorii plantelor; să plivească buruienile sau să le ierbicideze; să administreze îngrăşăminte chimice complexe, pentru o bună nutritiţie a plantelor.

    Şi toamna vine cu lucrări specifice pentru grădină. Pe lângă continuarea procesului de tundere şi greblar succesivă a gazonului, acesta trebuie fertilizat prin administrarea de îngrăşăminte. Totodată, se va proceda la eliminarea prin tăiere a florilor trecute la trandafiri; la tăierea specifică a tufelor de trandafiri şi muşuroirea bazei lor în vederea pregătirii pentru iarnă; la protejarea cu diferite materiale a plantelor sensibile la ger; la transplantarea unor plante ornamentale, după caz; la strângerea periodică a frunzelor uscate pentru evitarea îngălbenirii gazonului; la scoaterea florilor anuale ce încep să-şi piardă rolul decorativ şi la eliminarea buruienilor, prin smulgere.

    Nici iarna iubitorii de grădini nu trebuie să se oprească din îngrijirea spaţiilor în care, în restul anotimpului, se pot relaxa. Printre altele, aceştia trebuie să scuture de zăpadă plantele răşinoase pentru evitarea ruperii lor sub greutatea zăpezii; să verifice starea plantelor protejate; să combată efectele negative ale depunerii chiciurei, prin scuturarea plantelor.

    Irigaţiile deţin un rol de primă importanţă în creşterea şi amenajarea spaţiilor verzi de orice tip, fie ele terenuri publice, grădini, terenuri de sport, parcuri, atrag atenţia specialiştii.

    Sistemele de irigat sunt compuse dintr-o sursă de apă (hydrant, pompă), un sistem de conducere a apei (conducte), electrovane (robineţi cu comandă electrică), panou de comandă, senzori, aspersoare "pop-up" care pot fi de mai multe tipuri, în funcţie de modul şi distanţa de stropire, furtun de picurare (dacă este cazul), micro-aspersoare.

    Toate acestea sunt controlate de un programator şi sunt ascunse vederii.

    Avantajul automatizării sistemului de irigat este că poate fi programat în funcţie de cantitatea de apă necesară plantelor şi peluzelor înierbate. Sistemele de irigat automatizate ne asigură un confort maxim, consum scăzut de energie, apă şi exploatare, potrivit surselor citate.

    Acestea menţionează că şi sistemele de drenaj sunt importante într-o grădină, ele fiind realizate pentru preluarea surplusului de apă acolo unde terenul nu poate efectua această funcţie, evitându-se, astfel, distrugerea gazonului şi a plantelor. Sistemul de drenuri este compus dintr-o reţea de ţevi perforate conectate şi care preiau surplusul de apă către o canalizare. De asemenea, mai poate fi realizat printr-un sistem de şanţuri umplute cu pietriş, care au rolul să preia excesul de apă şi să-l ducă în straturile inferioare ale solului.

    Cei care doresc să-şi amenajeze o grădină nu trebuie să uite nici de iluminat. Pe lângă rolul estetic pe care-l are poate avea un sistem de iluminat, foarte important este rolul de siguranţă şi de ghidaj, mai ales acolo unde există un drum de acces în grădină. Astfel, pot fi create efecte deosebite, ce pot oferi intimitate în locurile special amenajate pentru relaxare.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional