Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CONSOLIDAREProgramul de consolidare a clădirilor de locuit multietajate

F.A. Legea /

Programul de consolidare a clădirilor de locuit multietajate

Clădirile de locuit multietajate încadrate prin raportul de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, semnalizate prin prezenţa "bulinei roşii", se nominalizează în programe anuale de acţiuni, aprobate prin hotărâre de Guvern.

În proiectul de Program de acţiuni pe anul 2009, aflat pe circuitul de avizare pentru aprobarea prin Hotărâre de Guvern, sunt incluse 47 de clădiri de locuit multietajate expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, din care 35 clădiri sunt situate în municipiul Bucureşti, precizează reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Durabile şi Locuinţei.

Finanţarea programului

Fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind expertizarea tehnică se asigură, pentru locuinţele proprietate privată a persoanelor fizice, din transferuri de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Licitaţiile pentru atribuirea lucrărilor se organizează de către consiliile locale, respectiv Primăria Municipiului Bucureşti care gestionează acţiunile de reducere a riscului seismic al construcţiilor existente, precizează sursele citate.

Pentru anul 2009 este prevăzută alocarea a 10.000.000 lei, destinaţi continuării execuţiei lucrărilor de consolidare la 7 clădiri - din care 5 clădiri vor fi finalizate în 2009. De asemenea, va începe execuţia lucrărilor de consolidare la 10 clădiri, finalizarea proiectelor de consolidare la 14 clădiri şi începerea proiectării lucrărilor de consolidare la 8 clădiri. Până în aprilie s-au finalizat lucrările de consolidare la 14 clădiri şi sunt în execuţie lucrările de consolidare la alte 7 clădiri. De asemenea, au fost elaborate proiectele de consolidare pentru 40 de clădiri şi în curs de elaborare proiecte de consolidare pentru alte 14 clădiri, completează aceleaşi surse.

Criterii pentru includerea în program

La stabilirea priorităţilor pentru includerea în program se au în vedere, în principal, următoarele criterii:

- numărul (mediu) de persoane existent în clădire;

- existenţa spaţiilor publice (la parter sau la alte niveluri ale clădirii);

- gradul de avariere a structurii clădirii la cutremurele din 1940, 1977, 1986;

- asimetria structurii clădirii, în plan şi în elevaţie şi numărul de etaje ale acesteia;

- anul construcţiei, respectiv normele de proiectare antiseismică utilizate pentru proiectarea structurii de rezistenţă a clădirii;

- poziţia în municipiu/oraş a clădirii şi consecinţele la scară urbană ale unei prăbuşiri;

- condiţiile locale de teren, ce pot favoriza perioade predominante ale terenului cvasirezonante cu perioada fundamentală de vibraţie a clădirii;

- aprobarea deciziei de intervenţie de către asociaţia de proprietari şi completarea documentelor necesare potrivit prevederilor OG nr.20/1994, republicată, şi a normelor metodologice aprobate prin HG 1364/2001.

Proiectul de diminuare a riscurilor în cazul producerii de calamităţi naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei derulează şi Proiectul de diminuare a riscurilor în cazul producerii calamităţilor naturale şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă - Componenta B: Reducerea riscului seismic, cu finanţare de la Banca Mondială, care are ca scop principal punerea în siguranţă a 68 construcţii, clădiri publice de importanţă vitală pentru societate, cu funcţiuni esenţiale pentru intervenţia de urgenţă post-seism, a căror funcţionalitate în timpul şi imediat după producerea unui cutremur major trebuie asigurată.

La începutul anului 2009 erau în execuţie lucrări de consolidare şi reabilitare la alte 19 clădiri şi urmează demararea procedurilor pentru un număr de 11 clădiri, declară reprezentanţii instituţiei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional