Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

CONSTANTIN APOSTOL, DIRECTOR GENERAL ADR NORD EST:Regiunea Nord Est a pregătit proiecte de 1,1 miliarde euro pentru infrastructură

Investiţii /

Regiunea Nord Est a pregătit proiecte de 1,1 miliarde euro pentru infrastructură
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    În perioada 2007-2013, Iaşiul a beneficiat de cele mai multe fonduri europene

    Spre deosebire de perioada anterioară de programare (2007-2013), Planul de Dezvoltare Regională Nord-Est 2014-2020, elaborat de ADR Nord-Est într-un amplu proces consultativ, include ca anexă lista proiectelor prioritare, pentru care există un acord partenerial al unităţilor administrativ teritoriale implicate în realizarea şi implementarea acestora, indiferent de sursa de finanţare, ne-a declarat Constantin Apostol, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord Est.

    În urma centralizării propunerilor de la nivelul autorităţilor publice locale, au fost colectate un număr de 54 proiecte, din domenii precum infrastructură rutieră, mediu, social, educaţie, îmbunătăţirea competitivităţii IMM-urilor, tranziţie către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, protecţia mediului, etc. Domnul Apostol ne-a precizat că procesul de rafinare şi consolidare a acestor propuneri va continua şi în viitor, pe măsură ce vor fi elaborate, finalizate şi aprobate documentele de planificare şi programare necesare implementării programelor operaţionale ce se vor derula în perioada 2014-2020.

    Valoarea totală a proiectelor de infrastructură pregătite de unităţile administrativ-teritoriale din regiunea Nord-Est este de 5.187.189.440 lei, echivalentul a 1.178.906.692 euro, potrivit lui Constantin Apostol, care ne-a menţionat că toate judeţele şi municipiile reşedinţă de judeţ din Regiunea Nord-Est, respectiv Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ/Piatra Neamţ, Suceava şi Vaslui, au finalizat sau au în lucru Strategii de dezvoltare pentru perioada de programare 2014-2020.

    Referitor la absorbţia fondurilor POR pentru 2007-2013, şeful ADR Nord Est ne-a declarat: "Fiind o instituţie regională, suntem preocupaţi de capacitatea de absorbţie şi implementare a Regiunii Nord-Est în ansamblul ei şi evităm să facem clasamente şi comparaţii între judeţe din acest punct de vedere, pentru că şi condiţiile de dezvoltare şi premisele implementării Programului diferă de la judeţ la judeţ. Totuşi, este important de avut în vedere că Municipiul Iaşi, în calitate de Pol de creştere, desemnat prin Hotărâre de Guvern, a avut parte de o alocare financiară prin REGIO de 111,25 milioane Euro doar pe Axa 1, ceea ce poziţionează Judeţul Iaşi în ansamblu pe podiumul campionilor la absorbţie».

    2015 este ultimul an în care mai pot fi decontate de către UE lucrările contractate prin POR. Din păcate, în momentul de faţă, există, în fiecare judeţ al Regiunii Nord Est proiecte care prezintă riscuri în implementare, ne/a mai spus Constantin Apostol. "În situaţia în care proiectele nu vor fi finalizate până la dată de 31 decembrie 2015, beneficiarii vor fi nevoiţi să le continue cu resurse proprii", a adăugat domnia sa.

    În majoritatea cazurilor, motivele care au generat aceste situaţii nu pot fi imputabile beneficiarilor, susţine domnul Apostol, care ne-a dat că exemplu unele suprapuneri între POR şi alte Programe Operaţionale (POS Mediu, în speţă), care nu au fost cunoscute iniţial şi care provoacă efecte acum.

    În plus, există firme care au câştigat licitaţii, dar dovedesc o capacitate insuficientă de a respecta calendarul de lucrări. Directorul ADR Nord Este afirmă: "Ne mai confruntăm şi cu proiecte pentru care au fost semnate contractele de finanţare, dar din cauza contestaţiilor, contractele de lucrări vor fi semnate târziu, astfel încât presiunea finalizării până la 31 decembrie 2015 va fi foarte mare. În toate aceste cazuri, se fac eforturi de către toate părţile interesate, pentru a fi diminuate la minimum prejudiciile potenţiale".

    Firmele de construcţii întâmpină dificultăţi în respectarea graficului de lucrări

    Constantin Apostol a ţinut să menţioneze că foarte multe firme de construcţii întâmpina dificultăţi în respectarea graficului de execuţie a lucrărilor şi sunt necesare acte adiţionale de prelungire, în multe situaţii cu impact asupra procesului de absorbţie. Unul din motive ar fi nivelul scăzut al calităţii proiectelor, ceea ce generează necesitatea unor modificări ulerioare ce trebuie făcute de proiectant şi aprobate de organizaţiile implicate în sistemul de implementare, conform sursei citate.

    De asemenea, managementul firmelor de construcţii nu este întotdeauna unul performant, iar resursele financiare de care dispun sunt insuficiente pentru a asigura derularea contractelor de lucrări în condiţii de performanţă, consideră Constantin Apostol, care susţine că practica participării la licitaţii cu oferte la un preţ foarte scăzut în vederea obţinerii contractului de lucrări, urmată de incapacitatea de a întruni condiţiile de calitate pe parcursul desfăşurării lucrărilor s-a dovedit foarte dăunătoare în această perioadă.

    Beneficiarii pot compensa aceste neajunsuri printr-un management al proiectului foarte bun, prin care să ţină sub control aceste riscuri, dar în privinţa regulilor complicate de implementare şi a legislaţiei privind achiziţiile publice, posibilităţile lor de intervenţie sunt extrem de limitate, ne-a mai spus domnia să.

    Contestarea licitaţiilor, o problemă care persistă în absorbţia fondurilor

    Una din marile probleme cu care Regiunea Nord Est s-a confruntat până acum în implementarea proiectelor europene şi care persistă, o reprezintă contestaţiile. Domnul Apostol ne-a explicat: "Numeroasele modificări aduse Ordonanţei 34/2006 privind achiziţiile publice, deşi utile, nu au fost de natură să elimine problema contestaţiilor. Ne exprimăm încrederea că, odată cu translatarea Directivelor Europene în domeniu şi continuând, la nivel naţional, eforturile de îmbunătăţire a cadrului legislativ, această problemă să nu mai pericliteze atât de grav sistemul de implementare a fondurilor europene".

    În perioada 2007-2013 Programul Operaţional Regional s-a adresat în proporţie de peste 80% administraţiillor publice locale. În acest context, ponderea aceasta s-a transferat şi în receptivitatea crescută a administraţiilor locale şi s-a concretizat în numărul cel mai mare de contracte semnate, spune directorul general al ADR Nord Est.

    Deşi problemele de asigurare a cofinanţării au fost des întâlnite în implementarea proiectelor, în anul 2013, mecanismul cererilor de plată s-a dovedit un sprijin real în reglarea cash-flow-ului beneficiarilor, afirmă domnia sa. Practic, acest mecanism permite beneficiarilor ca, în termen de 3 zile de la emiterea facturilor de către furnizorii de lucrări, produse, servicii, să le înainteze Organismului Intermediar în vederea verificării, iar Autoritatea de Management virează contravaloarea asistenţei nerambursabile în conturile beneficiarilor într-un termen considerabil mai scurt.

    Constantin Apostol ne-a mai declarat că Agenţia îşi propune, pentru perioada de programare 2014-2020, să fructifice la maximum experienţa dobândită în cei peste 15 ani de activitate în domeniul dezvoltării regionale, atât intern, prin transferul de expertiză, dar şi îndreptându-şi atenţia către colaboratorii prin instruiri, întâlniri de lucru şi o ofertă complexă de formare profesională continuă care adresează toate etapele ciclului de proiect, de la scriere, evaluare, implementare şi monitorizare.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional