Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

CRISTINA POP, JLL:"Piaţa spaţiilor industriale şi logistice va continua trendul ascendent, în 2016"

Piaţa Imobiliară /

"Piaţa spaţiilor industriale şi logistice va continua trendul ascendent, în 2016"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa spaţiilor industriale şi logis-tice va continua, în 2016, trendul ascendent din ultimii ani, atât din punctul de vedere al dezvoltărilor noi, cât şi din perspectiva cererii, dacă nu vor apărea evenimente neprevăzute, ne-a spus Cristina Pop, head of industrial agency în cadrul companiei de consultanţă imobiliară JLL.

    Domnia sa ne-a declarat: "Piaţa imobiliară s-a animat anul trecut atât din punctul de vedere al dezvoltărilor, cât şi al tranzacţiilor de închiriere sau de cumpărare. Anul trecut, peste 40% din volumul total al tranzacţiilor cu proprietăţi imobiliare din România a fost cu proiecte logistice şi industriale, fiind cel mai ridicat nivel din ultimii ani. În plus, circa 300.000 de metri pătraţi de spaţii au fost închiriate, din care cererea nouă reprezintă 75%.

    Piaţa industrială şi de logistică este strâns legată de evoluţia inves-tiţiilor, a producţiei industriale şi a consumului, stimulat de scăderea TVA, cât şi de creşterea puterii de cumpărare. Previziunile privind aceşti indicatori sunt pozitive pentru acest an, astfel că, în lipsa unor evenimente neprevăzute, credem că piaţa va continua trendul ascendent atât ca dezvoltări noi, cât şi din perspectiva cererii".

    În opinia domniei sale, aproximativ 210.000 de metri pătraţi de spaţii industriale şi logistice sunt de aşteptat să fie finalizate până la sfârşitul anului. Printre cele mai importante livrări se numără extensia P3 Logistics Park (81.000 metri pătraţi), în vestul Bucureştiului, Log Center Mogoşoaia (45.000 metri pătraţi) dezvoltat de Immofinanz în zona de Nord a Capitalei (achiziţionat recent de Logicor). În ţară, vor fi finalizate în acest an, extinderile proiectelor VGP Timişoara, WDP Ploieşti şi Braşov, Industrial Park Braşov, Log Center Ploieşti şi Tetarom 3 în Cluj-Napoca, potrivit sursei citate.

    În ceea ce priveşte gradul de ocupare a depozitelor logistice autohtone, doamna Pop ne-a spus că rata a crescut semnificativ în ultimii ani, datorită cererii noi şi a stocului limitat, noile proiecte fiind dezvoltate cu preponderenţă doar după semnarea unor contracte de preînchiriere.

    Consultantul JLL ne-a explicat: "Dezvoltatorii rămân în mare parte reticenţi la investiţiile speculative, având în vedere experienţa anilor anteriori. Cu siguranţă capacitatea de absorbţie a pieţei pentru proiecte de clasă A este ridicată, dar dezvoltatorii vor investi în astfel de proiecte doar în condiţiile unei cereri sustenabile şi care vizează, în principal, soluţii eficiente de depozitare. Gradul de neocupare se situează, în prezent, la 10-12% în afara Bucureştiului şi la mai puţin de 5% în Capitală".

    În plus, Cristina Pop apreciază că nivelul chiriei de bază pentru spaţiile "prime" s-a menţinut relativ constant în ultimul an, la circa 4 euro/mp/lună, dar că nivelul chiriei efective a fost diferit de la o tranzacţie la alta, proprietarii oferind anumite discounturi în funcţie de client, suprafaţa şi durata contractului.

    "Ţinând cont de stocul limitat şi dacă cererea îşi păstrează trendul de creştere, am putea asista la o uşoară creştere a chiriei de bază prime", a conchis doamna Pop.

    Costin Bănică, Colliers: "Ne aşteptăm să vedem o piaţă matură şi stabilă, cu o consolidare în oraşele secundare"

    Anul 2015 a consemnat o activitate intensă pentru sectorul indus-trial şi logistic, atrăgând atât dezvoltatori, cât şi investitori, consideră, la rândul său, Costin Bănică, senior associate industrial agency în cadrul companiei Colliers International, care ne-a declarat: "În acest an, sectorul industrial va continua tendinţa de creştere înregistrată anul trecut şi va profita de premisele conturate deja. Ne aşteptăm să vedem o piaţă matură şi stabilă, cu investitori tot mai interesaţi de astfel de spaţii şi locaţii în Ro-mânia. Asistăm la o consolidare a acestui sector nu doar în Bucureşti, ci şi în oraşe secundare precum Timişoara, Arad, Braşov, Piteşti, Sibiu, oraşe tot mai vizibile pentru investitori şi dezvoltatori".

    Potrivit sursei citate, cele mai importante investiţii aşteptate pe piaţă în 2016 sunt cele deja demarate de către dezvoltatorii Immofinanz, P3 şi CTP: "P3 şi CTP vor construi în zona de vest a Capitalei, cea mai dezvoltată din acest punct de vedere, în timp ce Immofinanz este aproape de finalizarea investiţiei din zona de Nord, la Mogoşoaia. De asemenea, dezvoltatorii sunt foarte atenţi la evoluţia spaţiilor industriale din ţară, unde aşteptăm, de asemenea, un interes sporit".

    În plus, Costin Bănică susţine că volumul constant de spaţii logistice disponibile, din ultimii ani, a dus la concentrarea întregii cereri către stocul existent, astfel că rata de ocupare a înregistrat valori tot mai mici, ajungând chiar sub 5% în Bucureşti, la sfârşitul anului 2015.

    "Anul care tocmai a început va fi marcat de lipsa de spaţii industriale moderne, ceea ce va duce la noi dezvoltări. Acestea vor fi alimentate de preînchirieri, care, la rândul lor, vor genera dezvoltări de tip speculativ", a conchis domnul Bănică.

    Mihaela Gălăţanu, DTZ: "Segmentul spaţiilor industriale şi logistice, la cel mai bun moment post criză"

    Segmentul spaţiilor industriale şi logistice din ţară se află în cel mai bun moment de dupa criza economică, apreciază Mihaela Gălăţanu, head of research în cadrul DTZ, subliniind că, anul trecut, cererea de spaţii industriale a fost cu 10% mai ridicată faţă de 2014 - când activitatea de tranzacţionare a avut cea mai mare valoare înregistrată între 2009 şi 2013.

    "Pentru 2016, ne aşteptăm să continue trendul ascendent în privinţa cererii, iar nivelul livrărilor de spaţii industriale şi logistice noi să fie la fel ca în 2015, de aproximativ 200.000 de metri pătraţi", ne-a spus doamna Gălăţanu.

    Potrivit consultantului DTZ, rata generală de ocupare a acestor spaţii va continua să înregis-treze tendinţe de creştere, ţinând cont de faptul că majoritatea proiectelor aflate în construcţie, cu livrare în 2016, sunt de tipul build to suit.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional