DANIELA MUREŞAN, FREE LAND IMOBILIARE:"Zona Litoralului cunoaşte o dezvoltare agresivă"
Piaţa Imobiliară / 10 iulie 2017

Daniela Mureşan: "Interesul maxim se îndreaptă către zona de nord a staţiunii Olimp, dar mai ales localitatea 23 August, unde, în maxim doi ani, surprizele vor fi de mari proporţii"
Reporter: Cum a evoluat piaţa imobiliară din zona Litoralului în ultimul an, cu referire în special pe unităţile de cazare?
Daniela Mureşan: Mai ales începând cu anul 2016, zona Litoralului cunoaşte o dezvoltare agresivă, aş putea spune, în ceea ce priveşte piaţa imobiliară în vederea construirii şi/sau a modernizării unităţilor de cazare, indiferent de statutul acestora. În număr destul de mare, clienţii au fost interesaţi în special în achiziţia de terenuri strict pentru construirea unor unităţi de cazare cu destinaţie turistică.
De asemenea, printre deţinătorii de astfel de proprietăţi cu destinaţie turistică, regăsim un amplu proces de modernizare şi extindere a construcţiilor deja existente, mărind, în acest mod, capacitatea spaţiilor de cazare şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor.
Reporter: Ce proiecte importante se află în desfăşurare şi în ce domenii?
Daniela Mureşan: Aici trebuie să separăm destinaţiile proiectelor demarate deja de cele în curs de realizare şi care se află în stadiul de întocmire a documentaţiilor cu privire la realizarea şi finalizarea lor. De asemenea, trebuie să privim lucrurile din punct de vedere a zonei, a amplasamentului şi a locaţiilor rămase libere de pe litoral.
Segmentul de cazare
Dintre proiectele de achiziţie ale unităţilor cu sute sau chiar mii de locuri de cazare, amintesc:
Holdingul Mera Resort, care deja este reabilitat şi pus în circuit:
- în staţiunea Venus, 2 hoteluri şi 25 de vile cu capacitate de cazare de peste 1.000 de locuri, clasificate cu 4 stele;
- în Mangalia, un hotel în Mangalia clasificat cu 4 stele;
- în staţiunea Cap Aurora, două hoteluri (Complex Onix şi Safir), care se află în plin curs de modernizare, urmând ca, în luna iulie a cestui an, să primească oaspeţii;
- continuă achiziţia şi dezvoltarea în acest domeniu, dar şi în agrement.
Holdingul Majestic/Fenycia, care a achiziţionat, în staţiunea Olimp, complexul hotelier Amfiteatru - Panoramic - Belvedere, cu o capacitate de peste 1.500 de locuri de cazare şi care va intra încă din toamna acestui an într-un proces total de renovare şi modernizare, ridicând standardul calităţii la nivel de 4 stele.
Cu privire la construirea de la zero a unor noi locaţii cu spaţii de cazare, aş menţiona cu precădere interesul maxim către zona de nord a staţiunii Olimp, dar mai ales localitatea 23 August, unde, în maxim doi ani, surprizele vor fi de mari proporţii. Proiectele ce urmează să se deruleze şi care la acest moment sunt în lucru vor transforma radical zona de sud a litoralului.
Zona este spectaculoasă - există suprafeţe mari de teren pe care poţi realiza orice proiect doreşti -, deschisă, aerisită, cu multă verdeaţă, liniştită, cu acces facil din toate direcţiile, iar frumuseţile locului sunt unice. Cei cu viziune văd toate aceste lucruri, iar miza este extraordinară.
Pe lângă proiectele ce privesc unităţi noi de cazare, la standarte de înaltă calitate (hoteluri clasificate la 5 stele), avem câteva mari proiecte în desfăşurare, cu destinaţie de agrement pe suprafeţe care vor cuprinde sute de mii de mp, ceea ce va determina achiziţia şi construirea în ritm rapid, indiferent de destinaţie.
Cei care au avut ocazia să fie printre primii şi nu au luat decizia la timpul potrivit vor fi cei din urmă sau nu vor mai putea fi vreodată prezenţi în aceste zone, însă acest aspect mai puţin contează, importanţi sunt cei care sunt bine intenţionaţi şi care fac lucruri de calitate.
Apartamente de vacanţă pentru vânzare
Investitorii interesaţi de achiziţia de apartamente au ales zona de nord a litoralului, cu precădere Năvodari, unde au mai găsit ceva terenuri disponibile şi unde numărul apartamentelor nou construite a depăşit câteva sute.
Constanţa este oraşul în care cererea de locuinţe noi este foarte mare. Sunt numeroşi investori mici care construiesc blocuri de apartamente, însă concurenţa vine dinspre Maurer Imobiliare, care construieşte la ieşire din Constanţa.
Celelalte zone de pe litoral nu au fost încă asaltate de investitori, pe acest segment, însă sunt destul de multe tatonări şi interese. Vom vedea cine vor fi curajoşii. Excepţie face staţiunea Saturn, unde au fost achizionate două clădiri şi încă 10.000 mp, pentru construirea unor apartamente de vacanţă, de către o companie cu capital integral din China, lucrări care au demarat deja.
Reporter: Ce investitori îşi dezvoltă afaceri pe piaţa imobiliară de pe Litoral?
Daniela Mureşan: Investitorii cei mai prezenţi pe piaţa de pe Litoral sunt români, ceea ce este un lucru extraordinar. Nu toţi cunosc acest domeniu, însă sunt deschişi la nou, la frumos, la calitate.
Reporter: Cum a evoluat preţul de construcţie pe metrul pătrat?
Daniela Mureşan: În creştere, desigur, dacă avem cereri pentru spaţii noi de locuit sau locuri de cazare.
Reporter: Care este raportul cerere/ofertă, pe partea de unităţi de cazare, în special?
Daniela Mureşan: Raportul cerere/ofertă nu este unul echitabil, la acest moment, pe partea de cazare. Dacă avem calitate, şi am început să o avem, cererea este din ce în ce mai mare, şi, din acest motiv, avem nevoie de mult mai multe spaţii de cazare, care să ofere confort, calitate la superlativ, atenţie majoră la servicii, respect maxim faţă de oaspeţii lor. În acest context, cererea este şi va fi din ce în ce mai mare.
Dacă facem un sondaj corect printre oaspeţii care aleg litoralul nostru, în funcţie de bugetul acestora, staţiunile de pe litoral satisfac cerinţele tuturor categoriilor sociale. Toate staţiunile de pe litoral sunt solicitate la capacitate maximă.
Reporter: Care este profilul cumpărătorilor/chiriaşilor din zonă?
Daniela Mureşan: Este greu să pui o etichetă cumpărătorilor, importante sunt doar buna intenţie şi lucrul de calitate, iar ceea ce realizează îi va eticheta, apoi vom asista la selecţia naturală.
Chiriaşii se împart în mult mai multe categorii: pot fi permanenţi sau doar temporar pentru vacanţe. Cred că profilul chiriaşilor pentru vacanţe interesează, ei sunt cei care apelează la proprietari, închiriind un apartament sau o cameră doar pentru perioada de vacanţă. De obicei, această categorie se regăseşte în partea de jos a clasei medii, dar cu ambiţii mari.
Reporter: Ce preţuri de vânzare/ închiriere au unităţile locative/spaţiile locative?
Daniela Mureşan: Depinde de zonă, de amplasament, de locaţie şi mai ales de calitate. Preţurile aproximative variază de la 600 de euro/mp până la 2.500 euro/mp, însă calitatea şi amplasamentul face diferenţa.
Şi în ceea ce priveşte spaţiile de cazare avem preţuri diferite în funcţie de amplasament şi de calitatea serviciilor oferite. Dacă alegi să închiriezi un apartament cu două camere la particular pentru vacanţa ta de o săptămână, plăteşti în jur de 150 de lei pe noapte, la care adaugi cheltuielile curente zilnice; dacă optezi pentru un hotel de 2 sau 3 stele, poţi plăti până la 300 de lei/zi/cameră fără servicii incluse, poate cu un mic dejun, în cel mai fericit caz; dacă alegi locaţii de 4 sau 5 stele, unde beneficiezi de servicii all inclusive, constaţi că merită să alegi calitatea, pentru că, la final, cheltuielile sunt aproximativ aceleaşi, doar calitatea face diferenţa.
Reporter: Cum s-au educat clienţii în ultima perioadă?
Daniela Mureşan: Aceasta este o întrebare foarte bună. Cred că mai întâi s-au educat datorită experienţelor întâlnite în alte vacanţe în afara ţării. Unii au ales locuri civilizate şi de calitate, alţii au ales locuri ieftine şi proaste din punct de vedere calitativ. Din experienţe învăţăm toţi, iar după câteva vacanţe în apropiere, mare parte din ei au constatat că la noi este mult mai bine.
Serviciile all inclusive sunt din ce în ce mai multe şi mai prezente pe litoralul nostru, aspect care, pentru cei cu copii, este un lucru bun. În orice caz, principiul potrivit căruia "acasă este cel mai bine" devine din ce în ce mai prezent.
Reporter: Mulţumesc!