Eurocodurile sunt standarde europene care au ca obiectiv să contribuie la stabilirea şi buna funcţionare a pieţei interne europene pentru produsele de construcţii şi serviciile de inginerie prin eliminarea disparităţilor care îngreunează libera circulaţie a acestor produse şi servicii la nivelul Comunităţii. În plus, ele trebuie să conducă la o uniformizare a nivelului de siguranţă în construcţii în Uniunea Europeană, potrivit Comisiei Europene.
Standardele naţionale care implementează Eurocodurile trebuie să devină specificaţii tehnice standard în toate contractele de achiziţii de lucrări şi servicii publice în statele membre.
Eurocodurile se aplică designului structural pentru clădiri şi alte lucrări de inginerie civilă, vizând inclusiv aspecte geotehnice, de rezistenţa structurală la incendii şi cutremure.
Beneficiile utilizării Eurocodurilor se referă la următoarele aspecte:
- Eurocodurile contribuie la armonizarea pieţei serviciilor în sectorul construcţiilor;
- încurajează şi facilitează promovarea şi utilizarea materialelor, a componentelor structurale şi a kiturilor;
- vor constitui o bază comună de cercetare şi dezvoltare în domeniul construcţiilor civile;
- asigură o transparenţă sporită în privinţa metodelor de proiectare şi facilitează comunicarea dintre designeri, autorităţi şi clienţi;
- vor fi concepute şi utilizate în comun manuale şi programe ajutătoare;
- competitivitatea companiilor europene de construcţii civile, contractorilor, designerilor şi producătorii de materiale va creşte raportat la nivel mondial;
- Eurocodurile vor conduce la o uniformizare a nivelului de siguranţă în construcţii în diferite regiuni ale Europei.