Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

EXPLOATAREA CONSTRUCŢIILORRecepţia lucrărilor de construcţii şi a instalaţiilor aferente

F.A. Legea /

Dispoziţii generale

Art. 228 - (1) Recepţia lucrărilor de construcţii este o acţiune obligatorie prin care se constată şi se consemnează în documente specifice realizarea lucrărilor de construcţii la nivelurile de calitate proiectate pentru satisfacerea cerinţelor esenţiale aplicabile, inclusiv potrivit prevederilor contractuale.

(2) Recepţia se face de către investitor, în prezenţa reprezentantului autorităţii admnistraţiei publice care a emis autorizaţia de construire, a proiectantului şi a executantului, ori a reprezentanţilor legal desemnaţi de către aceştia, precum şi, după caz, a unor specialişti desemnaţi de către investitor corespunzător categoriei de importanţă a construcţiilor, conform reglementărilor legale în vigoare.

(3) Documentaţia de execuţie a construcţiei, împreună cu toate documentele privitoare la realizarea acesteia, constituie parte din Cartea tehnică a construcţiei.

(4) Cartea tehnică a construcţiei se întocmeşte prin grija investitorului şi se predă proprietarului construcţiei care are obligaţia să o păstreze şi să o completeze la zi prin înregistrarea oricăror intervenţii efectuate asupra construcţiei pe parcursul exploatării acesteia.

Art. 229 - Recepţia constituie o componentă a sistemului calităţii în construcţii şi este actul prin care investitorul declară că acceptă, preia lucrarea cu sau fără rezerve şi că aceasta poate fi dată în folosinţă. Prin actul de recepţie se certifică faptul că executantul şi-a îndeplinit obligaţiile în conformitate cu prevederile contractului şi ale documentaţiei de execuţie.

Art. 230 - Recepţia lucrărilor de construcţii de orice categorie şi instalaţii aferente acestora se efectuează atât la lucrări noi, cât şi la intervenţiile în timp asupra construcţiilor existente (reparaţii capitale, consolidări, modificări, modernizări, extinderi) şi se realizează în două etape:

a) recepţia la terminarea lucrărilor;

b) recepţia finală la expirarea perioadei de garanţie.

Art. 231 - Pentru lucrările de construcţii şi instalaţii aferente acestora, indiferent de sursa de finanţare, de forma de proprietate sau de destinaţie, recepţiile se vor organiza de către ordonatorii de credite sau proprietari, care au calitatea de investitori, în sensul dispoziţiilor prezentului cod.

Art. 232 - Recepţia se poate face prin acordul părţilor sau, în cazul când părţile nu ajung la un acord pentru rezolvarea neînţelegerilor ivite cu ocazia încheierii procesului-verbal de recepţie, ele se pot adresa instanţei judecătoreşti competente.

SECŢIUNEA 1

Recepţia la terminarea lucrărilor

Art. 233 - Executantul trebuie să comunice investitorului data terminării tuturor lucrărilor prevăzute în contract, printr-un document scris confirmat de investitor. O copie a comunicării va fi transmisă de executant şi reprezentantului investitorului pe şantier.

Art. 234 - (1) Comisiile de recepţie pentru construcţii şi pentru instalaţiile aferente acestora se vor numi de către investitor şi vor fi alcătuite din cel puţin 5 membri. Dintre aceştia, obligatoriu vor face parte un reprezentant al investitorului şi un reprezentant al administraţiei publice locale pe teritoriu căreia este situată construcţia, iar ceilalţi vor fi specialişti în domeniu.

(2) Pentru construcţiile de importanţă excepţională, având în vedere gradul de risc sub aspectul siguranţei, destinaţie, mod de utilizare, complexitate şi volum al lucrărilor care fac obiectul recepţiei, comisiile de recepţie vor fi alcătuite din cel puţin 7 membri, numărul de specialişti fiind de minimum 5.

(3) Comisiile de recepţie pentru construcţii de locuinţe parter, parter şi un etaj, cu înălţimea la cornişă de maximum 8 metri, cu cel mult 4 apartamente, cu suprafaţă desfăşurată de maximum 150 mp, pentru anexele gospodăreşti ale acestora, precum şi pentru construcţiile provizorii, vor fi alcătuite din 2 membri: investitorul sau proprietarul şi delegatul administraţiei publice locale.

Art. 235 - (1) Investitorul va organiza începerea recepţiei în maximum 30 de zile calendaristice de la notificarea terminării lucrărilor şi va comunica data stabilită:

a) membrilor comisiei de recepţie;

b) executantului;

c) proiectantului

(2) Reprezentanţii executantului, ai proiectantului şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii nu pot face parte din comisia de recepţie, aceştia având calitatea de invitat.

(3) Pentru obiectivele de investiţii finanţate din fonduri publice, prezenţa reprezentanţilor Inspectoratului de Stat în Construcţi în calitate de invitaţi este obligatorie.

(4) Pentru obiectivele speciale construite în beneficiul instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul apărării şi securităţii naţionale, comisia de recepţie se numeşte prin ordin al conducătorilor instituţiilor respective.

Art. 236 - Proiectantul, în calitate de autor al proiectului construcţiei, va întocmi şi va prezenta în faţa comisiei de recepţie opinia sa, asumată sub semnătură, privind calitatea execuţiei construcţiei, detaliind, dacă este cazul, modificările aduse proiectului iniţial şi motivaţiile deciziilor luate.

Art. 237 - (1) La recepţia clădirilor cu înălţimea de peste 28 m, cu săli aglomerate, cu capacitate pentru mai mult de 150 persoane, a hotelurilor, a spitalelor, căminelor pentru copii şi bătrâni sau a altor clădiri destinate persoanelor ce nu se pot evacua singure, investitorii sunt obligaţi ca în comisiile de recepţie să includă şi o persoană desemnată de inspecţiile teritoriale din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care va fi solicitată în scris de către investitor, cu cel puţin 15 zile înainte de data recepţiei clădirii.

(2) Numele persoanei desemnate de inspecţiile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă va fi comunicat în scris investitorului în intervalul de timp de la primirea solicitării până la data întrunirii comisiei de recepţie.

(3) Procesul-verbal de recepţie va consemna realizarea măsurilor prevăzute în documentaţia de execuţie din punct de vedere al prevenirii şi al stingerii incendiilor, fără de care recepţia nu este acceptată.

(4) Formularul model pentru procesul verbal de recepţie la terminarea lucrărilor este prezentat în Anexa nr. 8 la prezentul cod

Art. 238 - La recepţia clădirilor cuprinse în listele de monumente istorice, investitorii sunt obligaţi ca în comisiile de recepţie să includă şi o persoană desemnată de către comisiile zonale pentru monumente, ansambluri şi sit-uri istorice, care va fi solicitată în scris de către investitor, cu cel puţin 15 zile înainte de data recepţiei clădirii.

Art. 239 - (1) În cazul în care investitorul nu stabileşte, în urma comunicării primite, o dată pentru recepţia lucrărilor în termenul prevăzut la art. 235, sau dacă la data fixată nu se prezintă la locul recepţiei direct sau prin împuternicit, executantul va reînnoi cererea pentru fixarea unei noi date de recepţie în condiţiile de la art. 235.

(2) Dacă nici până la expirarea acestui al doilea termen investitorul nu fixează recepţia sau dacă comisia de recepţie nu se prezintă la data fixată direct sau prin împuternicit legal, executantul va stabili un termen de recepţie în intervalul de 12 zile calendaristice de la expirarea celui de-al doilea termen. Executantul va comunica investitorului în timp util termenul pe care l-a fixat. Dacă investitorul, prin comisia de recepţie, nu se prezintă la termenul fixat şi nici nu a convenit cu executantul, înainte de termenul fixat de acesta, asupra unui alt termen pentru recepţie, executantul va notifica în scris, investitorului, ultimul termen de întrunire a comisiei de recepţie.

(3) În notificare, executantul va preciza, totodată, că investitorul va răspunde pentru acoperirea tuturor pagubelor produse prin neconvocarea comisiei de recepţie.

Art. 240 - (1) Comisia de recepţie se întruneşte la data, ora şi locul fixate, iar preşedintele acesteia, numit de investitor, stabileşte programul după care va fi făcută recepţia.

(2) Comisia de recepţie poate funcţiona numai în prezenţa a cel puţin 2/3 din membrii numiţi ai acesteia. Hotărârile comisiei se iau cu majoritate simplă. În cazul în care comisia nu se întruneşte în totalitatea ei, preşedintele poate fixa, pentru categoriile de lucrări pentru care nu s-au prezentat membri comisiei, un nou termen în vederea efectuării recepţiei, termen ce nu va depăşi 4 zile lucrătoare de la data fixată iniţial.

(3) În vederea desfăşurării în bune condiţii a recepţiei, investitorul are obligaţia de a pune la dispoziţia comisiei de recepţie documentaţia de execuţie, precum şi documentele şi explicaţiile care îi sunt necesare.

Art. 241 - (1) Comisia de recepţie examinează obligatoriu:

a) respectarea prevederilor din autorizaţia de construire, precum şi avizele şi condiţiile de execuţie impuse de autorităţile competente;

b) executarea lucrărilor în conformitate cu prevederile contractului ale documentaţiei de execuţie şi ale reglementărilor specifice, cu respectarea exigenţelor esenţiale, conform legii;

c) referatul de prezentare întocmit de proiectant cu privire la modul în care a fost executată lucrarea. Investitorul va urmări ca această activitate să fie cuprinsă în contractul de proiectare;

d) terminarea tuturor lucrărilor prevăzute în contractul încheiat între investitor şi executant şi în documentaţia anexă la contract. În cazurile în care există dubii asuptra înscrisurilor din documentele cărţii tehnice a construcţiei, comisia poate cere expertize, alte documente, încercări supli-mentare, probe şi alte teste;

e) valoarea declarată a investiţiei.

(2) Examinarea se efectuează în toate cazurile prin cercetarea vizuală a construcţiei şi analizarea documentelor conţinute în cartea tehnică a construcţiei.

Art. 242 - La terminarea examinării, comisia va consemna observaţiile şi concluziile în procesul-verbal de recepţie, care va cuprinde obligatoriu valoarea declarată a investiţiei şi îl va înainta în termen de 3 zile lucrătoare investitorului împreună cu recomandarea de admitere, cu sau fără obiecţii a recepţiei, amânarea sau respingerea ei.

Art. 243 - Comisia de recepţie recomandă admiterea recepţiei în cazul în care nu există obiecţii sau cele care s-au consemnat nu sunt de natură să afecteze utilizarea lucrării conform destinaţiei sale.

Art. 244 - Comisia de recepţie recomandă amânarea recepţiei când:

a) se constată lipsa sau neterminarea unor lucrări ce afectează siguranţa în exploatare a construcţiei din punct de vedere al exigenţelor esenţiale;

b) construcţia prezintă vicii a căror remediere este de durată şi care, dacă nu ar fi făcute, ar diminua considerabil utilitatea lucrării;

c) există în mod justificat dubii cu privire la calitatea lucrărilor şi este nevoie de încercări de orice fel pentru a le clarifica.

Art. 245 - Comisia de recepţie recomandă respingerea recepţiei dacă se constată vicii care nu pot fi înlăturate şi care prin natura lor împiedică realizarea uneia sau a mai multor exigenţe esenţiale, caz în care se impun expertize, reproiectări, refaceri de lucrări etc.

Art. 246 - (1) Absenţa executantului de la recepţie nu constituie motiv pentru amânarea şi/sau anularea actului de recepţie. În cazul în care executantul nu se prezintă la recepţie, investitorul poate solicita asistenţă pentru recepţie unui expert tehnic neutru atestat, care să consemneze, separat de procesul-verbal, starea de fapt constatată

(2) Situaţiile de absenţă a unor persoane sau delegaţi convocaţi vor fi consemnate în procesul-verbal de recepţie.

Art. 247 - (1) Preşedintele comisiei de recepţie va prezenta investitorului procesul-verbal de recepţie cu observaţiile participanţilor şi cu recomandarea comisiei. Pe baza procesului-verbal de recepţie, investitorul hotărăşte admiterea, amânarea sau respingerea recepţiei şi notifică hotărârea sa în interval de 3 zile lucrătoare executantului, împreună cu un exemplar din procesul-verbal.

(2) În cazul în care admiterea recepţiei se face cu obiecţii, în procesul-verbal de recepţie se vor indica în mod expres acele lipsuri care trebuie să fie remediate. Termenele de remediere se vor conveni cu executantul, dar ele nu vor depăşi, de regulă, 90 de zile calendaristice de la data recepţiei dacă, din cauza condiţiilor climatice, nu trebuie fixat alt termen.

(3) Dacă executantul nu-şi îndeplineşte obligaţiile prevăzute la alin. (2), după trecerea termenului de remediere convenit, investitorul îl va soma în acest sens, iar dacă executantul nu dă curs somaţiei, investitorul este în drept să execute remedierile pe cheltuiala şi riscul executantului în culpă şi să pretindă plata prejudiciului produs.

Art. 248 - Refuzul executantului de a semna procesul-verbal de recepţie se consemnează în cadrul acestuia.

Art. 249 - După executarea remedierilor, executantul va cere în scris investitorului anularea obiecţiilor. Dacă, în decurs de 30 de zile calendaristice de la data cererii executantului, investitorul nu anulează obiecţiile, se recurge la procedura de arbitraj, dacă ea a fost prevăzută în contract şi, în cazul rămânerii în dezacord, poate să-l acţioneze la instanţa judecătorească competentă.

Art. 250 - Data recepţiei este cea a încheierii de către comisia de recepţie a procesului-verbal de recepţie a lucrărilor, cu sau fără obiecţii.

Art. 251 - Executantul are la dispoziţie 20 de zile calendaristice de la data primirii procesului-verbal de recepţie, amânare sau de respingere a recepţiei pentru a contesta obiecţiile sau respingerea. Litigiul se rezolvă prin arbitraj, dacă această formă de conciliere a fost prevăzută în contract, sau prin acţiune înaintată la instanţa judecătorească competentă.

Art. 252 - Investitorul preia lucrarea la data prevăzută la art. 250, în afara cazului în care recepţia este amânată sau respinsă.

Art. 253 - În cazul depăşirii de către investitor a termenului de 30 de zile prevăzut la art. 249, fără a cădea de comun acord cu executantul asupra prelungirii acestui termen, se apelează la arbitraj, iar apoi la instanţa de judecată.

Art. 254 - (1) După acceptarea recepţiei de către investitor cu sau fără obligaţii, acesta nu mai poate emite alte solicitări de remedieri de lucrări, penalizări, diminuări de valori şi altele asemenea, decât cele consemnate în procesul-verbal de recepţie. Fac excepţie viciile ascunse descoperite în termenul de garanţie, stabilit pe tipuri de lucrări, conform dispoziţiilor în vigoare.

(2) În cazul în care investitorul solicită preluarea unei părţi din lucrare înainte de terminarea întregii lucrări prevăzute în contract, se va încheia un proces-verbal de predare-primire între executant şi investitor, în care se va consemna starea părţii de lucrare în cauză, măsurile de conservare, precum şi cele de protecţie reciprocă a desfăşurării activităţii celor două părţi. Toate riscurile şi pericolele pentru partea preluată trec temporar asupra investitorului, cu excepţia viciilor ascunse şi a celor decurgând din executarea necorespunzătoare.

(3) Procesul-verbal de predare-primire încheiat în aceste condiţii nu este un proces-verbal de recepţie pentru partea de lucrare în cauză, dar investitorul poate cere înscrierea în procesul-verbal de recepţie, întocmit la terminarea lucrării în întregime, a viciilor pe care le-a constatat cu ocazia predării-primirii şi le-a consemnat în procesul-verbal respectiv. Pentru partea de lucrare preluată de investitor, perioada de garanţie pentru viciile care nu ţin de siguranţa construcţiei începe de la data terminării remedierilor.

"Codul construcţiilor", elaborat de Guvernul României, prin Inspectoratul de Stat în Construcţii, este primul proiect de acest gen din România şi ar putea intra în vigoare în primăvara acestui an.

Deocamdată, "Codul" este numai un proiect, aflat în dezbatere publică, din a cărui cea mai recentă variantă vă prezentăm mai jos câteva fragmente vizând recepţia lucrărilor de construcţii şi a instalaţiilor aferente.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional