Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

FOLDVARY ANDRAS, LANDMARK IMOBILIARE:"Cererea de apartamente din Timişoara creşte în fiecare toamnă"

Piaţa Imobiliară /

"Cererea de apartamente din Timişoara creşte în fiecare toamnă"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Cererea de apartamente, pe segmentul închirierilor, creşte în fiecare toamnă, în Timişoara, având în vedere că acest oraş este un centru universitar important, după cum ne-a spus Foldvary Andras, din cadrul agenţiei Landmark Imobiliare.

    În prezent, preţul de închiriere a unei garsoniere este 100-150 de euro, în timp ce un apartament cu o cameră poate fi închiriat cu 120-170 de euro, unul cu două camere ajunge la 180-250 euro, iar un apartament cu trei camere este închiriat cu 200-500 de euro.

    "În momentul de faţă, este greu de spus dacă acestea vor creşte şi în ce măsură", potrivit domnului Andras, care ne-a precizat că evoluţia preţurilor depinde într-o mare măsură de bănci şi de evoluţia creditelor imobiliare. Când va creşte cererea, automat vor creşte şi preţurile, ne-a mai spus reprezentantul Landmark Imobiliare.

    Potrivit domniei sale, în general, studenţii recurg la închiriere, foarte puţini achiziţionând locuinţe, iar cei care cumpără se finanţează din surse proprii.

    Andras: "Pe piaţa rezidenţială, momentul preţului minim a trecut"

    Momentul preţului minim a trecut, pe piaţa rezidenţială din Timişoara, potrivit domnului Foldvary Andras, care ne-a spus că, în acest segment, se observă o uşoară creştere, de circa 1-2%, pentru apartamentele situate în blocuri noi.

    La apartamentele din blocurile vechi, preţul este stabil sau scade pe alocuri, în cazul clădirilor construite înainte de anii "80.

    Cu toate acestea, apartamentele din blocurile vechi se tranzacţionează cel mai mult, acestea constituind un concurent puternic pentru imobilele noi, datorită preţului mai accesibil şi poziţiilor centrale în care se află.

    Domnul Andras ne-a precizat că apartamentele construite în blocurile noi costă între 900 şi 1.000 de euro/mp util, în timp ce preţurile unităţilor locative situate în clădiri vechi se ridică la 700-900 euro/mp, în funcţie de poziţie şi amenajări.

    Se anunţă noi investitori pe rezidenţial

    În prezent, pe zona rezidenţială se află mai multe proiecte în desfăşurare. Printre acestea se numără "Uranus Plaza" - complex prevăzut cu un număr de 150 de apartamente, dezvoltat de "Immorom Group"; "Rebreanu Residence", cu 140 de apartamente, realizat de "MB Concept"; "Iris 12", cu aproximativ 100 de apartamente - dezvoltator "Sedako".

    Există în construcţie şi proiecte de o anvergură mai mică, în clădiri cu 2-3 etaje, majoritatea fiind situate în zonele limitrofe ale oraşului.

    Pe rezidenţial, oferta este mai mare decât cererea, aceasta din urmă fiind în creştere.

    În Timişoara, se anunţă noi investitori pentru acest segment, unul dintre aceştia fiind "Imoared". Alţi dezvoltatori care doresc să investească în segmentul rezidenţial timişorean sunt "Hellâ", "Continental" şi "Siemens".

    Andras: "Pe piaţa birourilor, oferta este mai mare decât cererea"

    Pe segmentul de birouri, nu au mai fost construite proiecte noi de clădiri în Timeshare, multe spaţii fiind neocupate, în prezent. La chirii, preţurile stagnează la nivelul a 6-8 euro/mp, la spaţiile de clasa B şi 10-14 euro/mp, la clădirile de clasă A. Potrivit sursei citate, pe piaţa birourilor oferta este mai mare decât cererea.

    În ceea ce priveşte segmentul comercial, Timişoara are un deficit de spaţii comerciale, astfel încât spaţiile situate în zone cu vad comercial bun au un preţ mai ridicat şi sunt ocupate permanent. Preţurile se situează în jurul a 20 de euro/mp, în zonele cu vad comercial bun, excepţie făcând Piaţa Operei - Alba Iulia şi Piaţa Unirii, unde preţurile pot ajunge până la 40 de euro/mp. În restul oraşului, media este în jur de 10-15 euro/mp.

    În prezent, se extinde Iulius Mall şi au reînceput lucrările la noul Mall de pe Calea Dorobanţilor - Timişoara Plaza.

    În acest caz, cererea este mai mare decât oferta.

    Dezvoltările industriale noi au avut de suferit în ultimi ani, cererea de vânzare fiind aproape inexistentă, atât la terenurile industriale, cât şi la hale. În ceea ce priveşte închirierile, preţurile halelor au scăzut până la 2-3 euro/mp, oferta depăşind cererea, în volum.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional