Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Ghid de finanţare a programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă

F.A. Legea /

Ghid de finanţare a programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă

Ghid de finanţare a programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire - fragmente

Publicat în Monitorul Oficial, partea 1, nr 409/18.06.2010

CAPITOLUL II

Eligibilitatea solicitantului şi a proiectului, depunerea dosarului de finanţare

ARTICOLUL 7

Cuantumul finanţării

Finanţarea se acordă după cum urmează:

- până la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;

- până la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de căldură;

- până la 6.000 lei pentru instalaţie de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

În cazul cumulării în cadrul aceluiaşi proiect a două tipuri de instalaţii cuantumul finanţării solicitate nu poate depăşi valoarea cea mai mare acordată unui tip de proiect din cele două cumulate în cadrul Programului.

ARTICOLUL 8

Tipuri de proiecte finanţate prin Program

Prin Program se finanţează următoarele instalaţii pentru încălzire care utilizează energie regenerabilă inclusiv instalaţii pentru înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire:

- instalarea de panouri solare;

- instalarea de pompe de căldură;

- centrale termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

ARTICOLUL 9

Criterii de eligibilitate a solicitantului

Este eligibil solicitantul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

- este persoană fizică care îşi are domiciliul pe teritoriul României;

- este proprietar/coproprietar al imobilului pe/în care se implementează proiectul; imobilul trebuie să nu facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică;

- nu are obligaţii restante la bugetul de stat, bugete locale, conform legislaţiei naţionale în vigoare;

-în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului nu a încălcat dispoziţiile legale privind protecţia mediului şi nu sponsorizează activităţi cu efect negativ asupra mediului.

- nu este eligibil solicitantul care deţine în proprietate un imobil format din teren cu una sau mai multe construcţii, dintre care unele proprietăţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală pentur fiecare unitate individuală aflată în proprietate exclusivă, care poate fi reprezentată de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie, după caz.

ARTICOLUL 10

Criterii de eligibilitate a proiectului

Este eligibil proiectul care îndeplineşte cumulativ următoarele criterii:

- respectă prevederile naţionale şi comunitare privind protecţia mediului;

- proiectul vizează realizarea unei instalaţii conform cu scopul Programului şi cu prevederile prezentului ghid.

ARTICOLUL 11

Categorii de cheltuieli eligibile

Sunt cheltuieli eligibile cele efectuate pentru:

a) achiziţia de instalaţii pentru producerea de energie termică, inclusiv instalaţii pentru înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energie regenerabilă;

b) cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului, efectuarea, verificarea probelor şi încercărilor;

c) taxa pe valoarea adăugată (TVA).

(2) Sunt eligibile numai cheltuielile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă.

ARTICOLUL 12

Dosarul de finanţare

Dosarul de finanţare va cuprinde:

- cerere de finanţare nerambursabilă, completată prin tehnoredactare computerizată şi semnată de solicitant în original;

- declaraţie pe propria răspundere a solicitantului, completată şi semnată de către solicitant, în original;

- copie de pe actul de identitate al solicitantului;

- extras de carte funciară care să ates­te dreptul de proprietate/coproprietate al solicitantului asupra imobilului pe/în care se va realiza proiectul, în original, sau autorizaţie de construire emisă solicitantului, în copie legalizată pentru imobilele aflate în construcţie, valabile la data depunerii;

- certificat de atestare fiscală privind plata obligaţiilor la bugetul local, în original, valabil la data depunerii dosarului de finanţare, eliberat de către organele competente de pe raza cărora îşi are domiciliul solicitantul;

- adeverinţă privind existenţa contului bancar al solicitantului finanţării, emisă de o bancă, în original;

- un plic pe care se va completa numele şi adresa completă a solicitantului, titlul programului: "Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemlor clasice de încălzire", precum şi sesiunea de depunere.

ARTICOLUL 13

Depunerea dosarului de finanţare

Dosarul de finanţare va avea ordinea prezentată la art.12

Lipsa unui document sau prezentarea acestuia sub o altă formă decât cea solicitată sau ieşirea sa din perioada de valabilitate, precum şi neîndeplinirea unui criteriu de eligibilitate determină respingerea dosarului de finanţare.

Solicitantul poate depune dosarul de finanţare începând cu prima zi de deschidere a sesiunii de depunere.

Un solicitant poate depune, în cadrul sesiunii de finanţare, un singur proiect. În cadrul aceluiaşi proiect se pot cumula două tipuri de instalaţii.

Dosarul de finanţare conţinând toate documentele obligatorii menţionate la art. 12 va fi depus la sediul agenţiei judeţene pentru protecţia mediului pe raza căreia domiciliază solicitantul.

Documentele se vor depune într-un singur exemplar.

Dosarul de finanţare se depune personal la agenţia judeţeană pentru protecţia mediului pe raza căreia domiciliază solicitantul.

Personalul agenţiei judeţene pentru protecţia mediului pe raza căreia domiciliază solicitantul, cu responsabilităţi în derularea Programului, verifică conformitatea administrativă a documentelor şi completează fişa conformităţii administrative.

După constatarea conformităţii, cererea de finanţare primeşte număr de înregistrare de la agenţia judeţeană pentru protecţia mediului, în ordinea sosirii.

Documentele depuse de către solicitant, însoţite de fişa conformităţii administrative, vor fi introduse în plic de către personalul agenţiei judeţene pentru protecţia mediului pe raza căreia domiciliază solicitantul şi înaintate Autorităţii.

Cererea de finanţare se completează prin tehnmoredactare computerizată. Nu se acceptă cereri de finanţare cu ştersături sau completări făcute manual.

CAPITOLUL III

Verificarea conformităţii administrative, analiza, selectarea dosarelor de finanţare şi acordarea finanţării

ARTICOLUL 14

Verificarea conformităţii administrative

Agenţia judeţeană pentru protecţia mediului pe raza căreia domiciliază solicitantul procedează la verificarea exis­tenţei în dosar a tuturor documentelor solicitate, în formatul solicitat, completând fişa conformităţii administrative, şi, ulterior, înregistrează cererea de finanţare nerambursabilă.

Dosarele de finanţare conforme din punct de vedere administrativ se trimit în plic sigilat împreună cu fişa conformităţii administrative completată, la Autoritate.

ARTICOLUL 15

Analiza şi selectarea dosarelor de finanţare

În cadrul sesiunii de depunere, Comisia de analiză numită prin dispoziţia preşedintelui Autorităţii procedea­ză la:

- verificarea informaţiilor înscrise pe plicul conţinând dosarul de finanţare;

- deschiderea plicului conţinând dosarul de finanţare al solicitantului;

- analiza eligibilităţii solicitantului şi a proiectului;

- înaintarea către Comitetul director al Autorităţii a centralizatorului cuprinzând proiectele selectate, precum şi a centralizatorului cuprinzând proiectele neselectate la finanţare.

Comisia poate solicita documente sau informaţii suplimentare cu privire la documentele depuse, în vederea clarificării dosarului de finanţare, dacă pe parcursul analizei se constată necesitatea furnizării lor. Solicitanţii au obligaţia de a furniza, în maximum 10 zile lucrătoare de la data solicitării, documentele şi informaţiile solicitate; în caz contrar, dosarul de finanţare este respins.

ARTICOLUL 16

Aprobarea dosarelor de finanţare

După avizare, Comitetul director al Autorităţii propune spre aprobare Comitetului de avizare al Autorităţii centralizatorul cuprinzând proiectele selectate.

Comitetul director al Autorităţii avizea­ză centralizatorul privind proiectele respinse.

ARTICOLUL 21

Decontarea cheltuielilor eligibile

Suma aprobată nu se poate suplimenta, beneficiarul trebuind să asigure din surse proprii finalizarea proiectului.

Autoritatea nu acordă plăţi în avans şi finanţează cheltuieli eligibile efectuate după semnarea contractului de finanţare nerambursabilă. De asemenea, Autoritatea nu efectuează plăţi pentru facturile reprezentând avansuri în baza contractelor încheiate între beneficiarii finanţării şi furnizorii de servicii/ produse/lucrări aferente proiectului.

Odată cu depunerea dosarului de decontare, beneficiarul este obligat să facă dovada achitării integrale a serviciilor/produselor/lucrărilor aferente proiectului.

ARTICOLUL 22

Documente obligatorii necesare decontării

Beneficiarii finanţării vor depune la sediul agenţiei judeţene pentru protecţia mediului unde domiciliază solicitantul, dosarul de decontare conţinând următoarele documente:

- cerere de tragere, completată integral prin tehnoredactare computerizată şi semnată de beneficiar;

- contractul de execuţie, în copie legalizată;

- factura fiscală/facturile fiscale, în copie (se va/se vor prezenta şi în original, în vederea certificării conformităţii de către personalul agenţiei judeţene pentru protecţia mediului responsabil cu derularea Programului);

- documente bancare privind achitarea facturilor fiscale prezentate (extrase de cont cu viza instituţiei financiar-bancare însoţie de OP-uri) şi/sau chitanţă;

- proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor în original;

- certificatul de garanţie emis de producător pentru instalaţie, în copie;

- un plic pe care se va completa numele şi adresa completă a solicitantului, titlul programului: "Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire sau completarea sistemelor clasice de încălzire", precum şi numărul şi data contractului de finanţare nerambursabilă în baza căruia se solicită decontarea.

ARTICOLUL 23

Condiţii generale ale documentelor depuse în vederea decontării

Factura depusă în vederea decontării va trebui să îndeplinească următoarele condiţii:

- să fie completată integral şi corect;

- să fie emisă înainte de data depunerii cererii de tragere la Autoritate şi după data semnării contractului de finanţare nerambursabilă;

- să precizeze data şi numărul contractului conform căruia se emite şi perioada în care au fost executate lucrările aferente.

Autoritatea finanţează suma solicitată prin cererea de tragere, însoţită de documentele justificative, dar nu mai mult de suma prevăzută în contractul de finanţare nerambursabilă.

Ulterior verificării şi stabilirii conformităţii documentelor aferente cererii de tragere, personalul Autorităţii sau reprezentanţii instituţiilor desemnate pentru controlul Programului pot efectua o vizită la punctul de lucru unde se implementează proiectul. Beneficiarul este obligat să prezinte toate documentele solicitate care au legătură cu proiectul odată cu efectuarea controlului. În urma controlului se va întocmi o notă de control, care va fi semnată de ce care efectuează controlul şi de către beneficiar.

ARTICOLUL 24

Monitorizarea

Beneficiarul este obligat să menţină investiţia realizată în cadrul Programului pentru o perioadă de cel puţin un an după finalizarea sa.

În perioada de monitorizare personalul Autorităţii sau reprezentanţii instituţiilor desemnate pentru controlul Programului pot efectua vizite la faţa locului, în vederea constatării menţinerii/nemenţinerii investiţiei realizate.

Finanţarea nerambursabilă acordată va fi recuperată în cazul în care obiectivele finanţate nu sunt folosite conform scopului stabilit, precum şi în cazul în care acestea au fost vândute, în timpul derulării proiectului şi după finalizarea proiectului, pe o perioadă de un an.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional