Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Grila notarilorValorile imobilelor au scăzut la nivel naţional cu circa 35% faţă de anul trecut

F.A. Legea /

Viorel Mănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Piblici din România

Viorel Mănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Piblici din România

"Grila notarilor" este ghidul orientativ care estimează preţurile proprietăţilor imobiliare, preţuri după care notarii calculează impozitele minime pentru vânzările de case şi terenuri. În condiţiile căderii preţurilor de pe piaţa imobiliară reperul oferit de Grila notarilor este puternic contestat de către agenţii imobiliari care susţin că această grilă nu mai reflectă realitatea de pe piaţă.

Grila notarilor a fost actualizată în acest an încercând să ţină pasul cu piaţa. Dumitru Viorel Mănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România ne-a declarat: "Valorile imobilelor, potrivit expertizelor privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile, au scăzut la nivel naţional, în anul 2009 comparativ cu anul 2008, cu aproximativ 35%.

"Grila notarilor" a apărut dintr-o necesitate a respectării prevederilor Art. 1303 Cod Civil care stipulează că "Preţul vânzării trebuie să fie serios şi determinat de părţi." Domnul Mănescu spune: "După cum este bine cunoscut în practică s-au întâlnit foarte dese situaţii în care părţile din cadrul unui contract de vânzare - cumpărare declarau un preţ al vânzării mult mai mic decât cel real". Luând în considerare acest aspect esenţial, domnia sa apreciază că părţile din cadrul unui contract de vânzare - cumpărare sunt primele care au de suferit în cazul declarării unui preţ neserios, întrucât în situaţia în care se doreste contractarea unui credit ipotecar solicitantul creditului poate avea dificultăţi în obţinerea lui, datorită suspiciunilor pe care banca le poate ridica în urma preţului derizoriu. În aceeaşi ordine de idei, în cazul în care în urma unui proces un contract de vânzare - cumpărare este desfiinţat de către instanţă datorită preţului neserios, atunci partea păgubită primeşte înapoi tocmai acel preţ derizoriu, care este în totală discrepanţă cu cel real. Declararea unui preţ al vânzării mult mai mic decît cel real era făcută şi în scopul eludării taxelor datorate cu ocazia perfectării vânzării. Astfel, statul era pagubit, iar sumele rezultate din această evazionare se puteau ridica la valori considerabile.

Acesta era contextul general în care a apărut grila de evaluare a bunurilor imobile menită să fixeze valori orientative ale proprietăţilor imobiliare.

Un indice imobiliar oficial este aşteptat la jumătatea anului viitor

Un pas important către clarificarea situaţiei de pe piaţa imobiliară este aşteptat să fie făcut în anul 2009, când Institutul Naţional de Statistică (INS) va publica primul indice imobiliar, în baza unui protocol semnat cu Banca Naţională a României (BNR) şi Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (UNNPR). Prin acest protocol s-au stabilit informaţiile ce vor fi furnizate de UNNPR către INS şi care vor face referire la valoarea tranzacţiilor, zona în care s-au realizat acestea, modul de finanţare (numerar sau credit), dar şi la confortul locuinţelor tranzacţionate. Indicele va fi calculat de INS şi va fi publicat trimestrial, începând, probabil, cu mijlocul anului viitor. Momentan, INS se află în perioada de colectare a informaţiilor necesare.

Valoarea de circulaţie a bunurilor imobile este actualizată o dată pe an

Grila notarilor a fost structurată pe mai multe secţiuni şi anume: apartamente situate în blocuri de locuit, clădiri individuale şi anexele acestora, spaţii comerciale şi de birouri, parcuri industriale.

Pentru apartamentele situate în blocuri de locuit, valorile orientative au fost exprimate în euro pentru un apartament convenţional, în funcţie de numărul de camere, anul construirii, starea tehnică, etajul şi zona în care este situat.

Pentru clădirile individuale şi anexele acestora, parcurile industriale, valorile orientative au fost exprimate în euro pentru un mp, în funcţie de structura constructivă, anul construirii şi zona de amplasament.

Art. 771 (4) din Codul Fiscal prevede obligativitatea Camerelor Notarilor Publici de a întocmi şi actualiza odată pe an expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile. Aceste expertize sunt întocmite de către societăţi ale experţilor tehnici autorizaţi, pe cheltuiala Camerelor Notarilor Publici.

La ora actuală, având în vedere efectele grave ale crizei imobiliare mondiale asupra valorilor imobilelor din România, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor reale ale populaţiei, UNNPR efectuează demersuri în urma cărora se doreşte modificarea acestei prevederi legale, în sensul ca expertizele să poată fi modificate cel puţin o dată pe an, ne-a spus preşedintele UNNPR, domnul Dumitru Viorel Mănescu.

Grila se actualizează o singură dată pe an (la finele anului pentru anul viitor). Dar anul acesta s-a făcut o excepţie prin care valorile din grila notarilor din Municipiul Bucureşti şi judeţele Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov şi Teleorman au mai fost reduse şi în luna ianuarie 2009 cu un procent de 15%, printr-un act intern emis de UNNPR, ceea ce înseamnă o reducere de circa 35% faţă de anul trecut.

Potrivit Codului Fiscal, la vânzarea unei case sau a unui teren vânzătorul plăteşte 3% din preţ, dacă valoarea tranzacţiei este sub 200.000 de lei şi dacă proprietatea a fost deţinută mai puţin de 3 ani. Dacă valoarea tranzacţiei este mai mare, se va plăti un impozit de 6.000 de lei (3%) plus 2% din ce depăşeşte 200.000 lei.

Dacă tranzacţia are loc după trei ani de la cumpărarea bunului, se plăteşte un impozit de 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv. Dacă preţul depăşeşte acest prag, se vor plăti 4.000 de lei (2%) plus 1% din diferenţa peste 200.000 de lei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional