Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Guvernul propune noi modificari la programul "Prima Casa"

A.D. Legea /

Persoanele care au achizitionat o locuinta prin programul "Prima Casa" vor avea o protectie mai mare impotriva eventualelor vicii ascunse ale imobililor cumparate, conform unui proiect de modificare a OUG nr. 60/2009 privind implementarea programului "Prima Casa", care se afla in prezent in dezbatere publica la Ministerul Finantelor Publice.

Conform proiectului legislativ, finantatorul va fi abilitat sa isi exprime acordul cu privire la novatia (n.r. innoirea ) obiectului finantarii garantate in limita creditului acordat, in cazul in care locuinta achizitionata initial in cadrul programului este improprie cerintelor de locuit ale unei persoane sau familii datorita unor vicii ascunse.

In baza contractului de garantare innoit (novat), asupra imobilelor care formeaza obiectul innoirii contractului (novatiei) se instituie în favoarea statului roman, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, precum si in favoarea finantatorilor, proportional cu procentul de garantare, un drept de ipoteca legala de rangul I pana la finalizarea procedurii de executare silita asupra imobilului care face obiectul garantiei, cu interdictia de instrainare a locuintei pe o perioada de 5 ani si interdicţia de grevare cu sarcini a acesteia

pe toata durata garantiei.

Ministerul Finantelor Publice si finantatorul isi vor exprima acordul cu privire eventualele lucrari de interventie si/sau extindere, pentru care este necesara emiterea autorizatiei de construire, privind imobilul ipotecat, incluzând de exemplu dezmembrari, extinderi, modificari structurale, modificari ale destinatiei partilor comune, precum si orice alte modificari care se inscriu in Cartea Funciara, conform proiectului legislativ.

De asemenea, in cazul rambursarii anticipate a finantarii inainte de expirarea termenului de 5 ani, interdictiile de instrainare se radiaza.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional