Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Holcim Romania va trece pe profit in acest an

A.D. Companii /

Holcim Romania va trece pe profit in acest an

Holcim Romania va trece in acest an pe profit, pe fondul unei productii proprii mai mici si al unui declin general pe piata cimentului, estimat la 3-5% fata de anul precedent.

Desi preturile practicate de companie au crescut in medie cu 2,3% in 2013, este improbabil ca acest lucru sa compenseze in cifra de afaceri scaderea volumelor, a declarat Daniel Bach, directorul general Holcim Romania.

In 2013 Holcim si-a folosit dub 70% din capacitatea fabricilor, in contextul in care a exportat in jur de 10% din productie in tarile vecine.

Anul 2014 ar putea fi similar celui curent pentru piata cimentului. Evolutia va fi determinata de numarul de autorizatii de construire noi si de lucrarile de infrastructura. Daca in intervalul 2011-2012 s-a resimtit un avand in cazul proiectelor de infrastructura, anul acesta au fost contractate putine lucrari noi pe acest palier, remarca domnul Bach.

Pe de alta parte, reprezentanul Holcim se asteapta la o crestere a cererii pe segmentul de constructii industriale si logistice.

Industria autohtona a cimentului este amenintata de importuri

Industria cimentului din Europa in general si din Romania se confrunta cu competitia producatorilor din afara Uniunii Europene. Faptul ca acestia din urma nu sunt obligati sa respecte aceleasi standarde de mediu le confera un important avantaj competitiv in privinta costurilor de productie. Daca Uniunea Europeana nu va continua sa sprijine industria de profil prin acordarea de certificate gratuite pentru emisiile de dioxid de carbon, atunci importurile de ciment din tarile extracomunitare ar putea creste semnificativ. In cazul Romaniei, importurile de ciment, in special din Turcia si Ucraina, au ajuns deja la o cota de piata de 10%, subliniaza Daniel Bach.

La fabrica din Alesd a fost implementat un sistem de ultima generatie pentru recuperarea caldurii reziduale

Holcim a finalizat o investitie de 15 milioane de euro la fabrica de ciment din Alesd pentru realizarea unui sistem de recuperare a energiei termice reziduale rezultate din procesul de productie. Sistemul are o putere instalata de 4 MW de electricitate si acopera 15% din consumul de energie electrica al fabricii. Aceast lucru nu presupune utilizarea de combustibil suplimentar si nici nu genereaza alte emisii de dioxid de carbon. Cu toate acestea, legislatia nationala nu prevede acordarea de certificate verzi pentru aceasta modalitate pentru producerea de energie curata, atrage atentia domnul Bach.

Aceasta reprezinta prima instalatie de acest tip implementata intr-o fabrica de ciment din Romania si utilizeaza cele mai noi tehnologii existente la nivel mondial. Recuperarea investitie va dura cel putin 10 ani, apreciaza reprezentantii companiei.

Instalatia de recuperare a caldurii reprezinta continuarea unui program multianual initiat de Holcim pentru diminuarea impactului asupra mediului. Astfel, fabrica de ciment de la Alesd utilizeaza inca din 2005 combustibili alternativi in procesul de productie, respectiv cauciucuri uzate, reziduuri petroliere si deseuri menajere sortate (procedeu de coprocesare), contribuind activ la eliminarea deseurilor care altfel ar trebui depozitate in gropile de gunoi. Arderea acestor deseuri asigura pe de o parte caldura necesara in procesul de productie si, in acelasi timp, cenusa rezultata este inglobata in produsul finit. Deseurile sunt atent selectionate, astfel incat sa contina material compatibil cu productia de ciment. Activitatea de management al deseurilor este realizata prin compania Ecovalor, detinuta integral de Holcim.

In prezent, in jur de 20% din caldura necesara procesului de productie a cimentului de la fabrica din Alesd este obtinuta prin arderea de combustibili alternativi (coprocesare). Din punct de vedere tehnic, ponderea combustibililor alternativi utilizati intr-o fabrica de ciment poate ajunge si la 80%. In Romania insa, taxele practicate pentru depozitarea deseurilor sunt prea mici pentru a incuraja reciclarea sau coprocesarea, fapt ce ar necesita si sortarea deseurilor.

In paralel, Holcim a investit in ultimii ani in reducerea drastica a emisiilor de praf rezultate din procesul de productie, de la 359 de tone pe an in 2005 la 18 tone in 2012.

In 2013 compania a mai investit 7,5 milioane de euro in extinderea platformei de management al deseurilor adiacente fabricii de ciment din Campulung.

In ultimii doi ani, Holcim s-a angajat si in lansarea de produse cat mai "verzi", cu un continut mai mic de clinker (n.r. componenta ce inglobeaza un consum mare de energie in productia de ciment).

Deocamndata insa, piata cladirilor "verzi" (care solicita materiale ecologice) din Romania se afla intr-un stadiu incipient, considera domnul Bach.

Holcim detine in Romania doua fabrici de ciment, la Campulung Muscel si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, un terminal de ciment in Bucuresti, 13 statii ecologice de betoane, 3 statii de agregate si doua statii de lianti speciali.

In total, compania a investit in Romania pana in prezent peste 700 milioane de euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional