Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ÎNCHIRIEREA LOCUINŢELORProiectul legii privind închirierea locuinţelor şi reglementarea raporturilor dintre locatori şi locatari

F.A. Legea /

Proiectul legii privind închirierea locuinţelor şi reglementarea raporturilor dintre locatori şi locatari

Cap. I Dispoziţii generale

Art. 1 - Prezenta lege reglementează aspectele sociale, economice, tehnice şi juridice referitoare la închirierea locuinţelor.

Art.2. - Termenii utilizaţi în cuprinsul prezentei legi au următorul înţeles:

a) Locator

Persoană fizică sau juridică, care, oferă spre închiriere o locuinţă, în baza unui contract şi pentru o perioadă determinată, în schimbul unei sume de bani. Locatorul poate fi proprietarul locuinţei sau o altă persoană fizică sau juridică mandatată de acesta să îl reprezinte.

b) Locatar

Persoana fizică sau juridică, care în baza unui contract deţine dreptul de folosinţă al unei locuinţe care nu îi aparţine, pentru o perioadă determinată, în schimbul unei remunerări adresate locatorului, sub forma plăţii unei chirii.

c) Chirie

Sumă plătită în schimbul folosirii pe perioadă determinată a unei locuinţe.

d) Chirie de referinţă

Chirie reprezentativă pentru ansamblul chiriilor constatate într-un anumit perimetru, pentru locuinţe comparabile ca parametri tehnici, situate fie în acelaşi grup de imobile, sau în grupuri de imobile prezentând caracteristici similare şi situate în aceeaşi zonă geografică.

e) Indice de referinţă al chiriilor

Indice trimestrial al chiriilor, calculat pe baza mediei valorilor chiriilor pe ultimele 12 luni, în raport cu evoluţia indicilor preţurilor de consum.

Art. 4 - (1) Nici unei persoane nu i se poate refuza închirierea unei locuinţe pe motiv de origine, nume, înfăţişare, sex, situaţie familială, stare a sănătăţii, handicap, orientare sexuală, opinii politice, activităţi sindicale, apartenenţă sau ne-apartenenţă reală sau presupusă la o anumită etnie, naţiune, rasă sau religie.

(2) Drepturile şi obligaţiile reciproce ale locatorilor şi locatarilor trebuie să fie echilibrate în raporturile individuale dintre aceştia.

Art. 5. - (1) Locuinţele exploatate în regim de închiriere, construite după intrarea în vigoare a prezentei legi, indiferent de natura proprietăţii, a amplasamentului şi a destinaţiei lor, vor respecta exigenţele minimale prevăzute pentru locuinţa convenabilă din anexa la Legea Locuinţei.

(2) Pentru locuinţele şi clădirile de locuit din fondul construit, existent la data intrării în vigoare a prezentei legi, exigenţele minimale vor respecta prevederile legale în vigoare privind condiţiile de igienă şi siguranţă a locuinţelor.

(3) Construcţiile care nu respectă prevederile alin.(1) şi (2), nu pot fi utilizate ca locuinţe destinate închirierii.

Cap. II Contractul de închiriere

Secţiunea 1 - Prevederile contractului de închiriere

Art. 6 - (1) În sensul prezentei legi, contractul de închiriere care are ca obiect locuinţe se încheie întotdeauna în formă scrisă şi se înregistrează la organele fiscale teritoriale competente, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

(2) Contractul de închiriere trebuie să cuprindă în mod obligatoriu, fără însă a se limita la acestea:

a) numele locatorului, adresa sa de domiciliu sau sediul social, precum şi, dacă este cazul, cea a împuternicitului său;

b) numele şi datele de identificare ale locatarului, inclusiv adresa de domiciliu înscrisă în cartea de identitate;

c) adresa locuinţei care face obiectul închirierii;

d) suprafaţa locativă, condiţiile, denumirea spaţiilor şi echipamentelor de uz casnic de a căror utilizare exclusivă beneficiază locatarul şi, dacă este cazul, lista părţilor şi echipamentelor accesorii de uz comun ale clădirii;

e) cuantumul chiriei lunare, regulile de modificare a acestuia şi modul de plată;

f) suma plătită în avans în contul chiriei sau, dacă se prevede, valoarea garanţiei;

g) locul şi condiţiile în care se realizează primirea şi restituirea cheilor;

h) data intrării în vigoare şi durata contractului;

i) persoanele care vor locui împreună cu titularul contractului pe durata derulării acestuia;

j) conditiile de reziliere a contractului şi de eliberare a locuinţei;

k) alte clauze convenite între părţi.

(3) La contract se anexează o situaţie a spaţiilor închiriate întocmită de către părţi atât la predarea, cât şi la restituirea cheilor, precum şi instrucţiunile tehnice de folosire a locuinţei indicându-se condiţiile de exploatare, întreţinere şi verificare periodică a elementelor interioare de construcţie şi a instalaţiilor tehnice din dotare.

(4) Informaţiile şi acordul privind modalităţile de contractare şi receptare a serviciilor de comunicaţii audio-video - televiziune, telefonie şi internet - în clădire sunt transmise de locator şi anexate la contractul de închiriere cu ocazia

semnării sau reînnoirii acestuia.

(5) În cursul primei luni de furnizare a căldurii, locatarul poate solicita completarea situaţiei spaţiilor cu o situaţie a elementelor de încălzire.

(6) Atunci când locuinţa închiriată se află într-un imobil colectiv, locatorul are obligaţia să comunice locatarului extrase din regulamentul imobilului cu privire la destinaţia clădirii, beneficiul şi utilizarea părţilor individuale şi comune, cota parte ce revine locuinţei închiriate pentru fiecare dintre categoriile de cheltuieli.

(7) Locatarul, cu acordul scris al locatorului, poate participa şi interveni în cadrul reuniunilor asociaţiei de proprietari, având drept de vot numai cu împuternicirea locatorului proprietar în aspecte legate de administrarea şi întreţinerea imobilului.

(8) Atunci când părţile s-au înţeles, printr-o clauză contractuală, în privinţa lucrărilor de îmbunătăţire a locuinţei pe care le va executa locatorul, contractul de închiriere sau o clauză la acest contract stabileşte majorarea chiriei consecutivă realizării acestor lucrări, cuantumul majorării şi data intrării în vigoare a acesteia.

(9) Începând cu 1 ianuarie 2010, la încheierea sau reînnoirea contractului de închiriere, se anexează un dosar de diagnostic tehnic cuprinzând diagnosticul de eficienţă energetică în conformitate cu prevederile Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor, furnizat de locator.

(10) Sunt nule de drept orice clauze cuprinse în contractul de închiriere, ce contravin prezentei reglementări şi care:

a) obligă locatarul să recunoască sau să plătească în avans locatorului orice sumă cu titlu de reparaţie în sarcina locatorului;

b) prevăd responsabilitatea colectivă a locatarilor în caz de degradare a elementelor de construcţii şi a instalaţiilor, a obiectelor şi dotărilor aferente spaţiilor comune ale locuinţei închiriate;

c) locatarul se angajează în avans la rambursarea cheltuielilor de reparaţii locative pe baza unei estimări făcute unilateral de locator;

d) exonerează locatorul de obligaţiile ce îi revin potrivit prevederilor legale;

e) autorizează pe locator să obţină venituri din nerespectarea clauzelor contractului de închiriere.

Art. 7 - (1) În cazul în care, pentru a garanta respectarea obligaţiilor sale locative de către locatar, contractul de

închiriere prevede constituirea unui depozit de garanţie, acesta nu poate fi superior chiriei pe două luni.

(2) Solicitarea garanţiei nu poate fi prevăzută atunci când chiria trebuie plătită în avans pentru o perioadă mai mare de două luni. În cazul în care locatarul solicită plata lunară a chiriei, ca modalitate de plată, locatorul poate cere constituirea unei garanţii.

(3) Garanţia trebuie restituită într-un termen de maxim două luni începând de la data încetării contractului de închiriere şi predării cheilor de către locatar.

(4) Se pot reţine din garanţie echivalentul chiriilor neachitate locatorului şi sumele la care ar putea fi obligat locatorul să le achite în locul locatarului, cu condiţia ca ele să fie justificate.

(5) Sumele ce pot fi reţinute de locator din depozitul de garanţie pot fi generate de cheltuieli efectuate pentru:

a) serviciile ce se realizează pentru reparaţia sau înlocuirea de obiecte sanitare precum şi lucrările de construcţie ce cad în sarcina locatarului, în conformitate cu prevederile contractuale;

b) serviciile pentru administrarea şi întreţinerea lunară a elementelor de folosinţă comună;

c) alte servicii realizate în folosul locatarului, de care acesta a beneficiat pe perioada existenţei contractului de închiriere şi care au fost înscrise în contractul de închiriere.

(6) Locatorul este obligat să emită un document, care să fie semnat atât de acesta cât şi de locatar, pentru toate sumele încasate de la locatar, inclusiv pentru cele reţinute din depozitul de garanţie. Documentul va conţine enumerarea detaliată a sumelor plătite de locatar, diferenţiind cuantumul chiriei, cheltuielile curente, alte cheltuieli. Se justifică locatarului orice decont, precum şi, dacă este cazul, modul de repartizare între locatari a cheltuielilor comune.

Secţiunea a 2-a - Durata contractului de închiriere

Art. 8 - (1) Durata contractului de închiriere este liber negociabilă între părţi, dar nu mai mică de un an.

(2) Contractul de închiriere trebuie să fie încheiat pe o perioadă determinată.

Secţiunea a 3-a Încheierea raporturilor de închiriere

Art. 9 - (1) Contractul de închiriere îşi încetează efectele la termenul menţionat în contract. Contractul poate fi reziliat înainte de acest termen doar în condiţiile prevăzute la art. 11 din prezenta lege.

Secţiunea a 4-a - Reînnoirea contractului de închiriere

Art. 10 - (1) În cazul în care locatorul nu solicită locatarului rezilierea contractului, în condiţiile privind forma şi termenul specificate în prezentul articol, contractul de închiriere ajuns la termen fie se prelungeşte tacit, fie se reînnoieşte.

(2) Se consideră prelungire tacită, dacă nici una dintre părţi nu comunică celeilalte, cu cel puţin 3 luni înainte de termenul de scadenţă prevăzut în contractul de închiriere, prin scrisoare recomandată, faptul că nu intenţionează să reînnoiască acest contract. Un cazul prelungirii tacite durata contractului prelungit este egală cu perioada stabilită în contractul de închiriere.

(3) În caz de reînnoire a contractului, durata se stabileşte în conformitate cu prevederile art. 8 din prezenta lege. Oferta de reînnoire se prezintă în forma şi conţinutul prevăzute la art. 6 din prezenta lege. Chiria contractului reînnoit se stabileşte prin modalităţile prevăzute de art. 23 alin.(3) din prezenta lege. Reînnoirea contractului se face în scris între părţi, cu cel puţin 1 lună înainte de expirarea contractului în curs.

(4) În cazul în care părţile nu convin asupra reînnoirii contractului de închiriere, locatarul este obligat să părăsească locuinţa la expirarea termenului prevăzut în contract.

Secţiunea a 5-a - Rezilierea contractului de închiriere

Art. 11 - (1) Contractul de închiriere, poate fi reziliat la iniţiativa locatorului, cu acordarea unui preaviz de 6 luni.

(2) Condiţiile speciale de reziliere a contractului de închiriere, fără respectarea preavizului de 6 luni, din partea locatorului sunt:

a) folosirea locuinţei în alte condiţii decât cele prevăzute în contract;

b) neachitarea chiriei sau a mai puţin de jumătate din aceasta pentru o perioadă de cel puţin două luni consecutiv;

c) locatarul a pricinuit însemnate stricăciuni locuinţei, clădirii în care este situată aceasta, instalaţiilor, precum şi oricăror altor bunuri aferente lor, sau dacă înstrăinează fără drept părţi ale acestora;

d) locatarul are un comportament care face imposibilă convieţuirea sau împiedică folosirea normală a locuinţei;

e) la cererea asociaţiei de proprietari, atunci când locatarul nu şi-a achitat obligaţiile ce-i revin din cheltuielile comune pe o perioadă de 2 luni, dacă au fost stabilite în sarcina locatarului prin contractul de închiriere.

f) refuzul locatarului de a permite executarea lucrărilor de reabilitare a imobilului şi/sau înlocuirea sau repararea reţelelor de utilităţi comune imobilului.

Art.12 - Locatarul poate să rezilieze unilateral contractul de închiriere cu acordarea unui preaviz de 3 luni.

Secţiunea a 6-a - Obligaţiile locatorului

Art. 13 - Locatorul are următoarele obligaţii:

a) să ofere spre închiriere o locuinţă decentă ce respectă condiţiile de igienă şi siguranţă;

b) să predea locatarului locuinţa în stare normală de utilizare, dotată cu echipamentele menţionate în contractul de închiriere în stare bună de funcţionare;

c) să ia măsuri pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă în exploatare şi de funcţionalitate a clădirii pe toată durata închirierii locuinţei;

d) să întreţină în bune condiţii elementele structurii de rezistenţă a clădirii, elementele de construcţie exterioare ale clădirii (acoperiş, faţadă, împrejmuiri, pavimente), curţile şi grădinile, precum şi spaţiile comune din interiorul clădirii (casa scării, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri, scări exterioare);

e) să întreţină în bune condiţii instalaţiile comune proprii clădirii (ascensor, hidrofor, instalaţii de alimentare cu apă, de canalizare, instalaţii de încălzire centrală, instalaţii electrice şi de gaze, centrale termice, crematorii, instalaţii de colectare a deşeurilor, instalaţii de antenă colectivă, telefonice, etc.);

Secţiunea a 7-a - Obligaţiile locatarului

Art. 14 - Locatarul are următoarele obligaţii:

a) să plătească chiria şi să suporte cheltuielile prevăzute în contractul de închiriere la termenele stabilite;

b) să utilizeze spaţiile închiriate conform destinaţiei care le-a fost atribuită în contractul de închiriere;

c) să efectueze lucrările de întreţinere, reparaţii sau înlocuire a elementelor componente ale instalaţiilor de uz curent din spaţiile de folosinţă exclusivă;

d) să răspundă pentru degradările şi pierderile survenite pe parcursul contractului în spaţiile de a căror folosinţă exclusivă beneficiază, cu excepţia cazului în care dovedeşte că acestea s-au produs din cauză de forţă majoră, din vina locatorului sau a unei terţe persoane pe care nu el a introdus-o în locuinţă;

e) să repare sau să înlocuiască elementele de construcţie şi instalaţiile deteriorate ca urmare a folosirii lor necorespunzătoare, indiferent dacă sunt în interiorul sau în exteriorul clădirii, cu excepţia cazului în care deteriorarea se datorează vechimii, defecţiunilor, viciilor de execuţie, unei întâmplări neprevăzute sau forţe majore; dacă persoanele care au produs degradarea nu sunt identificate, cheltuielile de reparaţii vor fi suportate de cei care au acces sau folosesc în comun elementele de construcţie, instalaţiile, obiectele şi dotările aferente;

f) să asigure curăţenia şi igienizarea locuinţei pe toată durata contractului de închiriere;

g) să asigure întreţinerea curentă a echipamentelor menţionate în contract;

h) să permită executarea, în spaţiile închiriate, a lucrărilor de îmbunătăţire a părţilor comune din imobil, precum şi a lucrărilor necesare întreţinerii curente a spaţiilor închiriate;

i) să nu transforme spaţiile şi echipamentele închiriate fără acordul scris al locatorului; acesta din urmă poate pretinde locatarului, la părăsirea locuinţei, să readucă spaţiile în starea iniţială sau să păstreze transformările efectuate fără ca respectivul locatar să poată avea pretenţii la despăgubiri pentru cheltuielile efectuate; locatorul are totuşi dreptul să ceară readucerea imediată a spaţiilor în starea iniţială pe cheltuiala locatarului atunci când transformările ameninţă buna funcţionare a echipamentelor sau siguranţa clădirii;

j) să predea locatorului locuinţa în stare normală de folosinţă, la eliberarea acesteia.

Cap. III Folosinţa locuinţelor închiriate

Secţiunea 1- Modernizarea locuinţei de către locator

Art. 15 - Locatarul este obligat să ia toate măsurile menite a menţine locuinţa în stare normală de folosinţă precum şi să permită locatorului să realizeze lucrările de modernizare a locuinţei necesare reducerii consumului de energie şi/sau apă.

Art. 16 - În cazul deciziei locatorului de a realiza lucrările de reabilitare şi/sau îmbunătăţire a clădirilor de locuit, a părţilor comune sau a locuinţei, care vor avea ca efect o îmbunătăţire calitativă pentru locatar sau o economie a costurilor cu energia, acesta poate să hotărască împreună cu locatarul o modificare chiar temporară a chiriei printr-un act adiţional la contractul iniţial.

Secţiunea a 2-a - Modernizarea locuinţei de către locatar

Art. 17 - (1) Locatorul trebuie să îşi dea în prealabil acordul scris asupra efectuării de către locatar a lucrărilor de modernizare, de reducere a consumului de energie şi/sau a consumului de apă, dacă aceste lucrări influenţează folosinţa viitoare a locuinţei; lucrările menţionate pot fi executate de locatar în contul locatorului reţinând valoarea acestora din chirie.

(2) Locatarul va putea executa aceste lucrări dacă degradarea produsă este de natură să afecteze folosinţa normală a clădirii sau a locuinţei şi numai atunci când locatorul, la sesizarea scrisă a locatarului, nu a luat măsuri de executare a lucrărilor, în termen de 30 de zile de la data sesizării.

Secţiunea a 3-a - Uzura obiectului contractului

Art. 18 - (1) Remedierea degradărilor locuinţei închiriate, survenite în urma folosinţei conforme cu prevederile contractuale, se face pe baza înţelegerii părţilor stipulate în contract.

(2) Degradările survenite din culpa locatarului cad în sarcina acestuia.

Secţiunea a 4-a - Subînchirierierea sau transmiterea folosinţei

Art. 19 - (1) Locatarul poate să transmită folosinţa locuinţei sau să o subînchirieze către un terţ numai cu acordul prealabil scris şi în condiţiile stabilite de locator, dacă acestea nu sunt interzise prin contractul de închiriere.

(2) Contractul de subînchiriere trebuie să cuprindă toate prevederile din contractul de închiriere, inclusiv cele referitoare la cuantumul chiriei.

(3) În cazul în care locatorul îşi dă acordul pentru transmiterea folosinţei locuinţei sau pentru subînchiriere, locatarul este obligat să suporte eventualele datoriile ale terţului generate de folosinţa sau subînchirierea locuinţei.

(4) Obligaţiile locatarului cu privire la întreţinerea şi repararea spaţiului închiriat se păstrează şi în cazul subînchirierii locuinţei.

(5) Contractul de subînchiriere, încheiat cu respectarea prevederilor legale, se înregistrează la organele fiscale teritoriale competente.

Art. 20 - Beneficiarii locuinţelor sociale nu au dreptul să subînchirieze, să transmită dreptul de folosinţă sau să schimbe destinaţia spaţiului închiriat, sub sancţiunea rezilierii contractului de închiriere şi a suportării eventualelor daune aduse locuinţei şi clădirii, după caz.

Cap. IV Transferul folosinţei locuinţelor

Art. 21 - (1) În caz de deces sau părăsire definitivă a domiciliului de către titularul contractului de închiriere, soţul/soţia acestuia sau partenerul de viaţă cu care s-a gospodărit sau a domiciliat împreună preia drepturile şi obligaţiile titularului de contract. Un cazul titularilor multipli de contract, ceilalţi titulari vor prelua drepturile şi obligaţiile titularului de contract decedat sau care a părăsit domiciliul.

(2) Se consideră părăsire definitivă a domiciliului absenţa continuă pentru o perioadă mai mare de 3 luni care nu a fost notificată locatorului de către persoana în cauză.

(3) Dacă persoanele prevazute la alin. (1) nu se subrogă în drepturile titularului contractului de închiriere, descendenţii sau ascendenţii, dacă aceştia erau menţionaţi în contract şi dacă locuiau împreună cu titularul contractului, preiau drepturile şi obligaţiile locatarului incluse în contractul de închiriere. În cazul minorilor şi a celor lipsiţi de discernământ, care nu au reprezentant legal, autoritatea tutelară este obligată să asigure asistenţă pentru încheierea, modificarea sau încetarea contractului de închiriere, după caz.

(4) În cazul în care persoanele prevăzute la alin. (1) şi (3) nu se subrogă în drepturile şi obligaţiile titularului contractului de închiriere, drepturile şi obligaţiile locatarului incluse în contractul de închiriere se preiau de către alte persoane care au avut acelaşi domiciliu cu titularul pe o perioadă de cel puţin 1 an şi care au fost înscrise în contractul de închiriere.

Art. 22 - (1) Dacă în termen de 30 de zile de la data la care au avut cunoştinţă de decesul survenit sau de părăsirea domiciliului, persoanele prevăzute la art. 21 nu declară că doresc să continuie contractul, preluarea contractului de închiriere nu se realizeză.

(2) În lipsa persoanelor care pot solicita locuinţa, potrivit art. 21 alin. (1)-(3), contractul de închiriere încetează în termen de 30 de zile de la data părăsirii domiciliului de către titularul contractului sau de la data înregistrării decesului acestuia.

Cap. V Reglementări privind stabilirea cuantumului chiriei

Secţiunea 1 - Stabilirea cuantumului chiriei

Art. 23 - (1) Nivelul chiriei lunare ce trebuie plătită pentru folosinţa locuinţei se poate stabili liber prin negociere între locator şi locatar, cu excepţia prevederilor alin. 3.

(2) Modificarea cuantumului chiriei după diferite criterii este permisă atât timp cât sunt prevăzute în contract modalitatea de calcul a majorării şi data de la care se modifică chiria.

(3) Diferenţa dintre chiria percepută şi preţul de piaţă nu poate fi imputată locatarului.

Secţiunea a 2-a - Chiria de referinţă

Art. 24 - (1) Pentru locuinţele proprietate publică sau privată a statului si/sau a administraţiei publice locale nivelul chiriei nu poate depăşi nivelul chiriei de referinţă din localitatea respectivă, stabilit de către autoritatea administraţiei publice locale potrivit prevederilor alin. 3 şi 4 din prezentul articol.

(2) Chiria practicată pentru locuinţe va acoperi cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii a clădirii, impozitele şi taxele pe clădire şi teren, recuperarea investiţilor într-o perioadă de minim 40% din durata normală de funcţionare a construcţiei, stabilită potrivit prevederilor legale, precum şi un profit supus negocierii între părţi.

(3) Chiriile care servesc ca referinţă trebuie să fie reprezentative pentru ansamblul chiriilor constatate în împrejurimi, la locuinţe comparabile, situate fie în acelaşi grup de imobile, fie în orice alt grup de imobile, prezentând caracteristici tehnice şi de confort similare şi situat în aceeaşi zonă geografică.

(4) Nivelul maxim al chiriei pentru locuinţele aflate în proprietatea statului sau autorităţilor administraţiei publice locale se diferenţiază pe categorii de localităţi şi pe zone de către consiliile locale, după criteriile avute în vedere la stabilirea impozitelor şi a taxelor locale pentru terenuri şi clădiri, în condiţile prevederilor legale în vigoare.

(5) Informaţiile statistice necesare determinării chiriilor de referinţă vor fi culese şi difuzate de autorităţile administraţiei publice locale prin direcţiile de specialitate, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor şi al ministrului internelor şi reformei administrative.

(6) Autorităţile publice locale au obligaţia de a întocmi, de a aproba, de a prezenta public şi transparent lista chiriilor ce include preţurile obişnuite ale chiriilor anului precedent şi ale celui în curs, pe zone şi categorii de locuinţe. Autorităţile competente pot adopta atât reglementări locale pentru întocmirea şi actualizarea listei chiriilor, cât şi realizarea unor chirii de referinţă corespunzătoare.

Secţiunea a 3-a - Creşterea chiriilor

Art. 25 - În cazul creşterilor chiriilor locuinţelor realizate cu subvenţionare publică în conformitate cu prevederile art. 23 părţile vor renegocia anual contractul de închiriere, iar cuantumul chiriei va fi calculat corespunzător modificării indicelui de referinţă al chiriilor.

Secţiunea a 4-a - Locuinţe de serviciu, Locuinţe de protocol

Art. 26 - (1) Locuinţele de serviciu sau protocol sunt dependente de contractul de muncă sau de raportul juridic de prestări de servicii sau de funcţia publică deţinută.

(2)Pentru reşedinţele oficiale, operatorul specializat prevăzut la art. 31 alin.(3) din Legea Locuinţei va încheia contracte de închiriere cu serviciile de specialitate ale instituţiilor în care îşi desfăşoară activitatea persoanele beneficiare.

(3) Plata chiriei pentru reşedinţele oficiale se face din bugetele Administraţiei Prezidenţiale, Senatului, Camerei Deputaţilor şi Secretariatului General al Guvernului, după caz, în limitele prevederilor bugetare aprobate anual.

(4) Pentru locuinţele de protocol, contractele de închiriere se încheie cu beneficiarii direcţi, care, pe această bază, vor putea ocupa locuinţa respectivă împreună cu membrii familiei.

(5) Terminarea contractului de muncă, de prestări de servicii sau a exercitării funcţiei publice determină rezilierea unilaterală a contractului de închiriere în termen de 30 de zile de la data eliberării din funcţie a beneficiarului.

(6) Subrogarea în drepturile şi obligaţiile locatarului nu este posibilă.

(7) Pe parcursul derulării raporturilor juridice de muncă sau a funcţiei publice sunt incidente motivele de reziliere menţionate de art. 8 şi art. 10 din prezenta lege.

Secţiunea a 5-a - Locuinţele sociale

Art. 27 - (1) Locuinţele sociale se pun la dispoziţie numai celor care îndeplinesc criteriile de acces stabilite în conformitate cu prevederile Legii Locuinţei.

(2) Sunt interzise, sub sancţiunea nulităţii absolute, contractele de închiriere pentru suprafeţele cu destinaţia de locuinţă, încheiate de consiliile locale cu persoane fizice sau juridice cu nerespectarea ordinii de prioritate prevăzute la alin. (1).

Art. 28 - Contractul de închiriere se încheie de către primar sau de către o persoană împuternicită de acesta cu beneficiarii stabiliţi de consiliul local, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea de reînnoire a acestuia pe baza declaraţiei de venituri şi a actelor doveditoare necesare conform prevederilor legale.

Art. 29 - Chiria pentru locuinţele sociale, se achită din următoarele surse:

a) din sursele proprii ale titularului de contract şi ale membrilor familiei cu care locuieşte şi gospodăreşte împreună, dar nu mai mult de 10% din venitul mediu net lunar pe familie, de care au beneficiat pe o perioadă de 3 luni anterioare lunii de referinţă;

b) diferenţa, până la valoarea nominală a chiriei, se suportă, dacă este cazul, din subvenţiile cu această destinaţie de care beneficiază titularul contractului de închiriere, după cum urmează:

1. din ajutoarele primite din partea unor organizaţii neguvernamentale sau a altor persoane juridice, precum şi din partea unor persoane fizice, după caz, pentru achitarea parţială sau totală a chiriei;

2. din subvenţii acordate de la bugetul de stat şi/sau bugetele locale, până la concurenţa întregii sume, în cazul când nu beneficiază de ajutoarele prevăzute la pct.1 sau acestea sunt insuficiente.

Art. 30 - (1) Titularul contractului de închiriere este obligat să transmită autorităţii administraţiei publice locale la sfârşitul fiecărui an, fişa fiscală a persoanelor înscrise în contract, sub sancţiunea rezilierii contractului de închiriere.

(2) În cazurile în care venitul net anual pe familie s-a modificat, autoritatea administraţiei publice locale va opera modificarea chiriei şi a subvenţiei acordate, cuvenite locatorului.

(3) În cazul în care pe perioada de contractului de închiriere nu mai sunt îndeplinite condiţiile de acces la o locuinţă socială, în conformitate cu art. 19 lit.c) din Legea Locuinţei, contractul de închiriere continuă fără acordarea facilităţilor prevăzute prin prezenta lege pentru locuinţele sociale, locatorul revizuind cuantumul chiriei în raport cu valoarea chiriei de referinţă specifică.

Cap. VI Răspunderi şi sancţiuni

Art. 31 - (1) Constituie contravenţii la prevederile prezentei legi următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să constituie infracţiuni şi se sancţionează cu amendă:

a) de la 4.000 la 5.000 lei pentru închirierea locuinţelor fără contract valabil încheiat;

b) de la 2000 la 3.000 de lei pentru nedeclararea contractelor de închiriere la administraţia financiară precum şi pentru subînchirierea locuintelor sociale sau transmiterea dreptului de folosinţă sau schimbarea destinaţiei acestora;

c) de la 1000 la 1500 de lei pentru nerespectarea exigenţelor minimale prevăzute în anexa la prezenta lege pentru locuinţele exploatate în regim de închiriere sau pentru închirierea locuinţelor care nu îndeplinesc condiţile de igienă şi siguranţă;

(2) Cuantumurile contravenţiilor stabilite prin prezenta lege se actualizează anual prin hotărâre a Guvernului.

Art. 32 - (1) Constatarea şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale prevăzute la art. 31 se fac de către persoane cu atribuţii de control din cadrul:

a) Ministerului Economiei şi Finanţelor, pentru cele prevăzute la art. 31 (1) lit.a;

b) consiliilor locale, respectiv ale sectoarelor municipuiului Bucureşti, pentru cele prevăzute la art. 31 (1) lit.b şi c);

(2) Contravenţiilor prevăzute de prezenta lege le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Cap. VII Dispoziţii finale şi tranzitorii

Art.33 - (1) Pentru spaţiile cu destinaţie de locuit prevăzute la art.3 alin.(2), exploatate ca spaţii de cazare, administrarea şi nivelul tarifelor este stabilit în conformitate cu hotărârile locatorilor şi/sau administratorilor acestora, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

(2) Prevederile alin.(1) se aplică şi locuinţelor declarate şi exploatate în regim hotelier de către deţinătorii legali.

Art. 34 - În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor se aprobă metodologia de elaborare a chiriilor de referinţă şi a listei chiriilor.

Art. 35 - (1) În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi locuinţelor şi al ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei şi cu avizul ministrului economiei şi finanţelor va fi aprobată metodologia de acordare a subvenţiilor stabilite în art.29 lit.b) pct.2.

(2) Fondurile aferente sprijinului financiar de la bugetul de stat, prevăzut la alin.(1) se asigură prin Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei.

Art. 36 - La data intrării în vigoare a prezentei legi, se abrogă Cap. III din Legea locuinţei nr. 114/1996, republicată, precum orice prevederi contrare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional