Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

INVESTIŢIE DE PESTE 3 MILIOANE DE EUROCea mai înaltă parcare publică de la noi - în staţiunea Mamaia

Dan NEDELCU Investiţii /

Cea mai înaltă parcare publică de la noi - în staţiunea Mamaia
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Începând din această vară, autoritatea municipală constănţeană pune gratuit la dispoziţia turiştilor cea mai înaltă parcare publică din România. De la parter până la ultimul nivel, la terasă, aceasta măsoară 40 de metri. Investiţia este amplasată în staţiunea Mamaia, în zona Cazino, în proximitatea grădinii de vară (cinema) Albatros.

    Noua parcare, cu amprentă la sol în formă de triunghi, are o capacitate de 394 de locuri, un regim de înălţime P+7E+T şi este prevăzută cu un sistem de monitorizare a locurilor libere prin senzori, dispuşi în dreptul intrării/ieşirii din clădire, şi afişaj electronic poziţionat la intrare. Circulaţia autoturismelor pe verticală se face prin intermediul unei rampe cu sens dublu de circulaţie. Cladirea mai este dotată cu scări pietonale, pe fiecare dintre cele trei colţuri ale clădirii, şi cu două lifturi cu câte o capacitate de opt persoane. Traseul pietonal este marcat în pardoseală printr-o culoare diferită de cea a marcajelor rutiere. Pe perioada sezonului rece, investitiţia va fi conservată. Valoarea proiectului, realizat cu fonduri europene, se ridică la suma totală de 14.290.094,79 lei. Contribuţia financiară a Uniunii Europene, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, este de 11.475.221,24 lei, dintre care 2.520.692,65 lei au fost alocaţi din bugetul naţional, iar 294.180,90 lei reprezintă contribuţia Unităţii Administrativ - Teritoriale Municipiul Constanţa.

    Lucrările de construcţie a parcării au fost executate de firma constănţeană ABC Val SRL, aceeaşi care a participat si la lucrările de reabilitare a falezei din Mamaia, de reamenajare a zonei pietonale din centrul istoric şi a falezei din municipiu şi a realizat parcarea supraetajată din zona Spitalului Judeţean Constanţa, toate finanţate cu fonduri europene.

    Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, a declarat: "Nu a fost un proiect uşor, însă mă bucur nespus că a fost dus la bun sfârşit, termenul final de execuţie fiind luna iunie a acestui an. Pentru că este o investiţie situată în centrul staţiunii Mamaia am avut de deviat multe conducte de reţele utilitare. Ne-am propus să mai construim încă două astfel de parcări în Mamaia şi alte cinci în Constanţa. Radu Mazăre a iniţiat şi a avut o contribuţie foarte mare la realizarea acestui proiect".

    De precizat că în Mamaia sunt prevăzute două parcări gen Park&Ride, la intrările în staţiune, unde turiştii vor putea să-şi lase maşinile, pentru a se deplasa apoi pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public.

    În acest an, accesul în parcare va fi gratuit pentru toată lumea, întrucât o reglementare europeană stabileşte că în primii cinci ani de la finalizare, obiectivele de acest gen realizate cu fonduri comunitare nu trebuie să producă profit pentru beneficiari. Ca atare, pâna la finalul acestei perioade vor fi analizate gradul de ocupare a parcării şi evoluţia turismului din zonă. Potrivit proaspătului primar Decebal Făgădău, se poate totuşi institui o taxă prin care să se compenseze cheltuielile curente, începând de anul viitor.

    Proiectul a avut ca obiectiv specific dezvoltarea infrastructurii publice urbane, în vederea modernizării serviciilor publice în general şi a serviciilor turistice în special, staţiunea Mamaia fiind într-o continuă dezvoltare, în vederea stimulării creşterii economice şi având în vedere protejarea mediului înconjurător şi asigurarea dezvoltării durabile.

    Proiectul "Construire parcare multietajată P+7E+T, în staţiunea Mamaia, Zona Cazino-Albatros", cod SMIS 43405, a fost derulat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, axa prioritară 1: Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere, domeniul de intervenţie 1.1. Planuri integrate de dezvoltare urbană, subdomeniul: Poli de creştere.

    Contractul de finanţare a fost semnat în data de 19.07.2013 de către Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Constanţa - în calitate de beneficiar, cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice - în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013 şi cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est - în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013. Startul lucrărilor de construcţie a fost dat în luna aprilie 2014.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Proiecte

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Internaţional