Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

Investiţii de peste 476 milioane lei în Municipiul Oradea

Investiţii /

Investiţii de peste 476 milioane lei în Municipiul Oradea
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Pentru finanţarea investiţiilor din acest an în Oradea, municipalitatea va utiliza fonduri nerambursabile (219,4 milioane lei), bani de la bugetul de stat (135,6 milioane lei) şi cel local (62,4 milioane lei), credite bancare în valoare de 56,6 milioane lei şi alte 2,7 milioane de lei din fondurile proprii ale primăriei.

    Printre investiţiile din acest an se numără finalizarea complexului multifuncţional cu parcare supraetajată din zona Tribunalului Bihor, construirea staţiilor de transbordare, lucrări de extindere la reţeaua de apă şi canalizare pentru zece străzi, precum şi lucrări de modernizare la şcolile cu numerele 11 şi 16.

    Oficialii primăriei susţin că vor realiza reabilitarea Palatului Vulturul Negru, dar şi a corpului J din Cetatea Oradea. Pentru modernizarea infrastructurii rutiere, vor fi alocaţi 1,5 milioane lei, iar pentru reabilitarea reţelei de apă şi canalizare - încă 400.000 de lei.

    Reprezentanţii municipalităţii ne-au declarat că, pe lângă investiţiile noi, vor fi derulate şi lucrări de investiţie cu plata amânată în anii următori.

    În ceea ce priveşte reabilitarea termică a blocurilor, au fost anvelopate 34 de astfel de unităţi locative, începând cu anul 2006, potrivit conducerii Primăriei Oradea. În acest an, 15 blocuri vor fi reabilitate termic, iar alte 13 vor fi pregătite pentru finanţarea lucrărilor corespunzătoare. Cheltuielile cu reabilitarea termică vor fi suportate, în proporţie de 40%, de către municipalitate împreună cu asociaţiile de locatari.

    La capitolul investiţii cu fonduri europene, reprezentanţii Primăriei Oradea au amintit asfaltarea drumurilor de acces la centrele sociale, reabilitarea liniei de tramvai şi consolidarea podului din Piaţa Unirii, reparaţii la Cetatea Oradea, inaugurarea parcului Salca, dar şi amenajarea unei grădini publice pe Dealul Ciuperca.

    Printre obiectivele administraţiei locale cu privire la dezvoltarea economică a oraşului se numără dezafectarea vechilor sit-uri industriale (de pe Calea Borşului, respectiv zona Decebal), înfiinţarea unor noi parcuri industriale, păstrarea nivelului de impozitare pentru investitori, dezvoltarea turismului urban, implicarea mediului de afaceri în dezvoltarea sistemului de învăţământ, dar şi dezvoltarea aeroportului.

    21 de străzi vor fi modernizate în acest an

    Primăria Oradea a finalizat reabilitarea străzii Molidului, valoarea contractului de execuţie fiind de 893.682 de lei, cu TVA inclus. Viceprimarul Mircea Mălan a declarat: "Această lucrare este, de fapt, prima din şirul de lucrări de modernizare iniţiate de municipalitate şi propuse pentru realizare în acest an, care vizează 21 de străzi din municipiu. Zece dintre aceste lucrări sunt deja în derulare, iar pentru celelalte 11 străzi a fost începută procedura de licitaţie. Dintre cele 21 de străzi putem aminti strada Ţiglarilor din cartierul Velenţa, străzile Nojoridului şi Ep. Vasile Hossu, în cartierul Grigorescu, respectiv străzile Lipovei şi Taberi Geza, în cartierul Ioşia".

    În plus, municipalitatea a finalizat procedura de licitaţie pentru achiziţionarea lucrărilor de modernizare a străzilor Greierului, Arţarilor, Înfrăţirii, Mangaliei, consolidarea străzii Adevărului, precum şi realizarea accesului din strada Ogorului la Parcul Industrial Eurobusiness 2 Oradea. Valoarea investiţiilor pentru lucrările menţionate este de peste 3 milioane de lei, fără TVA.

    Parcarea supraetajată din zona Tribunalului a fost deschisă pe 15 mai

    Administraţia Domeniului Public Oradea a finalizat, pe 29 aprilie, lucrările la complexul multifuncţional cu parcare supraetajată din zona Tribunalului, potrivit informaţiilor de pe site-ul instituţiei. Lucrările propriu-zise au fost începute în luna august 2012, complexul având mai multe funcţii. Astfel, pe o suprafaţă de 13.133 mp sunt amenajate 457 locuri de parcare, iar pe o suprafaţă de 1.009 mp sunt spaţii comerciale şi servicii. O treime din clădire are regimul de înălţime demisol+parter+2 etaje şi terasă, iar celelalte două treimi au regim de înălţime de subsol+parter+3 etaje şi terasă.

    Valoarea lucrărilor a fost de 16.739.984 lei fără TVA, plata realizându-se eşalonat, timp de 60 de luni, prin emiterea de bilete la ordin. Referitor la această investiţie, primarul Ilie Bolojan a declarat: "Oradea este cel de-al patrulea oraş din ţară care are parcare supraetajată. Sperăm că această parcare va fi un succes, iar pentru aceasta trebuie să îi motivăm pe toţi cei care parchează în această zonă să utilizeze complexul de pe strada Tribunalului. Până pe 1 august, parcarea va putea fi utilizată în mod gratuit. Vom încerca să stabilim, până atunci, un mod de tarifare optim pentru cetăţeni, iar prin eliberarea locurilor de parcare din zona Tribunalului vom oferi condiţiile necesare pentru pietoni".

    Pe Dealul Ciuperca, va fi amenajată o grădină publică

    Un alt proiect al primăriei este realizarea unei grădini publice pe Dealul Ciuperca, a precizat viceprimarul Mircea Mălan. Proiectul este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 şi are ca scop punerea în valoare a acestui obiectiv şi amenajarea sa ca zonă de agrement tradiţională a oraşului, pe o suprafaţă de peste 35.000 de metri pătraţi. Valoarea totală a proiectului este de 1,4 milioane euro, din care 735.000 de euro sunt fonduri nerambursabile.

    Durata de execuţie este 10 luni, iar administraţia locală intenţionează să pornească procedura de licitaţie publică.

    Reabilitarea Podului Ferdinand, investiţie de 1,6 milioane de euro

    Reprezentanţii municipalităţii susţin că, în perioada următoare, vor începe procedurile de achiziţie pentru lucrările de reabilitare a Podului Ferdinand. Iniţial, lucrările urmau să fie efectuate concomitent cu reabilitarea Pieţei Unirii.

    Conform expertizei realizate de firma Aquacons SRL, podul se află într-o stare nesatisfăcătoare, astfel că se impune realizarea lucrărilor de reabilitare cât mai curând posibil, potrivit informaţiilor primăriei. Investiţia a fost anunţată de primarul Ilie Bolojan la începutul acestui an. Consiliul Local Oradea a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv în şedinţa de la sfârşitul lunii ianuarie.

    Conform proiectului, lucrările de reabilitare a podului vor dura şase luni, iar valoarea totală a acestei investiţii va fi de 1.668.069 euro. Podul Ferdinand a fost construit în anul 1954, iar de atunci nu a fost supus reparaţiilor capitale. În prezent, administraţia locală lucrează la întocmirea actelor pentru procedura de achiziţie a lucrării.

    Renovarea unui tronson din Calea Borşului, realizată cu 5,4 milioane lei

    La sfârşitul lunii iunie, Primăria Oradea a început procedura de achiziţie publică pentru lucrarea de reabilitare a Căii Borşului, pe tronsonul pod CF - staţia de epurare a apelor uzate menajere şi industriale a municipiului Oradea. Lungimea tronsonului ce urmează să fie reabilitat este de 1.217 metri, iar valoarea totală a investiţiei este de 5.479.592 lei, durata de realizare fiind de 5 luni, potrivit datelor primăriei.

    Primăria Oradea va reabilita faţadele mai multor clădiri din oraş

    În şedinţa din 19 iunie a Consiliului Local Oradea, au fost aprobate proiectele privind proiectele de restaurare a faţadei Palatului Stern, situat pe strada Republicii nr.10 şi 10A, precum şi a faţadei imobilului situat în Piaţa 1 Decembrie, nr 4-6, conform datelor de pe site-ul primăriei. Valoarea estimată a investiţiei pentru restaurarea faţadei Palatului Stern este de 766.313 lei (fără TVA), durata de realizare a investiţiei fiind de 18 luni.

    Reprezentanţii primăriei au declarat: "Având în vedere că este clădire-monument, Palatul Stern va fi reabilitat în baza legii 422, primăria urmând să realizeze documentaţia tehnică, proiectul, avizele şi autorizaţia de construcţie, contribuind cu un grant de 20%, contribuţia proprietarilor fiind de 80% din valoarea lucrărilor. Din discuţiile purtate de Comisia de coordonare a programului de reabilitare a faţadelor clădirilor situate în centrul urban istoric Oradea, municipalitatea şi-a arătat disponibilitatea de a oferi o contribuţie financiară rambursabilă pe 5 ani, majoritatea proprietarilor fiind de acord să solicite acordarea acestei contribuţii".

    În ceea ce priveşte reabilitarea imobilului din Piaţa 1 Decembrie nr. 4-6, care nu este clădire-monument, oficialii primăriei susţin că aceasta se va face în baza legii 153/2011, modificată în 2013, iar valoarea estimată a investiţiei este de 2.177.855 lei (fără TVA), durata de realizare fiind de 18 luni.

    Conform sursei citate, în programul de reabilitare a faţadelor va intra şi imobilul de pe strada Republicii nr. 13, care este în faza elaborării proiectului tehnic de reabilitare, urmând ca indicatorii tehnico-economici să fie aprobaţi într-o şedinţă viitoare a Consiliului Local.

    De asemenea, au fost finalizate lucrările la faţada şi acoperişul corpului D al Palatului Vulturul Negru, iar corpurile C şi E sunt parţial terminate, urmând ca şi acestea să fie finalizate până la începutul lunii august, potrivit datelor municipalităţii. Investiţia a fost de 6.427.157 lei fără TVA, iar lucrările au fost realizate de firma Constructorul Sălard.

    Zonă de promenadă în apropierea străzii Octavian Goga

    Primăria Oradea va realiza o zonă de agrement şi promenadă în apropierea străzii Octavian Goga, iar pentru accesul pietonilor şi bicicliştilor va fi construită o pasarelă peste pârâul Peţa, potrivit datelor primăriei. Această pasarelă va lega pista de biciclete, ce urmează a fi realizată dinspre podul Sovata, de drumul de centură al municipiului Oradea. Valoarea totală a investiţiei este de 156.201 de lei (35.529 euro) cu TVA inclus şi va fi realizată din fondurile bugetului local.

    Primăria a modificat proiectul Complexului "Nymphaea"

    În şedinţa Consiliului Local Oradea din 19 iunie, a fost aprobat noul proiect tehnic pentru obiectivul de investiţie Dezvoltarea turismului de agrement prin crearea Complexului wellness Termal "Nymphaea".

    Viceprimarul Mircea Mălan a declarat: "Proiectul tehnic revizuit impune modificarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi implementării proiectului şi creşte eficienţa de funcţionare a complexului în ansamblu. Obiectivul general al proiectului este crearea unui aquapark modern, la standarde europene, prin crearea complexului urmărindu-se diversificarea şi îmbunătăţirea serviciilor turistice în general şi de agrement".

    Proiectul Complexului "Nymphaea" prevede şase corpuri de clădire, precum şi şapte bazine, bazin pentru copii, bazin pentru adulţi, bazine cu destinaţie sportivă, bazine care vor fi la standarde de competiţii internaţionale, bazinul de înot de 50x25 m, bazinul de sărituri de 25x25m şi trei turnuri de înălţimi diferite (10, 7,5, respectiv 3 metri). Valoarea totală a investiţiei este de 88.342.934 lei, cu TVA inclus.

    Parcul Salca din zona Nufărul a fost inaugurat

    Parcul Salca a fost realizat de Administraţia Imobiliară Oradea, pe malul pârâului Peţa, între zona Cantemir şi complexul Lotus, din fondurile proprii ale municipalităţii. Parcul are o suprafaţă de 34.100 mp şi a fost prezentat publicului de către primarul Ilie Bolojan, care a declarat: "Intenţia municipalităţii a fost să ofere cetăţenilor din zonă o adevărată oază de spaţiu verde, o zonă frumoasă şi liniştită, iar în urma extinderii suprafeţei actuale acest parc va fi cel mai mare parc din oraş. Prin pista de biciclete de pe malul Peţei, parcul va fi introdus în reţeaua verde a municipiului".

    Lucrările au fost executate de către asocierea formată din firmele Constructorul Sălard şi Gardener, în baza unui contract cu valoarea de 2.151.712 de lei fără TVA.

    Viceprimarul Mălan: "Lucrările la sistemul de termoficare sunt în grafic"

    Viceprimarul Mircea Mălan a prezentat, pe 29 mai, stadiul lucrărilor la Magistrala 3, în zona străzii Podului, din cadrul proiectului de reabilitare a sistemului de termoficare la nivelul municipiului - cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. În cadrul proiectului sunt cuprinse trei contracte de lucrări: reabilitarea a 17,5 kilometri de reţea de termoficare, realizarea unei noi surse de producere a energiei termice la sursa CET precum şi demolări, demontări magazii depozite şi ateliere din CET Oradea, potrivit datelor de pe site-ul municipalităţii.

    Mircea Mălan a precizat: "În general, lucrările presupun înlocuirea conductelor, iar, în acelaşi timp, se montează un sistem electronic de semnalizare şi alarmare a spargerii conductelor, care va permite cunoaşterea stării conductei în orice moment, precum şi instalarea de vane noi de secţionare. În principiu, lucrările se derulează în cartierul Rogerius, procentul de realizare fiind în jur de 10%".

    Potrivit oficialului primăriei, termenul de finalizare al lucrărilor este de 30 de luni de la 31 ianuarie 2014, iar valoarea estimată a investiţiei este de 65.724.913 lei fără TVA.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Mobilier

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional