Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Investitorii chinezi - interesaţi de imobiliare, un aeroport şi o mină de cupru din Bulgaria

Investiţii /

Investitorii chinezi - interesaţi de imobiliare, un aeroport şi o mină de cupru din Bulgaria
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Mane Capital: "Chinezii sunt aici pentru că au o gândire strategică pe termen lung, nu pentru că am făcut noi vreun efort"

    Companiile din China iau în considerare să realizeze investiţii în proiecte imobiliare de lux, într-un aeroport şi o mină de metale din Bulgaria, care ar putea însuma peste două miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari), potrivit societăţii de consultanţă Mane Capital, angajată pentru aceste proiecte.

    Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE, are nevoie de majorarea investiţiilor străine directe, care s-au diminuat semnificativ, la circa 1-1,6 miliarde de euro/an, după criza financiară globală din 2008-2009, punând punct boom-ului din sectorul construcţiilor, respectiv cel imobiliar. În 2007, aceste investiţii atinseseră un vârf de 2,23 miliarde dolari, potrivit cifrelor Index Mundi.

    Bulgaria va beneficia de planurile Chinei de a se extinde în Europa Centrală şi de Est, conform strategiei sale "O centură, un drum", ca să câştige pieţe de export între Asia şi Europa, în condiţiile în care propria economie încetineşte.

    Ca să atragă capital chinez, Bulgaria trebuie să structureze proiecte de peste 100 de milioane de euro, care ar putea fi lansate într-un an, potrivit afirmaţiilor făcute de Ilian Scarlatov, managing partner la Mane Capital din Sofia, într-un interviu publicat de Reuters în luna iunie. Acesta a adăugat: "Chinezii sunt aici pentru că au o gândire strategică pe termen lung şi văd valoarea situaţiei geopolitice a Bulgariei şi a regiunii, nu pentru că am făcut noi vreun efort. Chinezii vor proiecte de afaceri fezabile, la scară mare, care pot fi lansate în 6-12 luni şi care nu au riscuri politice sau administrative".

    Un grup de investitori din China şi Hong Kong cumpără teren pentru un mare complex de divertisment în apropierea capitalei Bulgariei, Sofia, care se va numi Sfânta Sofia. Proiectul a fost anunţat în urmă cu doi ani, iar investiţia este estimată la 1,5 miliarde de euro. Scarlatov, consultant şi în acest proiect, a declarat că aşteaptă ca lucrările de construcţie pentru complex să înceapă în 2017.

    O companie înregistrată în Bulgaria a emis warrant-uri (produse financiare derivate) pe piaţa locală ca să obţină fonduri pentru acest proiect care va include un hotel cu 2.000 de camere, un aqua parc mare, un centru de expoziţii şi o arenă, la 20 de kilometri est de Sofia.

    Pe de altă parte, o companie privată şi una de stat din China iau în calcul să investească 100 de milioane de euro ca să transforme un aeroport privat, aflat la 60 km sud-vest de Sofia, într-un hub cargo internaţional, a menţionat Scarlatov. Alte 100 de milioane de euro ar putea fi alocate, într-o etapă ulterioară, construcţiei unui nou terminal, a unei legături de cale ferată şi a unei zone cargo. Conform aşteptărilor sale, afacerea va fi semnată până la finele anului curent. Scarlatov nu a dorit să numească societăţile interesate să investească în aceste proiecte.

    Conform lui Scarlatov, câteva companii chineze private au semnat un memorandum de înţelegere pentru re-dezvoltarea unei mine dezafectate de plumb şi zinc din sud-vestul Bulgariei, care are rezerve totale de minereu de 87 milioane de tone. Această afacere va fi finalizată până la sfârşitul lui 2016, după spusele sursei citate.

    Separat, câteva companii din China vor să investească 200 de milioane de euro în construcţia unor hoteluri de lux, a unui port şi a unui cazinou în staţiunea de golf Thracian Cliffs de la Marea Neagră.

    În prezent, investiţiile chineze în Bulgaria sunt mai mici de 100 de milioane de euro şi orientate în principal în agricultură şi industria uşoară.

    La începutul anului curent, Bank of China s-a alăturat unui consorţiu de bănci care au împrumutat 535 de milioane de euro holdingului energetic de stat bulgar BEH, mişcare văzută de analişti ca un semn că, acum, China este pregătită să finanţeze proiecte de energie şi infrastructură din ţara balcanică.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional