Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

IULIU MOLDOVEANU, ACRM"Criza lemnului continuă şi se adânceşte"

Mobilier /

"Criza lemnului continuă şi se adânceşte"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Greenery este culoarea anului în domeniul mobilei, ne-a spus Iuliu Moldoveanu, preşedintele Asociaţiei Clubul Român de Mobilă (ACRM), care ne-a caracterizat această culoare ca fiind "un verde cu tentă gălbuie, cu un aer răcoritor şi revitalizant, simbolul noilor începuturi". Greenery poate fi asociat cu alte culori neutre, deschise, cu nuanţe mai profunde, pasteluri, culori metalice. Domnul Moldoveanu ne-a vorbit, într-un scurt interviu, atât despre tendinţele din piaţă, cât şi despre criza lemnului, care, potrivit domniei sale, continuă şi se adânceşte.

    "Greenery - culoarea anului în mobilă"

    Reporter: În ce stadiu se află criza lemnului, care afectează, de mai mult timp, piaţa mobilei?

    Iuliu Moldoveanu: Criza lemnului continuă şi se adânceşte şi, momentan, nu se găseşte încă o soluţie viabilă pentru rezolvarea ei. Există anumite semnale că s-ar putea normaliza situaţia - dreptul la preempţiune, înfiinţarea unei comisii de atestare a producătorilor de mobilă coordonată de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură, respectiv Ministerul Mediului, firme care să liciteze pentru masa lemnoasă etc., dar, pentru moment, situaţia este neclară. Contractele semnate de producătorii de mobilă la sfârşitul anului 2016 cu partenerii externi au avut stabilite un preţ, iar acum, din cauza creşterilor nejustificate ale materiei prime şi materialelor, nu se vor mai încadra în marjele de profit. Această situaţie are ca efect o stagnare a cifrelor de afaceri din industrie şi dacă 2016 a fost un an bun, per ansamblu, pentru piaţa mobilei, 2017 are toate premisele să fie un an în descreştere.

    Reporter: Au avut loc falimente din cauza acestei crize?

    Iuliu Moldoveanu: Au fost câteva intrări în insolvenţă.

    Reporter: Ce credeţi că trebuie făcut pentru remedierea situaţiei?

    Iuliu Moldoveanu: Putem vorbi despre schimbarea legislaţiei, despre un control mai mare pe care Romsilva să îl aibă asupra suprafeţelor pe care le gestionează. Dacă nu există controale clare şi precise, pe bănuieli nu se poate face nimic pentru remedierea situaţiei.

    Reporter: Dar nu toată industria mobilei este afectată de această criză, ci doar companiile care fabrică obiecte de mobilier din lemn...

    Iuliu Moldoveanu: Companiile care produc mobilier din lemn masiv au înregistrat pierderi mari în această perioadă. Durează de ceva vreme această problemă. Dacă la nivel ministerial nu au fost luate măsuri pentru stoparea acestei situaţii, atunci producătorii nu au prea multe pârghii în acest sens şi fac ceea ce consideră că este mai bine pentru fabrica lor.

    Nu doar aceşti producători au avut probleme, ci şi cei care prelucrează PAL, MDF, HPL. Companiile care importă sau produc aceste tipuri de materiale cresc preţurile artificial (unii chiar de la lună la lună). Cum poţi rezista în această piaţă semnând contracte pe termen lung cu preţuri fixe când furnizorii de materii prime fac aceste creşteri lunar sau trimestrial? Cine îi controlează pe aceşti mari importatori atunci când iau decizii de genul acesta? Cum sunt protejaţi producătorii români de mobilă în faţa acestui gen de practici?

    Reporter: Mare parte dintre aceştia au avut probleme şi din cauza restricţiilor pe piaţa Rusiei...

    Iuliu Moldoveanu: Piaţa Rusiei a fost pierdută acum mulţi ani şi nu s-a mai făcut nimic în direcţia respectivă. În Rusia, exportul stagnează şi nu este nicio speranţă de creştere în viitorul imediat următor.

    Reporter: Care sunt obiectivele Asociaţiei Clubul Român de Mobilă?

    Iuliu Moldoveanu: Promovarea producătorilor români în cadrul târgurilor şi expoziţiilor din România şi din UE. Participăm la târguri şi întâlniri în afara ţării, pe forţe proprii, cu un efort suplimentar din partea companiilor membre, identificăm şi dezvoltăm parteneriate cu integratori din Franţa, Anglia, Germania, Belgia, care vin cu proiecte la cheie şi pe care membrii Clubului le execută. În acelaşi timp, suntem orientaţi şi către piaţa din România, există proiecte pe care colegii noştri le duc la bun sfârşit atât individual, cât şi în grup. La nivelul Clubului, continuăm achiziţiile centralizate, dezvoltăm parteneriate cu alte organizaţii din domeniu, creştem legatura cu facultăţile de profil. Avem o relaţie bine definită cu birourile de arhitectură.

    Reporter: Care sunt tendinţele din domeniu?

    Iuliu Moldoveanu: Ritmul rapid şi agitaţia zilei ne fac să dorim din ce în ce mai mult ca locuinţa noastră să fie un spaţiu liniştit care să inducă senzaţia de relaxare; mobilierul va fi din elemente naturale, simple. Produsele de mobilier continuă să se adapteze tendinţei de unitate spaţială bucătărie-camera de zi, făcându-se trecerea mult mai uşoară, aproape neobservabilă. Pantone, liderul mondial în setarea standardelor de culoare, a ales culoarea anului 2017 - Greenery (Pantone 15-0343) - un verde cu tentă gălbuie, cu un aer răcoritor şi revitalizant, simbolul noilor începuturi. Se poate asocia cu alte culori neutre, deschise, cu nuanţe mai profunde, pasteluri, culori metalice. Îmbinarea stilului modern cu elemente vintage este, de asemena, în tendinţe şi vine să susţină nevoia noastră de întoarcere la autentic.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional