Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Lafarge si-a redus datoria

I.D. Companii /

Grupul Lafarge a reusit sa isi reduca pana la finele lunii septembrie datoria neta cu 1,3 miliarde Euro fata de finele lui septembrie 2012. Efectul s-a datorat in primul rand dezinvestirilor facute la multipli atractivi. Compania si-a propus sa reduca datoria neta la sub 10 miliarde euro in 2013 si la sub 9 miliarde euro in 2014.

Tendintele in ceea ce priveste volumele s-au imbunatatit de la o luna la alta in cel de-al treilea trimestru din 2013, sustinute de cresterea continua de pe majoritatea pietelor emergente, de recuperarea din Statele Unite ale Americii si de stabilizarea la un nivel scazut din Europa. Pe de alta parte, cel de-al treilea trimestru a fost marcat de variatiile nefavorabile ale cursului de schimb valutar, care au avut un impact negativ de 7% atat asupra vanzarilor, cat si asupra EBITDA (-286 de milioane euro, respectiv -67 de milioane euro in trimestru).

Bruno Lafont, presedinte si director general al Lafarge, a declarat:

"Cu tendinte imbunatatite in ceea ce priveste volumele, si in ciuda efectelor nefavorabile ale cursului de schimb valutar, am continuat sa progresam in cel de-al treilea trimestru cu planul nostru strategic de actiuni. Ne-am redus datoria neta cu mai mult de un miliard de euro comparativ cu septembrie anul trecut, iar actiunile noastre de reducere de costuri si de inovatie ne-au adus rezultate aliniate la obiectivele noastre pe 2013. Ne-am accelerat si vom indeplini planul de inovatie si reducere a costurilor pe 2012-2015 cu un an inaintea obiectivului nostru initial. Pe baza acestor performante, anuntam astazi noi reduceri de costuri si obiective de inovatie pentru 2015-2016, tintind o crestere a EBITDA cu cel putin 1,1 miliarde euro pe aceasta perioada de timp."

EBITDA pe trimestrul 3 a crescut cu 4% la perimetru si curs de schimb valutar constante, beneficiind in principal de performantele solide din America de Nord, Orientul Mijlociu / Africa si Asia. Marjele EBITDA au crescut cu 0,5 puncte procentuale pe baze comparabile si excluzand certificatele de CO2, fiind sustinute de volumele in crestere, de preturile ferme si de accelerarea reducerii de costuri si a masurilor legate de inovatie, care au generat euro130 de milioane, respectiv 80 de milioane euro in plus la EBITDA in trimestru. In primele noua luni, aceste masuri au generat un total de 470 de milioane euro ( 290 de milioane euro din reduceri de costuri si 180 de milioane euro din masuri de inovatie), iar planul Grupului este in parametrii stabiliti.

Grupul isi confirma obiectivul de a indeplini planul pe 2012-2015 pana la sfarsitul lui 2014, cel putin 600 de milioane euro din EBITDA provenind din reduceri de costuri si masuri de inovatie din 2014.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional