Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

LegeaCertificatul de performanţă energetică

Oana Mina, Avocat colaborator al Ţuca Zbârcea & Asociaţii Legea /

Certificatul de performanţă energetică

Prin Legea nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor ("Legea nr. 372/2005"), precum şi prin Normele metodologice privind performanţa energetică a clădirilor ("Normele Metodologice") aprobate prin Ordinul nr. 1459 din 1 octombrie 2007, emis de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, a fost reglementată obligativitatea obţinerii certificatului de performanţă energetică ("Certificatul") pentru clădirile care se construiesc, sunt vândute sau închiriate.

Certificatul de performanţă energetică al unei clădiri este un document tehnic având caracter informativ, prin care este atestată performanţa energetică a unei clădiri. Certificatul cuprinde detalii privind principalele caracteristici ale construcţiei şi instalaţiilor aferente acesteia, rezultate din analiza termică şi energetică a clădirii. Certificatul conţine totodată, o serie de recomandări privind îmbunătăţirea calităţii locuinţei, din punctul de vedere al consumurilor energetice

În cazul clădirilor existente care necesită lucrări de reabilitare termică, fundamentarea oportunităţii şi necesităţii reabilitării termice se face în baza unui audit energetic. Atât Certificatul cât şi auditul energetic sunt întocmite de către auditori energetici pentru clădiri, autorizaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi este valabil 10 ani de la data emiterii.

Certificatul se elaborează pentru următoarele clădiri noi sau existente, care se construiesc, sunt vândute sau închiriate: (i) locuinţe unifamiliale; (ii) blocuri de locuinţe; (iii) birouri; (iv) clădiri de învăţământ (creşe, grădiniţe, şcoli, licee, universităţi, cămine, internate), (v) spitale, policlinici; (vi) hoteluri şi restaurante; (vii) săli de sport; (viii) clădiri pentru servicii de comerţ (magazine, spaţii comerciale, sedii de firme, bănci) precum şi (ix) alte tipuri de clădiri consumatoare de energie (clădiri industriale cu regim normal de exploatare).

Începând cu data de 1 ianuarie 2011, devine obligatorie elaborarea certificatelor şi punerea acestora la dis­poziţia potenţialilor cumpărători sau chiriaşi de către proprietari, în cazul în care se încheie contracte de vânzare - cumparare sau închiriere a locuinţelor unifamiliale şi a apartamentelor din blocurile de locuinţe. Pentru toate celelalte clădiri care se construiesc, sunt vândute sau închiriate, elaborarea Certificatului este obligatorie începând cu data de 1 ianuarie 2007.

Prin Certificat, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului. Astfel, acesta va putea afla consumul total anual specific de energie, exprimat în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat. Totodată, prin Certificat va fi cunoscută eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A - eficienţă energetică ridicată, la clasa G - eficienţă energetică scăzută), în funcţie de consumul total anual specific de energie.

Potrivit studiilor efectuate în acest sens, majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C si D, având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat peste 200 kWh/mp/an. În acest sens, trebuie menţionat faptul că, potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, ţinta consumului anual specific de energie pentru încălzire este de sub 100 kWh/mp/an.

Pentru categoriile de clădiri care se construiesc, Certificatul se elaborează prin grija investitorului/proprietarului şi este inclus în documentaţia pentru recepţia la terminarea lucrărilor, păstrându-se la cartea tehnică a construcţiei sau la proprietar până la constituirea acesteia. Pentru clădirile care se vând sau se închiriază, certificatul se elaborează prin grija proprietarului şi se prezintă la încheierea contractului de vânzare - cumpărare, respectiv a contractului de închiriere.

Potrivit prevederilor Legii nr. 372/2005, în cazul clădirilor cu o suprafaţă utilă de peste 1000 mp, aflate în proprietatea/ administrarea autorităţilor publice sau a instituţiilor care prestează servicii publice, Certificatul va fi afişat într-un loc accesibil şi vizibil publicului, afişându-se totodată şi temperaturile interioare recomandate şi cele curente şi, după caz, alţi factori climatici semnificativi.

Prin impunerea obligativităţii obţinerii Certificatului, se vor putea crea premisele necesare creării unei baze de date cu indici reali ai performanţei energetice a clădirilor din domeniul locativ, atât a celor construite înainte de 1990 cât şi a celor construite după această dată.

Prin reglementarea legală a obligativităţii obţinerii Certificatului, se încearcă realizarea alinierii cadrului legislativ din România cu cerinţele comunităţii europene, Legea nr. 372/2005 transpunând prevederile Directivei nr. 2002/91/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind performanţa energetică a clădirilor.

Astfel, deşi data de la care obligativitatea obţinerii de către proprietarul de locuinţe unifamiliale şi de apartamente din blocurile de locuinţe (stabilată iniţial pentru data de 1 ianuarie 2010) a fost amânată pentru data de 1 ianuarie 2011, datorită unor probleme practice de realizare a acestei cerinţe, potrivit declaraţiilor reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, proiectul ordonanţei de urgenţă prin care este reintrodusă obligativitatea Certificatul, se afla pe agenda Guvernului, urmărindu-se ca această prevedere să devină aplicabilă în cel mai scurt timp posibil.

În concluzie, introducerea obligativităţii Certificatului, are o serie de avantaje, de la realizarea conformităţii legislaţiei interne cu legislaţia europeană, până la avantajele oferite potenţialilor cumpărători sau chiriaşi care pot cunoaşte prin Certificat performanţa energetică a clădirilor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional