Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

LIVIU MUŞAT, DIRECTORUL ADR SUD MUNTENIA:"Am primit peste 2.500 de propuneri de proiecte pentru noua alocare financiară a fondurilor europene"

Investiţii /

"Am primit peste 2.500 de propuneri de proiecte pentru noua alocare financiară a fondurilor europene"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Valoarea acestora depăşeşte 11 miliarde de euro

    Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia a demarat, încă de la începutul anului trecut, o amplă operaţiune de constituire a portofoliului de proiecte, care ar urma să fie realizate cu ajutorul fondurilor europene în perioada de programare 2014-2020.

    Liviu Muşat, directorul general al ADR Sud ne-a declarat: "În urma solicitării Agenţiei, au fost transmise foarte multe propuneri de proiecte care au fost prioritizate pe domeniile principale de dezvoltare identificate în Planul de Dezvoltare Regională. Astfel,în regiunea Sud Muntenia au fost stabilite şapte direcţii ce ar putea asigura în următorii ani atingerea obiectivului nostru de dezvoltare: infrastructură, dezvoltare urbană, protecţia mediului şi eficienţă energetică, educaţie şi ocuparea forţei de muncă, sănătate şi protecţie socială, creşterea competitivităţii economice şi dezvoltare rurală şi agricultură. O parte din proiectele pe care partenerii noştri şi le-au propus pentru a le realiza vor putea fi finanţate cu sprijinul fondurilor aferente Programului Operaţional Regional (POR), restul de proiecte urmând să fie realizate fie cu ajutorul finanţărilor din celelalte programe operaţionale, fie din alte surse".

    Domnia sa ne-a precizat că, până în octombrie, au fost transmise peste 2.500 de propuneri de proiecte, a căror valoare totală se apropie de 11 miliarde de euro.

    Planul de Dezvoltare Regională Sud Muntenia 2014 - 2020 a fost deja realizat în parteneriat, atât la nivel judeţean, cât şi la nivel regional, cu autorităţile publice locale, instituţii deconcentrate, mediul academic, mediul privat, patronate/sindicate, ONG-uri constituite în Comitetul Regional pentru elaborarea planului (CRP), Grupuri tematice regionale (GTR) şi Grupuri de parteneriat local (GPL).

    Timp de doi ani, începând cu 2011, ADR Sud Muntenia a susţinut o serie de întâlniri cu partenerii, prilej cu care au fost prezentate documentele europene ce stau la baza planificării etapei 2014 - 2020, precum şi documentele naţionale. Domnul Muşat susţine că toate unităţile administrativ-teritoriale din Regiunea Sud Muntenia au fost informate şi şi-au stabilit propriile strategii de atragere a fondurilor europene.

    Şeful Agenţiei a completat: "În ceea ce priveşte domeniul infrastructurii, aferent priorităţii 1 Dezvoltare durabilă a infrastructurii locale şi regionale, au fost identificate peste 650 de propuneri de proiecte, prin care se solicită puţin peste 4 miliarde de euro. Aş vrea să precizez, totuşi, că aici vorbim despre toate componentele: Dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de transport; Extinderea şi modernizarea infrastructurii tehnico-edilitare şi de servicii publice; Dezvoltarea infrastructurii informaţionale şi de telecomunicaţii; Dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii turistice; Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii culturale, sportive şi recreative; Protejarea şi valorificarea patrimoniului natural şi cultural".

    În cadrul actualului POR, derulat în perioada 2007-2013, Regiunea Sud Muntenia are semnate 700 de contracte de finanţare. "Sunt proiecte care înregistrează anumite întârzieri, însă, printr-o acţiune comună, încercăm să surmontăm aceste situaţii. Este important de subliniat faptul că şi beneficiarii şi organismele de gestionare a fondurilor sunt decise să depună toate diligenţele pentru finalizarea proiectelor în termen", susţine Liviu Muşat.

    Unul dintre motivele de întârziere a execuţiei unor lucrări din fonduri europene este dat de situaţia financiară dificilă în care intră anumiţi constructori, dar şi în aceste situaţii se caută soluţii pentru ducerea la bun sfârşit a contractului, ne-a menţionat domnul Muşat.

    Întocmirea cu rigurozitate a documentaţiei de atribuire poate evita situaţia neplăcută care apare în cazul contestaţiilor. Directorul ADR Sud Muntenia a ţinut să precizeze: "Sunt foarte multe proiecte ce suferă din cauza calităţii documentaţiei tehnice, proiecte tehnice întocmite prost, fără o corespondenţă cu realitatea. Este vorba despre aşa-zisele proiecte făcute din birou, care nu au nicio legătură cu realitatea. În cazul acestora, când te apuci de lucru, vezi că de fapt altele sunt soluţiile tehnice care trebuie aplicate şi încep greutăţile pentru că este nevoie de acte adiţionale ca să schimbi proiectul, să schimbi sumele ş.a.m.d.".

    În sprijinul beneficiarilor, din aprilie 2013, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a introdus mecanismul decontării cererilor de plată prin care s-a dat posibilitatea decontării facturilor ce nu au fost încă plătite, termenul de plată efectivă reducându-se la 20 de zile lucrătoare. În cazul acelor plăţi suspendate de către Comisia Europeană pe anumite programe, beneficiarii nu au fost nicio clipă afectaţi, Autoritatea de Management din cadrul ministerului asigurând coerenţa plăţilor prin împrumuturi de stat, ne-a mai declarat Liviu Muşat.

    Procesarea cererilor de rambursare, la nivelul ADR Sud Muntenia, se face în maximum 8 zile lucrătoare, în cazul în care nu sunt solicitate clarificări beneficiarilor, plata efectivă fiind făcută de către Autoritatea de Management în maximum 5 zile lucrătoare de la transmiterea dosarului de către ADR.

    Domnul Muşat a adăugat: "Noi suntem preocupaţi atât de aspectul cantitativ al fondurilor europene, cât şi de latura calitativă, ce facem cu banii aceştia, ce se întâmplă după ce derulăm proiectele cu fonduri europene. Sunt ele acele proiecte, care, odată implementate, vin cu o plusvaloare pentru comunitate? Că, dacă nu, atunci pare un efort eşuat. Tocmai de aceea îmi doresc ca pe viitor să fie important nu doar câţi bani absorbim, ci şi ce facem cu aceşti bani, pe ce fel de tipuri de proiecte se duc. Cel puţin în ceea ce priveşte Programul Operaţional Regional vor fi mai avantajate proiectele cu impact asupra mediului economic, cele care au un efect multiplicator pentru comunitatea respectivă".

    Domnia sa ne-a spus că este convins că unităţile administrativ-teritoriale, odată familiarizate cu rigorile cheltuirii banilor prin POR, vor lua toate măsurile ca achiziţiile să se realizeze din timp, caietele de sarcini să fie cât mai riguroase şi, pe cale de consecinţă, mai greu de contestat, aşa încât procesul de achiziţie să se scurteze şi să fie suficient timp pentru implementarea proiectului, pentru ca şi gradul de absorbţie să fie mai mare.

    "De asemenea, îmi doresc să promovăm acele proiecte cu caracter regional, ne-a mai precizat domnul Muşat, care a adăugat că, în această primă perioadă (2007 - 2013), foarte multe dintre aplicaţii au avut un caracter local, punctual, care nu au reuşit să mobilizeze nişte resurse potenţiale de nivel regional. Directorul ADR Sud susţine că, deja, judeţele au început să încheie acorduri de parteneriat pe proiecte punctuale: "Mă refer la existenţa unor proiecte ce se vor realiza între trei judeţe, două judeţe, îl aştept şi pe cel între patru judeţe, cum sper să îl găsim şi pe cel care să cuprindă toate judeţele din regiune. n sprijinul realizării unor proiecte de anvergură şi pentru a oferi oricărui finanţator un instrument util de măsurare a importanţei unui proiect pentru regiunea noastră, am întocmit un set de criterii de selecţie pentru proiectele strategice; acest document a fost realizat în parteneriat, a fost apreciat ca exemplu de bună practică".

    În ceea ce priveşte identificarea corectă a sursei de finanţare, la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia a fost înfiinţat un birou care oferă help-desk potenţialilor aplicanţi, ceea ce înseamnă că oricine poate veni să întrebe în care program se poate finanţa afacerea sau proiectul pe care îl propune. Solicitantul va primi un răspuns foarte clar cu privire la eligibilitatea sa sau a activităţii în cauză, pentru că sunt mai multe tipuri de eligibilităţi: eligibilitatea aplicantului - pentru anumite programe sunt adresate unei anumite categorii; eligibilitatea aplicaţiei; a activităţii proiectului; eligibilitatea cheltuielilor.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional