Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Mai multa birocratie in implementarea proiectelor cu finantare europeana

I.D. Legea /

Nici un proiect nou nu va mai putea fi derulat de administratii fara avizul Trezoreriei Statului, potrivit Legii nr. 47/15.04.2013, avetizeaza Nicolae Iotcu, Presedintele Consiliului Judetean Arad.

Masura Guvernului va duce la o si mai mare centralizare considera Nicolae Iotcu:

"Consideram ca se incalca grosolan principiul autonomiei locale. Din moment ce legea da dreptul la un buget, iar Consiliul Judetean Arad este ordonator principal de credite, este de la sine inteles ca fiecare administratie este capabila sa isi urmareasca modul in care se deruleaza proiectul in cauza, sa verifice daca se incadreaza in bugetul alocat. in plus, Legea 273/2006, legea finantelor publice locale, prevede modul obligatoriu in care se deruleaza programul de investitii. Nu ne este clar care este rostul acestui aviz, care ingreuneaza modul de lucru si sporeste birocratia"

La nivelul Consiliului Judetean Arad, dupa votarea bugetului, sunt prevazute zece noi proiecte de investitii, iar la nivelul primariilor peste 250 de proiecte. Toate aceste nu vor putea incepe, deoarece este nevoie de avizul Trezorerie Statului. "Normele de aplicare ale legii nu sunt inca stabilite. Vorbim de un termen de 30 de zile pentru emiterea acestor norme, perioada in care cei de la Trezorerie clar nu pot emite nici un aviz. Dupa ce am asteptat patru luni pentru a avea buget, ne intrebam oare cât timp va mai trebuie sa asteptam pentru a incepe efectiv lucrul", a intrebat retoric presedintele CJ Arad.

Acesta considera ca noua lege este o veriga birocratica inutila in calea dezvoltarii si a investitiilor. "Exista institutii care controleaza modul in care se cheltuiesc banii publici: Curtea de Conturi, ANAF. In loc sa incepem descentralizarea, constat ca Guvernul Ponta gândeste si aplica doar legi care centralizeaza si ingreuneaza munca in administratie", a mai spus Nicolae Iotcu.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional