"Menatwork" ţinteşte afaceri de circa 50 milioane euro, pentru acest an
Investiţii / 09 mai 2014

Interviu cu domnul Luigi Caverni, proprietarul grupului de firme Menatwork
Reporter: Anul trecut, aţi înregistrat afaceri de 44 milioane de euro. Care credeţi că va fi valoarea acestora în acest an?
Luigi Caverni: Grupul de firme Menatwork, producător român şi furnizor de soluţii complete pentru construcţii, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri consolidată de 44 milioane de euro, în creştere cu 15% faţă de nivelul din 2012. Rezultatele sunt în linie cu obiectivele stabilite la începutul lui 2013, când compania şi-a propus ca fiecare din cele 11 firme ale grupului să finalizeze anul cu afaceri pe plus, iar la nivel de grup cu o creştere de minim 10 procente.
Pentru 2014 vizăm menţinerea creşterii cifrei de afaceri înregistrate anul trecut şi ţintim afaceri de circa 50 milioane euro.
Reporter: Cum vă explicaţi creşterea cifrei de afaceri a firmei pe care o conduceţi, în condiţiile în care se tot spune că piaţa constructiilor este în declin?
Luigi Caverni: Evoluţia pozitivă a afacerilor Menatwork a fost determinată de trei factori principali: investiţiile realizate în cele două decenii de activitate pe piaţa din România, procesul de reorganizare şi restructurare a firmelor membre în centre de profit, adaptarea la cerinţele pieţei prin identificarea unor noi segmente de activitate şi introducerea de noi produse în gama merceologică, restructurând-o.
Investiţiile totale Menatwork, în cei 20 de ani, au depăşit 35 milioane de euro, iar cea mai mare parte a fost implementată în producţie pentru achiziţia de utilaje industriale şi linii tehnologice automatizate, dar şi la extinderea suprafeţelor acoperite pentru incintele de depozitare şi halele de lucru şi producţie, dezvoltarea continuă de noi produse şi servicii, specializarea angajatilor, îmbunătăţirea sistemului IT&C şi creşterea parcului auto. Fără aceste investiţii cu greu am fi reuşit să obţinem o creştere a cifrei de afaceri.
Consolidarea afacerilor grupului a fost posibilă şi prin identificarea la timp a nevoilor pieţei. Am introdus servicii conexe. Pe lângă activităţile productive, ne-am concentrat foarte mult, pe furnizarea de soluţii complete pentru profesioniştii branşei. Astfel, în prezent, clientul odată ajuns în parcul industrial din Popeşti Leordeni beneficiază de toate produsele şi serviciile necesare la amenajarea unei construcţii de tip comercial, industrial, hotelier, medical, sportiv, public, rezidenţial etc. Am apreciat că o gamă largă de produse, soluţiile şi serviciile puse la dispoziţia clientului, vor genera o creştere a businessului.
Reporter: Cine sunt principalii clienţi?
Luigi Caverni: Rezidenţial 60%, comercial şi industrial - 40%. Încă de la început, grupul nostru s-a impus în rândul operatorilor de profil, prin calitatea lucrărilor de amenajare şi punere în operă a materialelor (structuri interne şi externe, montaj şi instalare, finisaje). Am luat parte la multe proiecte de arhitectură, unele de amploare, altele la nivel mai redus, cu destinaţii civile, comerciale, medicale, hoteliere, industriale.
Reporter: Ce ne puteţi spune despre activitatea de producţie a Menatwork?
Luigi Caverni: Din cele 11 societăţi membre ale grupului Menatwork, 5 sunt companii producătoare. Suntem unic producător de pardoseli tehnice supraînălţate, în România şi Sud-Estul Europei, unic producător în România de plafoane metalice speciale şi standard (casetate, lamelare, grilă), unic producător în România de profile metalice "T" pentru structura de susţinere a plafoanelor suspendate. De asemenea în cadrul grupului Menatwork, producem structuri metalice pentru instalarea pardoselilor tehnice supraînălţate şi corpuri de iluminat. Liniile de producţie sunt complet automatizate, bazându-se pe cele mai noi tehnologii, de ultimă generaţie. În activitatea de producţie, lucrează aproximativ 20% din totalul angajaţilor.
Reporter: Care este valoarea investiţiilor anul trecut? Dar în acest an?
Luigi Caverni: În ultimii ani am investit în producţia de corpuri de iluminat care folosesc LED-uri de ultimă generaţie (producem partea fixă: corpul din oţel şi asamblăm partea electrică). În plus, am făcut investiţii pentru a extinde gama de produse cu noi articole: trape de vizitare pentru sistemele gips-carton, profile metalice pentru agricultură (de exemplu: şpalieri pentru palisarea viţei de vie, tutori metalici, stâlpi metalici pentru sistemele de împrejmuire şi garduri) şi alte produse mici (confecţii şi accesorii metalice).
O nouă investiţie care ne preocupă în prezent, este punerea în funcţiune a noii linii tehnologice de fabricare a panourilor încapsulate, prin intermediul căreia se extinde gama de pardoseli tehnice supraînălţate.
Reporter: Care este gama de produse pe care o realizaţi? Ce noi produse intentionaţi să lansaţi?
Luigi Caverni: Pentru moment ne concentrăm pe îmbunătăţirea produselor ce le fabricăm. Anul acesta ne vom concentra pe dezvoltarea serviciilor de consultanţă oferite clienţilor. De asemenea, ne focusăm pe inovaţie şi aducem pe piaţa românească cele mai moderne produse lansate la nivel mondial, inedite pentru România. Acest statut de pionierat ne caracterizează încă din primii ani de funcţionare, când Menatwork, proaspăt venit pe piaţa românească a materialelor de construcţii, distribuia şi comercializa: plăci din gips-carton, panouri sandwich, adezivi, plafoane din fibră şi vată minerală sau pardoseli tehnice, ca mai apoi să deschidem calea acestor producători şi să-i susţinem la înfiinţarea propriilor fabrici în România. De exemplu, suntem deja în negocieri pentru a aduce în România tehnologia digital printing, ceramică din materiale reciclabile, tapetul magnetic, tapetul din piatră, produse cu un standard superior de calitate, care în acest moment nu există pe piaţa noastră.
Reporter: Cum aţi făcut faţă crizei? Care au fost principalele probleme din activitatea societăţii? Care au fost metodele de contracarare a efectelor crizei?
Luigi Caverni: Perioada de criză nu a însemnat doar o scădere a pieţei materialelor de construcţii, ci şi o schimbare a comportamentului de consum. Dacă înainte de criză erau foarte multe proiecte în desfăşurare şi accentul era pus în principal pe volume, perioada de criză a însemnat şi identificarea rapidă a comportamentului de consum. Asta am făcut şi noi, am identificat noul comportament şi ne-am adaptat. Pe lângă restructurarea şi înnoirea gamei merceologice am dezvoltat servicii conexe. Faptul că punem la dispoziţia clienţilor, specialişti care să îi ajute în alegerea celor mai bune soluţii, a fost un plus pentru noi în momentul în care piaţa a scăzut. Românii nu mai cumpără "din povestiri sau din auzite", ci preferă ca în momentul achiziţiei să beneficieze de suport complex: tehnic şi comercial.
O altă măsură pe care am aplicat-o pentru a contracara efectele crizei, a fost să începem un amplu proces de reorganizare internă, pe care l-am finalizat la începutul lui 2014, prin închiderea companiilor neproductive şi concentrarea asupra liniilor de business cu plus valoare pentru noi şi pentru clienţii noştri.
Reporter: Ce ne puteţi spune despre reţeaua comercială? Intenţionaţi să o dezvoltaţi?
Luigi Caverni: Menatwork deţine şi propria reţea comercială în Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Constanţa şi Bacău prin intermediul căreia sunt comercializate produsele fabricate in cadrul grupului Menatwork, dar şi cele importate. Pentru moment strategia noastră nu vizează dezvoltarea reţelei, ne concentrăm în principal pe creşterea competenţelor angajaţilor noştri şi consolidarea business-ului.
Reporter: Ce noi segmente de activitate ati dezvoltat şi intenţionaţi să dezvoltaţi?
Luigi Caverni: Din 2009 am dezvoltat în cadrul grupului noi segmente de activitate precum: eficienţa energetică, auditul energetic, proiectele luminotehnice şi grupa produselor pentru agricultură.
În ceea ce priveşte dezvoltarea a noi domenii de activitate, în acest an ne concentram pe furnizarea de servicii complete la 360 grade (consultanţă, producţie, comerţ, logistică, punere în operă), dar şi pe construirea de noi sinergii cu mari companii interesate să intre pe piaţa din România - tocmai datorită faptului că Menatwork deţine un know-how substanţial, dar şi o reţea de distribuţie în întreaga ţară.
Pentru 2014 ne propunem sa consolidăm parteneriatele cu renumiţi producători de materiele pentru construcţii şi amenajări.
Nu în ultimul rând, o măsură pe care o accentuăm în 2014 este continuarea programelor de pregatire a echipei de angajaţi - atu esenţial în dezvoltarea echipei, businessului, companiei.
Reporter: Când credeţi că îşi va reveni piaţa construcţiilor?
Luigi Caverni: Cred ca mai degrabă vorbim despre o adaptare la nivelul de acum. Trebuie să învăţăm să creştem sănătos şi prudent.
Reporter: Aţi accesat fonduri europene?
Luigi Caverni: Programul de dezvoltare Menatwork, prin care s-au realizat investiţii semnificative în unităţile de producţie, dezvoltarea parcului industrial şi a flotei auto, extinderea propriei reţele comerciale, s-a desfăşurat în perioada 1999-2007, când piaţa avea un trend ascendent, iar o criză în construcţii nu părea posibilă, în raport cu nevoia de locuinţe, spitale sau o infrastructură sănătoasă.
Acesta fiind contextul, n-am beneficiat de fonduri europene, iar toate investiţiile s-au realizat din surse proprii şi împrumuturi bancare.
Reporter: Cum apreciaţi relaţia cu băncile?
Luigi Caverni: În ceea ce ne priveşte, considerăm băncile ca fiind un aliat care a înţeles potenţialul grupului şi care au făcut posibilă trecerea prin această perioadă tulbure pentru întreaga economie românească.
Grupul de firme Menatwork este format în prezent din 11 firme cu un portofoliu complex de produse şi servicii pentru construcţii.
Cea mai mare pondere în business-ul grupului este deţinută de compania Galileo, specializată în distribuţia materialelor pentru construcţii, finisajelor şi amenajărilor pentru interior şi exterior. GALILEO deţine o pondere de 35% în totalul afacerilor grupului.
Aceasta este urmată de firmele producătoare:
- Quattro Pavimente Tehnice - unic producător de pardoseli tehnice supraînălţate, în România şi Sud-Estul Europei; importator şi distribuitor de pardoseli comerciale, industriale, tehnice, sportive, medicale, birouri, hoteluri;
- Prometal - unic producător în România de plafoane metalice speciale şi standard (casetate, lamelare, grilă), care deţine o cotă de piaţă de 60%, şi distribuitor de sisteme de plafoane pentru spaţii comerciale, publice, medicale, birouri, hoteluri;
- Metalwork - unic producător in România de profile metalice "T" pentru structura de sustinere a plafoanelor suspendate şi important producător de profile şi accesorii metalice pentru sisteme gips-carton;
- Arhimede Import Export - producător şi importator pentru aparate de iluminat şi materiale electrice; distribuitor de sisteme de iluminat LED pentru: birouri, magazine, şcoli, spitale, parcări, supermarket, iluminat stradal, architectural şi industrial;
- Carson Est - producător de structuri metalice pentru instalarea sistemelor de pardoseli tehnice supraînălţate.
Cu activitate comercială şi de prestări servicii în domeniul construcţiilor, alte 5 companii activează în componenţa grupului Menatwork: Arhimede Import-Export - unul dintre cei mai importanţi furnizori de sisteme şi soluţii tehnice de iluminat, Menatwork Instalaţii - importator şi distribuitor specializat în furnizarea echipamentelor de realizare a confortului termic ambiental (ventilaţie, încălzire, climatizare) atât pentru uz comercial, industrial, cât şi pentru uz rezidenţial, Svelt Profesional - distribuitor specializat în furnizarea de scări, schele, elevatoare, rampe de încărcare, platforme de lucru la înălţime, Insula Energiei - platforma de comerţ online, Arca Studio Construct - societate care funcţionează la nivel naţional, în zona lucrărilor specifice de construcţii: amenajări de interior şi exterior; închideri şi compartimentări; finisări, reparaţii, montaj şi instalare a sistemelor pentru interioare; renovări şi modernizări de clădiri comerciale şi industriale, hoteliere, civile etc.