Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

MIHAI ROHAN, CIROM:Avans de maxim 5% pentru piaţa cimentului în acest an

Perspective /

Avans de maxim 5% pentru piaţa cimentului în acest an
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa construcţiilor va creşte, în acest an, cu aproximativ 5%, conform estimărilor CNP (Comisiei Naţionale de Prognoză). Mihai Rohan, preşedintele CIROM (Patronatul din Industria Cimentului), ne-a declarat că acest trend se va manifesta şi în piaţa cimentului, pentru care preconizează o creştere cu circa 2-5% în 2015.

    Domnia sa ne-a precizat: "Aşa cum rezultă din datele INS pentru 2014, piaţa cimentului a crescut cu 5,8% faţă de 2013. Cauzele au fost creşterea puternică din sectorul construcţiilor rezidenţiale (+32,6%) şi nerezidenţiale (+16.6%) şi vremea bună din trimestrul I 2014".

    Preşedintele CIROM susţine că o cerere în creştere pentru ciment va veni, şi în acest an, din zona construcţiilor noi rezidenţiale şi nonrezidenţiale şi, poate, 1-2% din lucrări de infrastructură. "Deşi pentru 2015 au fost anunţate o serie de lucrări mari de infrastructură, ele sunt în faza de studii de fezabilitate, caiete de sarcini, proiectare aşa încât nu ne aşteptăm la evoluţii semnificative pe acest segment de piaţă, în acest an", ne-a spus Mihai Rohan.

    Debutul acestui an a venit cu anunţul preluării de către CRH a fabricilor Lafarge România, în urma fuziunii grupurilor Holcim-Lafarge, anunţată anul trecut. Mihai Rohan ne-a declarat că, întrucât preluarea efectivă va fi undeva la mijlocul anului curent, nu se aşteaptă la evoluţii spectaculoase pe piaţa autohtonă de ciment în 2015. "Grupul CRH este prezent în România de câţiva ani în domeniul prefabricatelor, BCA, construcţii metalice, sunt oameni profesionişti în domeniul materialelor de construcţii, aşa încât ne aşteptăm la o politică coerentă, de susţinerea producţiei, vânzărilor şi a proiectelor de modernizare a fabricilor", apreciază domnia sa.

    Investitorii au prins curaj şi construiesc locuinţe noi

    Revirimentul pieţei imobiliare, anunţat de consultanţi anul trecut, s-a resimţit pe piaţa cimentului, în opinia domnului Rohan, care a subliniat că investitorii au prins curaj şi au lansat proiecte importante de construcţii de blocuri şi ansambluri rezidenţiale.

    Domnia să a adăugat: "Factorii care influenţează piaţa cimentului sunt cele trei segmente de lucrări rezidenţiale, nonrezidenţiale şi inginereşti, precum şi lucrările de reparaţii capitale şi cele de întreţinere. Producătorii se confruntă, însă, cu o scădere drastică a lucrărilor de infrastructură (-21,8% în 2014) şi a celor de reparaţii capitale (-17,9%), care sunt, în general, finanţate de stat. Aprobarea cu întârziere a Bugetului pe 2014, indecizia în lansarea marilor proiecte (precum autostrada Comarnic-Braşov) şi reducerea drastică a investiţiilor publice au afectat toată piaţa construcţiior în 2014, care a cunoscut un recul de -6.7%".

    Preşedintele CIROM ne-a mai declarat că o problema majoră este subfinanţarea sectorului construcţii, care ar putea fi un motor al economiei şi un generator de locuri de muncă. Ponderea sectorului de construcţii în PIB a ajuns la circa 8% faţă de 10-11%, cât ar trebui să fie în mod normal, mai spune Mihai Rohan. De asemenea, plata cu întârziere a lucrărilor reprezintă un risc major, care a dus la numeroase insolvenţe a unor antreprenori în 2014.

    Sunt necesare eforturi mai mare pentru atragerea fondurilor europene

    Fondurile europene reprezintă o sursă sigură şi importantă de finanţare mai ales în infrastructura mare. Deşi absorbţia acestora a crescut în 2014, banii europeni au fost alocaţi mai mult lucrărilor în derulare şi nu unor proiecte noi, a menţionat domnul Rohan, care şi-a exprimat speranţa că autorităţile vor face, în acest an, un efort mai susţinut în atragerea de fonduri europene, care să se vadă în lansarea unor proiecte noi.

    Pentru absorbţia fondurilor europene alocate perioadei 2014-2020, au fost făcute progrese mai ales în zona instituţională, consideră reprezentantul CIROM, care a ţinut să precizeze că autorităţile trebuie să depună eforturi suplimentare, în special în întărirea capacităţii organizatorice de derulare a proiectelor, respectiv în implementarea acestora, reducerea drastică a timpilor, scăderea corupţiei şi profesionalizarea echipelor de proiect.

    Producătorul irlandez de materiale de construcţii CRH a anunţat, la începutul lunii februarie, că a ajuns la un acord privind achiziţionarea unor active de 6,5 miliarde de euro (7,3 miliarde de dolari), scoase la vânzare de Lafarge şi Holcim. Aceasta este cea mai mare tranzacţie efectuată vreodată de CRH, care devine, astfel, a treia mare afacere cu materiale de construcţii din lume, după capitalizarea bursieră.

    Vânzarea activelor din Europa, Canada şi alte regiuni este o precondiţie pentru ca Lafarge (Franţa) şi Holcim (Elveţia) să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare în vederea realizării fuziunii lor, care va da naştere celui mai mare producător mondial de ciment, cu o cifră de afaceri de 34 de miliarde de euro (44 miliarde de dolari).

    Tranzacţia va permite companiei irlandeze să intre pe noi pieţe şi să se extindă pe cele unde este deja prezentă. CRH operează în 35 de ţări, are aproximativ 76.000 de angajaţi şi vânzări anuale de 18 miliarde de euro.

    Grupul irlandez va finanţa achiziţia cu numerar, emiterea de noi obligaţiuni şi noi acţiuni.

    Ca să poată fuziona cu Holcim, Lafarge a trebuit să renunţe la toate operaţiunile sale de afaceri din Germania şi România, conform solicitarii UE. La rândul său, Holcim trebuie să vândă subsidiara din Slovacia, Cehia, unele active din Spania şi majoritatea activităţilor din Franţa. Totuşi, companiile vor putea păstra fabrica Holcim din Altkirch, în Franţa.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional