Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

MIHAI TOMESCU, MDRAP:"Strategia de Dezvoltare Teritorială va fi gata până la începutul lunii mai"

Investiţii /

"Strategia de Dezvoltare Teritorială va fi gata până la începutul lunii mai"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    "Documentul preia o parte din proiectele Master Planului General de Transport, la care vor fi adăugate noi propuneri"

    "Nu există o estimare privind costurile totale ale investiţiilor ce vor fi cuprinse în strategie"

    Strategia de Dezvoltare Teritorială a României (SDTR) va fi finalizată până la sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai, după cum ne-a declarat Mihai Tomescu, manager public în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) şi consilier tehnic privind conţinutul strategiei.

    Procesul de elaborare a SDTR a fost iniţiat în 2012, când Guvernul a aprobat "Planul de acţiune pentru elaborarea Strategiei de dezvoltare teritorială a României", document ce stabileşte "cadrul instituţional necesar pentru planificarea strategică la scară naţională". După aprobare, această strategie ar urma să reprezinte viziunea asumată a Guvernului privind dezvoltarea teritoriului naţional pentru orizontul de timp 2035.

    Strategia cuprinde măsuri teritoriale cu un grad mare de generalitate, apoi acţiuni şi exemple de proiecte, ne-a spus Mihai Tomescu, precizând: "Este vorba, în general, despre proiecte cuprinse deja în Planurile Urbanistice Generale de nivel inferior, urmând ca acestea să fie completate cu alte proiecte după finalizarea perioadei de consultare publică pe 31 martie".

    Potrivit sursei citate, în acest stadiu al strategiei nu a fost elaborat un cost total al investiţiilor care vor fi cuprinse în viitorul document.

    Mihai Tomescu apreciază că SDTR preia o parte din proiectele cuprinse în Master Planul General de Transport, dar cu un orizont de timp până în 2035, şi presupune adăugarea altor proiecte pe lângă cele incluse în Master Plan.

    "După încheierea perioadei de consultare publică, urmează elaborarea proiectului de lege", ne-a spus domnul Tomescu, precizând: "Probabil că strategia va fi finalizată la sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai. Încă nu am primit feedback de la constructori sau de la agenţii economici, ci doar de la instituţiile publice, precum Ministerul Mediului. După consultarea publică şi feedback-ul primit de la autorităţile locale, vom stabili ce proiecte vor fi cuprinse în strategie".

    SDTR cuprinde investiţii în infrastructura de conectare sau cea edilitară

    Strategia de Dezvoltare Teritorială a României a fost un rezultat al proiectului "Dezvoltarea de instrumente şi modele de planificare strategică teritorială pentru sprijinirea viitoarei perioadei de programare post 2013", care a avut drept scop ameliorarea procesului de planificare teritorială la nivel naţional, prin realizarea de studii sectoriale, dezvoltarea cadrului de planificare, stabilirea unor mecanisme noi de planificare, monitorizare şi implementare. Proiectul a avut un buget de 3,1 milioane lei şi a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2007-2013.

    Potrivit datelor publicate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, SDTR reprezintă documentul strategic naţional pentru întreg sistemul de planuri de urbanism şi documentaţii pentru amenajarea teritoriului.

    Având în vedere nivelul actual de dezvoltare a ţării noastre, reprezentanţii MDRAP subliniază că investiţiile din domeniul infrastructurii de conectare ar trebui să se afle în topul priorităţilor naţionale: "Acest tip de investiţii reprezintă metode-cheie de aprofundare a integrării pe pieţele UE, dar şi una dintre cele mai importante căi de deblocare a potenţialului de dezvoltare a oraşelor. O infrastructură de conectare mai bună se transpune într-un acces mai facil pe pieţe, la forţa de muncă, precum şi în potenţialul de creştere a masei demografice şi economice a zonelor urbane".

    La capitolul investiţii-cheie intră şi proiectele privind infrastructura edilitară în zonele slab dezvoltate, care să se concentreze pe asigurarea serviciilor de bază, astfel încât "să existe condiţii de trai asemănătoare la nivelul întregii ţări".

    SDTR presupune, printre altele, încurajarea concentrării locuirii în interiorul intravilanului localităţilor, încurajarea concentrării activităţilor industriale în parcuri tehnologice din exteriorul localităţilor sau interzicerea lucrărilor de construcţie în zonele verzi.

    Totodată, strategia îşi propune să încurajeze dezvoltările care utilizează energie verde şi să interzică lucrările de construcţie ale imobilelor care utilizează în exploatare exclusiv combustibili fosili.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional