Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 1 / 2025

Noi modificări ale programului "Prima Casă"

Oana Mina, Avocat colaborator al Ţuca Zbârcea & Asociaţii Legea /

Începând cu data de 30 noiembrie 2009, data intrării în vigoare a Legii nr. 368/20091 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului "Prima Casă", obiectivului programului guvernamental "Prima Casă" ("Programul") a fost lărgit, de la facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe prin contractarea de credite, şi la ipoteza accesului persoanei fizice la construirea unei asemenea locuinţe.

Legea nr. 368/2009 introduce şi o definiţie a termenului de "locuinţă" in sensul Programului, aceasta reprezentând "orice imobil cu destinaţia de locuinţă, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodăreşti, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile, aferente acesteia, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii".

Noua reglementare circumstanţiază şi mai mult beneficiarii Programului în categoria persoanelor fizice care la data intrării în vigoare a reglementării nu deţin o locuinţă (aşa cum era stipulat în O.U.G. nr. 60/2009), precum şi persoanele fizice care nu au deţinut în trecut în proprietate, în comun sau individual, o locuinţă, indiferent de modul în care a fost dobândită, şi nici nu au achiziţionat după această dată o locuinţă, indiferent de modul de dobândire. De la această regulă, Legea nr. 368/2009 prevede şi o excepţie în cazul persoanelor fizice care deţin cote-părţi din locuinţe dobândite prin moştenire, acestea fiind îndreptăţite să beneficieze de facilităţile Programului.

De asemenea, Legea nr. 368/2009 conferă valoare de înscrisuri autentice acelor contracte prin care Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii ("Fondul Naţional") acordă garanţii în numele şi în contul statului în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru cumpărarea unei locuinţe în cadrul Programului.

O noutate importantă adusă prin Legea nr. 368/2009 o reprezintă introducerea interdicţiei de grevare cu sarcini a imobilelor achiziţionate în cadrul Programului pe toată durata creditului. De asemenea, referitor la condiţia rangului dreptului de ipotecă constituit în favoarea statului, se menţionează faptul că aceasta trebuie să fie îndeplinită până la momentul formulării cererii de plată a garanţiei de către finanţator. În cazul primirii de către finanţator a comunicării respingerii cererii de plată a garanţiei de la FNGCIMM, în temeiul contractului de garantare, finanţatorul are dreptul să înscrie în cartea funciară privilegiul său concomitent cu radierea din cartea funciară a ipotecii legale instituite în favoarea statului român.

Cu toate acestea, noi modificări ale Programului sunt aşteptate, conform declaraţiilor primului ministru care a precizat că, în următoarea şedinţă a Guvernului, vor fi adoptate modificările la programul "Prima Casă".

Prin aceste posibile modificări se doreşte stimularea construcţiei de locuinţe noi. În acest sens, prin noile modificări se încearcă a se face o delimitare clară între garanţiile guvernamentale pentru case/locuinţe care sunt gata finalizate până la data de 1 ianuarie 2010, unde este posibil ca plafonul (numărul total de garanţii) să fie mai mic decât în 2009, şi suplimentarea plafonului de garanţii pentru cei care construiesc locuinţe de la zero.

Prin noua formă a Programului se doreşte majorarea garanţiei guvernamentale acordate pentru locuinţele noi. Astfel, potrivit declaraţiilor Ministrului Finanţelor Publice - Sebastian Vlădes-cu, pentru construirea de locuinţe noi, garanţia guvernamentală acordată în cazul asocierilor de persoane se ridică la 75.000 de euro pentru fiecare persoană, în timp ce pentru construirea de locuinţe noi de către o singură persoană, garanţia va fi de 70.000 de euro.

În schimb, garanţia guvernamentală acordată în baza Programului pentru case-locuinţe deja finalizate, este posibil să rămână la suma de 60.000 de euro.

Conform celor menţionate mai sus, este evident faptul că, prin aceste modificări, se încearcă stimularea pieţei construcţiilor, reprezentând astfel o iniţiativă binevenită şi mult aşteptată în contextul actual.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Mobilier

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional