Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Noi prevederi privind utilizarea plajei Mării Negre pe perioada sezonului estival 2009

Alina Mecheş, Avocat colaborator al Ţuca Zbârcea & Asociaţii Legea /

Noi prevederi privind utilizarea plajei Mării Negre pe perioada sezonului estival 2009

În vederea organizării corespunzătoare a activităţilor specifice sezonului estival care a început la 1 mai, precum şi în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de desfăşurare a activităţilor de turism pe litoralul Marii Negre, a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 43/2009 ("OUG nr. 43/2009") pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 19/2006 privind utilizarea plajei Mării Negre şi controlul activităţilor desfăşurate pe plajă ("OUG nr. 19/2006"), ordonanţă de urgenţă ce a intrat în vigoare în data de 19 mai 2009.

Potrivit OUG nr. 43/2009 şi Normei Metodologice privind autorizarea plajelor în scop turistic ("Norma Metodologică") ce a intrat în vigoare în data de 10 iunie 2009, utilizarea plajelor în scop turistic pe parcursul sezonului estival se va putea realiza de către operatori economici ce administrează structuri de primire turistice, de proprietari ori administratori de ansambluri rezidenţiale, de operatori economici care desfăşoară activităţi de divertisment, agrement şi/sau sportive şi de autorităţi ale administraţiei publice locale, în baza unor contracte de închiriere ce vor fi încheiate cu titularul dreptului de administrare a plajelor, respectiv Administraţia Naţională "Apele Române".

Prin OUG nr. 43/2009 s-a introdus posibilitatea Administraţiei Naţionale "Apele Române" de a încheia contracte de închiriere cu autorităţile administraţiei publice locale din localităţile riverane Marii Negre. La solicitarea acestora, contractele de acest tip pot fi încheiate pentru o cotă de până la 20% din suprafaţa plajelor utilizate în scop turistic care sunt situate pe raza lor administrativ-teritorială.

Ca o derogare de la prevederile Legii nr. 213/1998 privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, pentru sezonul estival 2009, contractele de închiriere a plajelor vor fi atribuite direct operatorilor economici care administrează structuri de primire turistică, proprietarilor ori administratorilor de ansambluri rezidenţiale, operatorilor economici care desfăşoară activităţi de divertisment, agrement şi/sau sportive şi autorităţilor administraţiei publice locale.

Conform Normei Metodologice, operatorii economici menţionaţi mai sus vor putea utiliza plajele în scop turistic doar în baza unei autorizaţii turistice pentru porţiunea de plajă pentru care au încheiat contractul de închiriere, autorizaţie ce trebuie solicitată cu cel puţin 30 de zile înainte de începerea activităţii şi care se eliberează anual de către Ministerul Turismului în baza următoarelor documente: (i) cerere tip; (ii) copii de pe certificatul de înregistrare la registrul comerţului şi de pe certificatul constatator cu punctul de lucru existent pe plaja utilizată în scop turistic; (iii) fişa privind descrierea plajei, care cuprinde criteriile minime de utilizare a plajelor în scop turistic, prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2006, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 274/2006, cu modificările ulterioare şi (iv) copie de pe contractul de închiriere încheiat cu Administraţia Naţionala "Apele Române". Autorizaţia menţionată mai sus este valabilă pe toată perioada sezonului estival. Poate fi, însă, retrasă de personalul de specialitate al Ministerului Turismului în următoarele situaţii: (i) dacă contractul de închiriere dintre operatorul de plajă şi Administraţia Naţională "Apele Române" este reziliat sau (ii) dacă utilizatorul de plajă a săvârşit pe perioada sezonului estival trei dintre următoarele contravenţii prevăzute în OUG nr. 19/2006:

a)desfăşurarea de activităţi turistice pe plajă fara a deţine autorizaţie turistică;

b)nerespectarea obligaţiei privind accesul liber pe plaja şi libera circulaţie a persoanelor în spaţiul plajei;

c)nerespectarea prevederilor privind întreţinerea şi igienizarea zilnică a suprafeţei de plajă închiriate;

d)nerespectarea prevederilor privind menţinerea în bună stare de funcţionare a dotărilor de pe plajă, inclusiv a celor de agrement;

e)neasigurarea condiţiilor sanitare şi de protecţie a mediului în zonele de îmbăiere şi pe plajă;

f)neamenajarea plajei cu destinaţie turistică la începutul sezonului turistic estival;

g)neasigurarea lucrărilor de canalizare şi alimentare cu apă până la zona limitrofă plajei;

h)amplasarea pe plajă a altor construcţii sau dotări decât cele admise;

i)permiterea campării pe plaja cu destinaţie turistică;

j)neorganizarea sau neasigurarea serviciului public de salvare şi a posturilor de prim ajutor;

k)circulaţia sau staţionarea autovehiculelor pe plajă, cu excepţia celor care asigură intervenţii operative şi a utilajelor de întreţinere a plajelor;

l)permiterea realizării de activităţi de comerţ ambulant pe plajă;

m)permiterea accesului cu animale pe plajă, cu excepţia câinilor din dotarea Ministerului Administraţiei şi Internelor şi a câinilor utilitari ai persoanelor cu dizabilităţi;

n)nerespectarea obligaţiei privind îndepărtarea obiectelor periculoase de pe plajă şi din zona submersă de îmbăiere;

o)neafişarea instrucţiunilor de utilizare a plajei şi a zonei de îmbăiere.

Conform OUG nr. 43/2009, toate contractele de închiriere avute în vedere de acest act normativ vor fi încheiate în baza modelului-cadru aprobat prin ordinul comun al Ministerului Turismului şi Ministerului Mediului nr. 511/2009 şi vor înceta de plin drept, fără punere în întârziere şi fără intervenţia instanţelor de judecată, la sfârşitul sezonului estival, mai exact în data de 30 septembrie 2009.

În ceea ce priveşte contractele de închiriere ce au fost semnate şi a căror executare a început înainte de intrarea în vigoare a OUG nr. 43/2009, în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 241/2006 privind aprobarea închirierii plajei Marii Negre, proprietate publică a statului, aflată în administrarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", aceste contracte nu vor înceta ca urmare a intrării în vigoare a OUG nr. 43/2009.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional