Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

O treime din contestatiile la licitatii publice sunt justificate

A.D. Legea /

O cincime din procedurile de licitatie publica derulate in 2011 prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) au fost contestate, operatorii economici inaintand in jur de 6.300 de contestatii la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC). In acelasi interval, prin SEAP au fost derulate aproape 28.600 de proceduri de achizitie publica, potrivit Raportului de activitate pe 2011 al CNSC.

In functie de obiectul contractului de achizitie publica, aproape 44,5% din contestatii vizeaza executia de lucrari, in jur de 24% furnizarea de produse, iar 31,6% prestarea de servicii. In jur de 36,5% din contestatiile formulare de operatorii economici la CNSC au vizat proceduri de achizitie publica finantate din fonduri europene, iar restul proceduri finantate din fonduri publice interne. 61,37% din contestatiile depuse au avut in vedere rezultatul procedurii de atribuire, iar 38,63% documentele de atribuire.

In total Consiliul a emis in anul precedent aproximativ 6.000 de decizii, valoarea estimata a acestor proceduri contestate ridicandu-se la 13,6 miliarde euro si reprezentand in jur de 80% din valoarea cumulata a tuturor procedurilor publicate prin SEAP in 2011, respectiv 16,83 miliarde de euro.

Aproape o treime dintre contestatiile analizate de CNSC au fost admise, iar restul au fost respinse, fiind considerate, dupa caz: nefondate, tardive, fara obiect, inadmisibile, lipsite si ramase fara obiect etc, se arata in raport. Valoarea totala estimata a procedurilor in care Consiliul a emis decizii de admitere a contestatiilor a fost de peste 4,58 miliarde de euro.

Dintre contestatiile admise, pentru 1.312 Consiliul a dispus remedierea procedurilor de achizitie publica, in timp ce in aproape 400 de cazuri a dispus anularea procedurilor de achizitie publica. In alte 226 CNSC a decis suspendarea procedurilor de achizitie publica pana la solutioarea pe fond a cauzelor.

Pe parcursul anului 2011, din totalul de 6.000 de decizii emise de CNSC, un numar de 763 (12,72%) decizii au fost atacate cu plangere la Curtile de Apel competente. Astfel, numai 69 decizii emise de Consiliu au fost casate/desfiinţate de instante (1,15% din totalul deciziilor emise) si doar 40 au fost remediate/modificate in parte (0,66% din total), subliniaza reprezentantii CNSC.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional