O cincime din procedurile de licitatie publica derulate in 2011 prin Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) au fost contestate, operatorii economici inaintand in jur de 6.300 de contestatii la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC). In acelasi interval, prin SEAP au fost derulate aproape 28.600 de proceduri de achizitie publica, potrivit Raportului de activitate pe 2011 al CNSC.
In functie de obiectul contractului de achizitie publica, aproape 44,5% din contestatii vizeaza executia de lucrari, in jur de 24% furnizarea de produse, iar 31,6% prestarea de servicii. In jur de 36,5% din contestatiile formulare de operatorii economici la CNSC au vizat proceduri de achizitie publica finantate din fonduri europene, iar restul proceduri finantate din fonduri publice interne. 61,37% din contestatiile depuse au avut in vedere rezultatul procedurii de atribuire, iar 38,63% documentele de atribuire.
In total Consiliul a emis in anul precedent aproximativ 6.000 de decizii, valoarea estimata a acestor proceduri contestate ridicandu-se la 13,6 miliarde euro si reprezentand in jur de 80% din valoarea cumulata a tuturor procedurilor publicate prin SEAP in 2011, respectiv 16,83 miliarde de euro.
Aproape o treime dintre contestatiile analizate de CNSC au fost admise, iar restul au fost respinse, fiind considerate, dupa caz: nefondate, tardive, fara obiect, inadmisibile, lipsite si ramase fara obiect etc, se arata in raport. Valoarea totala estimata a procedurilor in care Consiliul a emis decizii de admitere a contestatiilor a fost de peste 4,58 miliarde de euro.
Dintre contestatiile admise, pentru 1.312 Consiliul a dispus remedierea procedurilor de achizitie publica, in timp ce in aproape 400 de cazuri a dispus anularea procedurilor de achizitie publica. In alte 226 CNSC a decis suspendarea procedurilor de achizitie publica pana la solutioarea pe fond a cauzelor.
Pe parcursul anului 2011, din totalul de 6.000 de decizii emise de CNSC, un numar de 763 (12,72%) decizii au fost atacate cu plangere la Curtile de Apel competente. Astfel, numai 69 decizii emise de Consiliu au fost casate/desfiinţate de instante (1,15% din totalul deciziilor emise) si doar 40 au fost remediate/modificate in parte (0,66% din total), subliniaza reprezentantii CNSC.