Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

OANA ILIESCU, DTZ ECHINOX:"O corecţie comparabilă cu cea din 2009-2010 este exclusă"

Piaţa Imobiliară /

"O corecţie comparabilă cu cea din 2009-2010 este exclusă"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Mihai Pătrulescu, Colliers Internaţional: "Vedem o repoziţionare a dezvoltatorilor, care vor forma noi centre rezidenţiale cât mai aproape de cele de business, mai ales în Bucureşti"

    Livrările de spaţii de retail, logistice şi de birouri din 2016 s-au ridicat la aproape un milion de metri pătraţi, în creştere cu 90% faţă de anul anterior, ne-a spus Oana Iliescu, Managing Director DTZ Echinox.

    Domnia sa ne-a spus că, pe segmente, în sectorul logistic au fost livrate spaţii de aproximativ 400.000 mp, în creştere cu circa 140% faţă de anul anterior, stocul spaţiilor de retail a crescut cu 237.000 mp (faţă de un nivel de 168.000 mp în 2015), în timp ce livrările din sectorul de birouri (din Bucureşti şi din ţară) au fost de circa 350.000 mp - un volum dublu faţă de cel din 2015.

    Doamna Iliescu ne-a declarat: "În ceea ce priveşte sectorul rezidenţial, datele Institutului Naţional de Statistică indică un avans de 18% al numărului de locuinţe livrate în primele nouă luni ale anului la nivel naţional, până la 37.000 de unităţi, în timp ce în regiunea Bucureşti-Ilfov nivelul livrărilor a fost stabil, situându-se la aproximativ 7.500 de unităţi".

    Potrivit specialistului, cererea şi oferta din piaţa imobiliară sunt destul de bine corelate, având în vedere faptul că majoritatea proiectelor demarate în ultimii ani "au securizat cel puţin un chiriaş ancoră". Astfel, gradul de neocupare al spaţiilor este stabil, cu tendinţă de scădere pe fiecare dintre segmentele pieţei.

    La finalul anului 2016, rata de neocupare era de 11,3% pentru clădirile de birouri din Bucureşti, 4% pentru spaţiile de retail modern din Bucureşti şi 4% pe segmentul industrial la nivel naţional.

    Chiriile prime la nivelul Bucureştiului erau, la finalul lui 2016, de 70-80 de euro/mp/lună pe segmentul de retail, respectiv 18,5 euro/mp/lună în sectorul de birouri. Chiriile prime în segmentul de retail sunt atinse pentru spaţii de aproximativ 100 mp, aflate la parterul proiectului Băneasa Shopping City, în timp ce Piaţa Victoriei este în continuare cea mai scumpă zonă de birouri din Bucureşti. În zonele periferice ale Bucureştiului şi pentru suprafeţe mari, chiriile pot scădea sub 10 euro/mp, atât pe segmentul de retail, cât şi în piaţa de birouri.

    Potrivit Oanei Iliescu, investitorul Aberdeen Asset Management s-a retras de pe piaţa noastră imobiliară

    "Atâta vreme cât România reuşeşte să menţină un climat de stabilitate politică şi macroeconomică, iar pe plan extern nu vor fi alte mişcări majore, credem că piaţa locală rămâne o destinaţie atractivă de investiţii, atât în sectorul industrial, cât şi în cel al serviciilor", subliniază reprezentantul DTZ, apreciind că, în ciuda creşterii activităţii din piaţa imobiliară, preţurile au rămas relativ stabile, iar majoritatea proiectelor noi sunt începute, având un grad de preînchiriere ridicat. "Ţinând cont de aceste aspecte, o corecţie comparabilă cu cea din perioada 2009-2010 este în prezent exclusă", ne-a mai spus doamna Iliescu.

    Mihai Pătrulescu, Head of Strategic Analysis în cadrul Colliers International, spune că, în cursul anului 2017, se aşteaptă la o serie de proiecte noi în segmentul rezidenţial. Domnia sa ne-a precizat: "În cazul Capitalei, vedem o repoziţionare a dezvoltatorilor pentru a forma noi centre rezidenţiale cât mai aproape de centrele de business dezvoltate în ultimii ani.

    Preţurile de închiriere au rămas la un nivel foarte apropiat faţă de cele din anul precedent, pe toate segmentele de activitate. Considerăm că această stabilitate confirmă maturizarea pieţei din ţara noastră".

    România resimte o nevoie acută de predictibilitate, atât în plan economic, cât şi în plan legislativ, adaugă domnia sa, concluzionând că, deşi ritmul de creştere din sectorul imobiliar a accelerat în anul 2016, totuşi nu suntem în situaţia unei bule imobiliare. Ritmul de creştere a creditelor imobiliare a fost moderat, iar avansul cererii a fost proporţional cu creşterea veniturilor.

    EUROSTAT:

    "Decembrie - a doua lună consecutivă cu cea mai mare scădere lunară a lucrărilor de construcţii din UE"

    Decembrie 2016 a fost a doua lună consecutivă în care ţara noastră a avut cea mai mare scădere lunară a lucrărilor de construcţii din Uniunea Europeană, - minus 4,3 -%, potrivit Eurostat.

    Acesta arată că, în zona euro, lucrările de construcţii au scăzut cu 0,2%, în decembrie 2016 comparativ cu luna precedentă, în timp ce la nivelul UE a fost înregistrată o creştere de 0,6%.

    România a avut cea mai mare scădere lunară a lucrărilor de construcţii din UE şi în ritm anual, în ultima lună a anului trecut faţă de perioada similară din 2015, declinul fiind de 26,7%. În paralel, UE a avut lucrări de construcţii în creştere 1,3%, în ritm anual, iar în zona euro acestea au crescut cu 3,2%.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional