Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Obligaţii şi răspunderi ale proiectanţilor

F.A. Legea /

"Codul construcţiilor", elaborat de Guvernul României, prin Inspectoratul de Stat în Construcţii, este primul proiect de acest gen din România şi ar putea intra în vigoare în toamna acestui an.

Deocamdată, "Codul" este numai un proiect, aflat în dezbatere publică, din a cărui cea mai recentă variantă vă prezentăm mai jos câteva fragmente vizând recepţia lucrărilor de construcţii şi a instalaţiilor aferente.

Art. 101 - (1) Activitatea arhitectului şi a urbanistului sunt în strânsă interdependenţă în domeniile arhitecturii, urbanismului şi amenajării teritoriului.

(2) Arhitecţii, corespunzător domeniului de competenţă şi specializări, răspund la îndeplinirea următoarelor obligaţii principale referitoare la respectarea disciplinei în urbanism şi asigurarea calităţii construcţiilor:

a) elaborarea proiectelor de arhitectură în conformitate cu prevederile documentaţiilor de urbanism legal valabile pentru zona de amplasare a construcţiei proiectate;

b) elaborarea planului urbanistic de detaliu în conformitate cu prevederile legale;

c) elaborarea regulamentelor specifice în domeniile arhitectură, urbanism şi amenajare a teritoriului;

d) prezentarea proiectelor de arhitectură elaborate pentru verificare, avizare, aprobare, control şi expertiză tehnică, în conformitate cu prevederile prezentului cod;

e) supravegherea lucrărilor de construcţii corespunzător domeniilor de competenţă.

(3) Urbaniştii, corespunzător domeniului de competenţă şi specializării, răspund de îndeplinirea următoarelor obligaţii principale referitoare la respectarea disciplinei în urbanism şi asigurarea calităţii construcţiilor;

a) elaborarea planurilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism cu respectarea prevederilor prezentului cod;

b) elaborarea regulamentelor specifice în domeniile urbanism şi amenajare a teritoriului;

c) prezentarea documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism pentru verificare, avizare, aprobare, control şi expertiză tehnică, în conformitate cu prevederile prezentului cod.

Art. 102 - Proiectanţii, inginerii în construcţii, corespunzător domeniului de competenţă şi specializării, răspund de îndeplinirea următoarelor obligaţii principale referitoare la calitatea construcţiilor:

a) precizarea prin proiect a categoriei de importanţă a construcţiei;

b) asigurarea prin proiecte şi detalii de execuţie a nivelului de calitate corespunzător cerinţelor, cu respectarea reglementărilor tehnice în vigoare şi a clauzelor contractuale:

c) prezentarea proiectelor elaborate în faţa specialiştilor verificatori de proiecte atestaţi, stabiliţi de către investitor, precum şi soluţionarea neconformităţilor şi neconcordanţelor semnalate;

d) elaborarea caietelor de sarcini, a instrucţiunilor tehnice privind execuţia lucrărilor, exploatarea, întreţinerea şi reparaţiile, precum şi după caz, a proiectelor de urmărire privind comportarea în timp a construcţiilor.

Documentaţia, privind post-utilizarea construcţiilor se efectuează numai la solicitarea proprietarului;

a) stabilirea, prin proiect, a fazelor de execuţie determinate pentru lucrările aferente cerinţelor şi participarea pe şantier la verificările de calitate legate de acestea;

b) stabilirea modului de tratare a defectelor apărute în execuţie, din vina proiectantului, la construcţiile la care trebuie să asigure nivelul de calitate corespunzător cerinţelor, precum şi urmărirea, aplicării pe şantier a soluţiilor adoptate, după însuşirea acestora de către specialişti verificatori de proiecte atestaţi, la cererea investiterului;

c) întocmirea, în vederea recepţiei la terminarea lucrărilor, a referatului de apreciere a modului în care construcţia finită respectă proiectul de execuţie a lucrărilor de construcţii;

d) participarea la întocmirea cărţii tehnice a construcţiei prin actualizarea proiectului tehnic în conformitate cu dispoziţiile de şantier.

Art. 103 - Proiectanţii de construcţii, instalaţii şi amenajări, de echipamente, utilaje şi instalaţii tehnologice sunt obligaţi:

a) să cuprindă în documentaţiile pe care le întocmesc măsurile de apărare împotriva incendiilor, specifice naturii riscurilor pe care le conţin obiectele proiectate;

b) să prevadă în documentaţiile tehnice de proiectare, potrivit reglementărilor specifice, instalaţii, dispozitive, echipamente, substanţe, accesorii şi alte mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor, care îndeplinesc condiţiile de calitate, potrivit legii;

c) să întocmească şi să predea beneficiarilor schemele şi instrucţiunile de funcţionare, la parametrii proiectaţi, ale dispozitivelor şi instalaţiilor de prevenire şi stingere a incendiilor, pe care le-au prevăzut în documentaţii, precum şi regulile necesare de verificare şi întreţinere în exploatare a acestora.

Să elaboreze scenarii de siguranţă la foc pentru construcţiile şi instalaţiile tehnologice proiectate, pe baza metodologiei emise de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Art. 104 - (1) Pentru asigurarea calităţii construcţiilor investitorul proprietarul sau administratorul este obligat să stabilească un manager de proiect pentru coordonarea activităţii de elaborare a proiectului tehnic de execuţie de către proiectanţi, persoane fizice sau persoane juridice în conformitate cu prevederile prezentului cod.

(2) Managerul de proiect este reprezentantul investitorului, proprietarului sau administratorului după caz, pentru activitatea de proiectare a lucrării de investiţie care poate fi:

a) investitorul, când acesta este o persoană fizică ce face dovada că are una din calificările precizate la art. 89 şi art. 90;

b) o persoană juridică care desfăşoară activitatea de consultanţă prin personal calificat corespunzător prevederilor art. 89 şi art. 90;

c) dirigintele de şantier, autorizat în conformitate cu prevederile prezentului cod, pentru categoria de importanţă corepunzătoare construcţiei ce se proiectează;

d) specialistul verificator de proiect pentru cerinţa esenţială "Rezistenţa mecanică şi stabilitate", pentru obiective de investiţii cuprinse la toate categoriile de importanţă a construcţiilor supraterane şi subterane, precum şi a instalaţiilor aferente acestora;

e) unul dintre proiectanţi, specialiştii verificatori de proiect sau expertul tehnic de calitate, pentru obiective de investiţii şi elemente structurale de importanţă redusă şi aflate în afara zonelor protejate stabilite prin Planul urbanistic general.

(3) Managerul de proiect va reprezenta, pe durata de punere în operă a proiectului, echipa elaboratoare a proiectului tehnic şi componentele acestuia necesare pentru execuţie,asigurând convocarea proiectanţilor, conform competenţelor, pentru rezolvarea neconformităţilor ce cad în sarcina acestora, pentru fazele determinante sau pentru recepţia la terminarea lucrărilor/finală.

SECŢIUNEA a 3-a

Principii generale de securitate şi sănătate aplicabile proiectului lucrării

Art. 105. - încă din faza de concepţie, studiu şi elaborare a proiectului lucrării, managerul de proiect, proiectantul şi, atunci când este cazul, beneficiarul trebuie să ia în considerare principiile generale de prevenire în materie de securitate şi sănătate prevăzute în legislaţia naţională care transpune Directiva 89/391/CEE, în special în ceea ce priveşte:

a) alegerea soluţiilor arhitecturale, tehnice şi/sau organizatorice în scopul planificării diferitelor lucrări ori faze de lucru care se desfăşoară la execuţie, simultan sau succesiv;

b) estimarea timpului necesar pentru realizarea acestor lucrări sau faze de lucru.

Art. 106. - (1) În faza de concepţie, studiu şi elaborare a proiectului lucrării trebuie să se ţină seama, de planurile de securitate şi de sănătate întocmite potrivit reglementărilor H.G. 300/2006 privind cerinţele minime de securitate pentru şantierele temporare sau mobile.

(2) Înainte de începerea fazei de elaborare a proiectului lucrării va fi desemnat coordonatorului în materie de securitate şi sănătate pe durata elaborării proiectului lucrării.

Obligaţii şi răspunderi ale specialiştilor verificatori de proiecte şi ale experţilor tehnici de calitate

SECŢIUNEA 1

Dispoziţii generale

Art. 107. - (1) Verificarea şi expertizarea tehnică de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor privind respectarea cerinţelor esenţiale în condiţiile prezentului cod reprezintă o componentă a sistemului calităţii în construcţii, şi se efectuează de către specialişti cu activitate în construcţii, atestaţi tehnico profesional de către comisii organizate de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului.

(2) Prezentul capitol stabileşte şi detaliază obiectivele, conţinutul, precum şi modul de exercitare a profesiilor reglementate de specialişti atestaţi în domeniul construcţiilor, în conformitate cu prevederile prezentului cod.

(3) Dispoziţiile prezentului cod sunt obligatorii pe teritoriul României pentru persoanele fizice şi juridice din ţară şi din străinătate, care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor.

Art, 108. - (1) Se supun prevederilor prezentului capitol:

a) construcţiile definitive şi provizorii, în funcţie de categoria de importanţă, precum şi lucrările de modernizare, modificare, transformare, consolidare, de reparaţii ale acestora şi de consolidare a terenului de fundare.

b) construcţiile provizorii care sprijină sau înlocuiesc temporar o construcţie definitivă sau părţi ale acesteia (sprijiniri de construcţii, poduri, căi de comunicaţie, tribune din lemn etc.) se încadrează în categoria de importanţă a construcţiei definitive pe care o sprijină sau o înlocuiesc temporar.

c) construcţiile pentru organizare de şantier care, după terminarea lucrărilor de bază, vor fi folosite în continuare drept construcţii definitive cu diverse funcţiuni de exploatare.

(2) exceptează de la prevederile alin. (1) construcţiile din mediu rural cu aria construita desfăşurată, subteran şi suprateran, mai mică de 100 mp.

Art. 109. - (1) Activitatea verificatorilor de proiecte şi/sau a experţilor tehnici poate fi efectuată numai de către specialiştii prevăzuţi la art. 89, cu diplomă recunoscută pe teritoriului României, atestati conform prevederilor art. 93.

(2) Exercitarea profesiilor reglementate de specialişti atestaţi se face ca angajat al unei persoane juridice cu activitate în construcţii, acreditată potrivit legislaţiei în vigoare şi care are capabilitatea asiguratorie pentru acoperirea eventualelor daune produse de exercitarea în mod defectuos a cerinţelor prezentului cod.

(3) Proprietarii, după caz, investitorii sau administratorii construcţiilor vor încheia contracte distincte pentru verificare sau expertizare tehnică cu persoanele juridice din categoriile sus-menţionate.

SECŢIUNEA a 2-a

Verificarea tehnică de calitate a proiectelor

Art. 110. - (1) Verificarea tehnică de calitate a proiectelor se face pentru cerinţele esenţiale stabilite prin prezentul cod, diferenţiat în funcţie de categoria de importanţă a construcţiei de către specialişti verificatori de proiecte atestaţi.

(2) Proiectanţii vor preciza în proiectele pe care le elaborează cerinţele esenţiale pe care acestea trebuie să le îndeplinească, pentru ca investitorul să poată apela la specialiştii verificatori de proiecte, atestaţi corespunzător, de la începutul elaborării proiectului.

(3) Verificarea la cerinţa "Rezistenţă mecanică şi stabilitate" este obligatorie pentru toate construcţiile.

Art. 111. - (1) Sunt supuse verificării tehnice:

a) documentaţia tehnică de proiectare necesară obţinerii autorizaţiei de construire;

b) documentaţiile tehnice şi detaliile de execuţie sub formă de planşe, breviare de calcul, caiete de sarcini, necesare pentru constatarea respectării cerinţelor impuse de lege.

(2) Verificarea tehnică se execută şi la proiectele întocmite în urma unor rapoarte de expertiză tehnică de calitate, după avizarea acestora de către respectivii experţi, în vederea confirmării că proiectele respectă ansamblul cerinţelor stabilite de lege.

(3) Verificarea tehnică a documentaţiei necesare obţinerii autorizaţiei de construire, în cazul când nu conţine detalii de execuţie, nu se poate substitui verificării tehnice a proiectelor tehnice de execuţie.

(4) Proiectantul, proprietarul, investitorul sau administratorul împreună cu executantul răspund, potrivit legii, pentru supunerea la verificare a întregului proiect şi pentru modificările efectuate fără acceptul verificatorului tehnic, dacă prin acestea se afectează calitatea construcţiei.

Art. 112. - Verificatorul de proiecte atestat va efectua verificări numai pentru cerinţele esenţiale şi în specialităţile în care a fost atestat.

Art. 113. - Verificatorul de proiecte atestat are obligaţia ca, în cadrul verificărilor pe care le efectuează, să urmărească:

a) datele privitoare la condiţiile specifice de amplasament şi condiţiile de exploatare tehnologică;

b) modul de respectare a reglementărilor tehnice în vigoare, referitor la satisfacerea cerinţelor esenţiale, în funcţie de categoria de importanţă a construcţiei, pe toată durata de viaţă a construcţiilor, inclusiv în faza de post-utilizare.

Art. 114. - În proiectul de arhitectură nu se supun verificării: concepţia de arhitectură, principiile de compoziţie, partiţiile, soluţiile volumetrice şi estetice stabilite de arhitect în acord cu proiectantul structurii de rezistenţă.

Art. 115. - Specialistul verificator de proiecte atestat va semna şi va ştampila piesele scrise şi desenate şi va întocmi referatul de verificare numai în condiţiile în care documentaţia transmisă de investitor este completă şi corespunzătoare din punct de vedere al cerinţelor esenţiale.

Art. 116. - Specialistul verificator de proiecte este obligat:

a) să ţină la zi un registru de evidenţă a proiectelor verificate;

b) să prezinte registrul, la solicitare, instituţiilor abilitate legal pentru controlul calităţii în construcţii;

c) să nu extragă şi să nu transmită, pentru a fi folosite în alte scopuri, elemente ale proiectului şi detalii de execuţie verificate.

Art. 117. - Specialistul verificator de proiecte atestat nu poate verifica proiectele întocmite de el sau la a căror elaborare a participat.

Art. 118. - Eventualele litigii dintre verificatorul de proiecte atestat şi proiectant pot fi rezolvate de către un expert tehnic de calitate, angajat de investitor. Decizia expertului este obligatorie pentru ambele părţi, iar răspunderea revine acestuia.

Secţiunea a 3-a

Expertizarea tehnică de calitate a proiectelor şi a construcţiilor

Art. 119. - (1) Expertizarea tehnică de calitate este o activitate complexă care cuprinde, relevee, cercetări, experimentări sau încercări, studii, analize şi evaluări necesare pentru cunoaşterea stării tehnice a unei construcţii existente sau a modului în care un proiect respectă cerinţele esenţiale prevăzute de lege, în vederea fundamentării măsurilor de intervenţie.

(2) Activitatea de expertizare tehnică de calitate se efectuează de către experţi tehnici de calitate, atestaţi conform prevederilor art. 93, atunci când o reglementare legală sau un organism cu atribuţii de control al statului în domeniul calităţii construcţiilor prevede acest lucru sau când o situaţie deosebită o impune pentru:

a) rezolvarea unor situaţii care intervin la construcţiile existente:

1. în cazul dezastrelor sau accidentelor datorate fenomenelor naturale, acţiunilor umane sau activităţii tehnologice;

2. în vederea determinării, în orice stadiu, a stării tehnice a construcţiei pentru evaluarea capacităţii ei de satisfacere a cerinţelor conform legii;

b) rezolvarea litigiilor privind calitatea tehnică a unor proiecte sau a execuţiei unor lucrări de construcţii. n

Art. 120. - (1) În cazul în care, în baza unei fundamentări tehnice asumate, expertul tehnic de calitate, atestat, ajunge la concluzia că se impune luarea unor măsuri imediate de sprijinire, izolare parţială sau evacuare a construcţiei, pentru prevenirea unor accidente cu urmări grave (victime omeneşti sau pagube materiale), acesta le va aduce la cunoştinţă, în scris, proprietarilor sau administratorilor construcţiei şi, după caz, investitorului, care sunt obligaţi să le pună în aplicare.

(2) Despre măsurile propuse la alin. (1) expertul tehnic de calitate, atestat, va informa şi Inspectoratul de Stat în Construcţii precum şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Art. 121. - (1) Expertul tehnic de calitate, atestat, va analiza:

1. condiţiile de amplasament şi de exploatare a construcţiei;

2. starea construcţiei care se supune expertizei tehnice de calilate;

3. documentele care au stat la baza realizării construcţiei în fazele de proiectare, execuţie şi exploatare;

4. prevederile din reglementările tehnice care au stat la baza realizării construcţiei şi cele în vigoare la data efectuării experţizei tehnice de calitate.

(2) Pe baza activităţii prevăzute la alin. (1), expertul tehnic atestat elaborează raportul de expertiză tehnică de calitate cuprinzând evaluarea tehnică, soluţii şi măsuri care se impun pentru fundamentarea tehnică şi economică a deciziei de intervenţie ce se însuşeşte de către proprietarii sau administratorii construcţiilor şi, după caz, de către investitor. Expertul tehnic de calitate atestat va semnala situaţiile în care, în urma intervenţiei sale, se impune verificarea proiectului şi sub aspectul altor cerinţe decât cele la care se referă raportul de expertiză tehnică de calitate întocmit.

(3) Expertiza tehnică va cuprinde obligatoriu componentele prevăzute la alin. (1) şi (2).

(4) Conţinutul cadru al expertizei tehnice este prevăzut în Anexa nr. 16.

Art. 122. - (1) Expertul tehnic de calitate atestat are următoarele obligaţii:

1. să întocmească raportul de expertiză tehnică de calitate în conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice şi a legislaţiei în vigoare;

2. să întocmească raportul de expertiză tehnică de calitate în condiţiile precizate la art.121.

3. să nu extragă şi să nu transmită, pentru a fi folosite în alte scopuri, elemente ale proiectului şi detalii de execuţie verificate în cadrul expertizei tehnice de calitate şi considerate de proiectant drept de autor.

(2) Expertul tehnic de calitate atestat răspunde de asigurarea nivelurilor minime de calitate privind cerinţele esenţiale impuse, în funcţie de categoria de importanţă a construcţiei.

(3) Expertul tehnic de calitate atestat răspunde civil sau penal, după caz, pentru nerespectarea prevederilor alin. (1) şi alin. (2) a prezentului articol, pentru rapoarte de expertiză tehnică care au fundamentat, în mod eronat, intervenţii asupra construcţiilor.

Art. 123.- (1) Proiectul întocmit pe baza raportului de expertiză tehnică de calitate trebuie avizat de către expertul tehnic de calitate care a elaborat raportul de expertiză, din punct de vedere al respectării soluţiilor şi a măsurilor propuse.

(2) Specialistul expert tehnic de calitate atestat va semna şi va ştampila piesele scrise şi desenate numai în condiţiile în care documentaţia transmisă de proiectant sau de investitor este completă şi corespunzătoare din punct de vedere al cerinţelor esenţiale.

Art. 124. - Specialistul expert tehnic de calitate atestat este obligat:

a) să ţină la zi un registru de evidenţă a expertizelor tehnice elaborate şi a proiectelor avizate;

b) să prezinte registrul, la solicitare, instituţiilor abilitate legal pentru controlul calităţii în construcţii.

Secţiunea a 4-a

Auditarea energetică a proiectelor şi a construcţiilor

Art. 124. - Atestarea auditorilor energetici pentru clădiri şi instalaţiile aferente acestora, privind reabilitarea termică a fondului construit existent şi stimularea economisirii energiei termice, se face prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului.

Art. 125. - Atestarea auditorilor energetici se face pentru clădirile existente, pentru următoarele specialităţi:

1. auditori energetici pentru construcţii;

2. auditori energetici pentru instalaţii;

3. auditori energetici pentru construcţii şi instalaţii;

Art. 126. - (1) În funcţie de felul activităţilor pe care le desfăşoară, auditorii energetici se atestă pentru gradul I şi pentru gradul II.

(2) Auditorii energetici gradul I efectuează:

a) expertiza termică şi energetică a clădirilor existente şi a instalaţiilor de încălzire şi preparare a apei calde de consum aferente acestora;

b) elaborarea documentaţiei necesare eliberării certificatului energetic al clădirii;

c) auditul energetic al clădirilor existente şi al instalaţiilor de încălzire şi preparare a apei calde de consum aferente acestora.

(3) Auditorii energetici gradul II efectuează numai:

a) expertiza termică şi energetică a clădirilor existente şi a instalaţiilor de încălzire şi preparare a apei calde de consum aferente acestora;

b) elaborarea documentaţiei necesare în vederea eliberării certificatului energetic;

Art. 127. - (1) Expertizarea energetică si elaborarea documentaţiei necesare în vederea eliberării certificatului energetic se efectuează în conformitate cu prevederile regulamentului tehnic stabilit prin ordinului ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului.

(2) Auditul energetic, prin care se stabilesc soluţiile de reabilitare şi/sau modernizare termoenergetică a construcţiilor şi a instalaţiilor de încălzire şi preparare a apei calde de consum aferente, se efectuează în conformitate cu prevederile regulamentului tehnic stabilit prin ordinului ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional