Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Parlamentul a făcut primul pas în aprobarea tarifelor fixe pentru energia verde produsă de populaţie

Legea /

Parlamentul a făcut primul pas în aprobarea tarifelor fixe pentru energia verde produsă de populaţie
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Adoptarea unei scheme de susţinere cu tarife reglementate fixe pentru microproducţia de energie verde, în special la nivelul populaţiei, este o temă mai veche de doi ani pe piaţa noastră. Autorităţile nu se grăbesc să avizeze aceste tarife, mult mai avantajoase decât schema actuală cu recompensarea producătorilor cu certificate verzi, surse parlamentare susţinând că motivul acestei întârzieri este lobby-ul făcut de marii producători. Valoarea noului ajutor dat microproducţiei de electricitate curată va "muşca" din plafonul sprijinului dat prin certificate verzi, conform surselor noastre.

    În urma intrării în vigoare a Orientărilor Comisiei Europene privind ajutorul de stat pentru mediu şi energie, pentru perioada 2014-2020 - (EEAG) şi a prevederilor Regulamentului (UE) NR. 651/2014 al Comisiei de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă în aplicarea articolelor 107 şi 108 din tratat, ANRE (reglementatorul pieţei de energie) a elaborat un proiect de reglementare intitulat "Metodologia de stabilire a preţurilor reglementate de vânzare şi a regimurilor de comercializare a energiei electrice produse din surse regenerabile de energie în centrale electrice cu puteri instalate mai mici de 500 kW pe centrală". Plafonul de 500 kW pe centrală a fost stabilit de Comisia Europeană tocmai pentru a încuraja consumatorii casnici şi micile întreprinderi să-şi acopere necesarul de consum din surse proprii.

    Metodologia ANRE stabileşte regulile de preluare şi comercializare a energiei electrice produse din surse regenerabile de energie în centrale electrice cu puteri instalate mai mici de 500 kW pe centrală, modul de calcul al preţurilor reglementate de vânzare a energiei electrice produse, regulile de acreditare a producătorilor care se încadrează în această categorie şi care optează pentru vânzarea energiei electrice la preţ reglementat.

    Reprezentanţii ANRE ne-au declarat: "Parlamentul României a adoptat, în prima jumătate a lunii mai, Legea pentru aprobarea unor măsuri în domeniul producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie. Astfel, una din măsurile introduse în actul normativ se referă la instituirea unei scheme de ajutor de stat prin preţuri reglementate". Ei ne-au explicat că această schemă de ajutor de stat pentru sprijinirea producerii energiei din surse regenerabile de energie în centrale electrice cu puteri instalate sub 500 kW pe unitate, prin preţuri reglementate, definite pe fiecare tehnologie, va fi elaborată de Ministerul Energiei împreună cu ANRE şi va fi aprobată prin Hotărâre a Guvernului.

    Realizarea schemei trebuie făcută în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a Legii pentru aprobarea unor măsuri în domeniul producerii energiei electrice din surse regenerabile de energie şi se aprobă prin Hotărâre a Guvernului în termen de 30 de zile de la dată comunicării acesteia de către ministerul de resort.

    Potrivit ANRE, după aprobarea Schemei de sprijin (de către instituţiile cu competenţe în domeniu) şi în funcţie de prevederile stabilite de aceasta, proiectul de metodologie va fi definitivat şi aprobat. De asemenea, rezumatul informaţiilor privind schema de sprijin elaborată va fi transmis Comisiei Europene prin intermediul sistemului de notificare electronică, împreună cu un link ce oferă acces la textul integral al măsurii de ajutor. Noile tarife vor putea intra în vigoare după ce ţara noastră primeşte avizul de la Bruxelles.

    Tot autorităţile noastre au avansat ideea acordării unui bonus pentru producţia de electricitate şi agent termic în unităţi mici. Oficialii ANRE ne-au spus că, în acest sens, este necesară modificarea HG 1215/2009 privind bonusul acordat CET-urilor care produc energie prin cogenerare de înaltă eficienţă şi obţinerea aprobării Comisiei Europene.

    "Deoarece la acest act normativ mai există şi alte modificări propuse de operatori din sistem, există un grup de lucru constituit la nivelul Ministerului Energiei pentru a promova aprobarea unui text care să fie agreat, în măsura în care este posibil, de toţi participanţii care au un rol în schema de sprijin pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, inclusiv o aprobare de principiu a Comisiei", ne-au mai declarat reprezentanţii ANRE.

    Voinţa autorităţilor nu este singurul obstacol pentru microproducţia de energie curată. Startul producţiei de electricitate la nivelul gospodăriilor stă în "pixul" Ministerului Finanţelor, potrivit lui Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE. Domnia sa a declarat, în martie, că de aproape un an de zile au loc discuţii cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, care trebuie să clarifice regimul TVA pentru persoanele fizice care vor să îşi producă singure energia de care au nevoie, prin instalarea de panouri fotovoltaice, centrale eoliene sau microhidrocentrale.

    Oficialul a explicat: "Practic Ministerul Finanţelor susţine că cei care doresc să-şi producă singuri energia trebuie să se înregistreze ca PFA. Astfel, dacă o persoană produce mai multă energie decât consumă, îi facturează furnizorului care o preia la un preţ, iar dacă persoana consumă mai mult decât produce furnizorul îi facturează la alt preţ. Procedurile sunt greoaie şi descurajează mica producţie".

    Doleanţa ANRE a fost ca Ministerul Finanţelor să găsească o soluţie simplă pentru persoanele fizice, care să le faciliteze relaţia cu furnizorii şi să poată face regularizarea de consum versus producţie, cu plata TVA-ului aferent lunar, trimestrial sau anual.

    În aceste condiţii, Emil Calotă a spus că ANRE analizează un alt format, respectiv transferarea drepturilor şi obligaţiilor pentru mica producţie a persoanelor fizice către furnizorul zonal, situaţie ce poate simplifica mult procedurile pentru persoanele fizice sau firmele mici: "Regularizarea se face în cadrul unui contract cu furnizorul zonal, care îşi asumă şi echilibrarea".

    Sprijinul pentru microproducţia de energie verde va fi aplicat pentru o perioadă de 15 ani.

    Ţara noastră s-a angajat ca, până în 2020, să aibă instalate centrale din surse regenerabile cu o putere instalată totală de 5.500 MW. Numai că acest potenţial a fost valorificat disproporţionat, în opinia domnului Calotă, prin construcţia multor ferme eoliene şi solare, în timp ce biomasa este sub 100 MW instalaţi la ora actuală. Oficialul susţine că biomasa şi biogazul sunt surse de energie de care ţara noastră dispune din plin şi trebuie încurajate în perioada următoare.

    Ministerul Energiei şi-a exprimat, în această primăvară, dorinţa de a elabora o strategie de valorificare a acestui potenţial şi de încurajare a producţiei. Astfel, ministerul a constituit un grup de lucru în care a cooptat şi asociaţiile de profil.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional