ANUL TRECUTRecord istoric pe piaţa logistică - peste 1 milion de mp închiriaţi
Piaţa Imobiliară / 11 martie 2022
Pe piaţa industrială, cererea din 2020 s-a dublat faţă de cea din 2019, ajungând la nivelul record de 994.000 de metri pătraţi, iar anul trecut volumul tranzacţionat s-a menţinut pe un trend crescător şi a depăşit borna de 1 milion de metri pătraţi închiriaţi pentru prima dată în istorie, ne-a transmis Vlad Săftoiu, Head of Research Cushman & Wakefield Echinox.
Stocul de proiecte industriale şi logistice a crescut în 2021 la 5,6 milioane de metri pătraţi, la nivel national, în vreme ce stocul de spaţii de retail modern din România se situează la aproximativ 4,1 milioane de metri pătraţi, conform sursei citate.
Datele companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox arată că sectorul logistic local nu numai că a dat dovadă de rezilienţă în timpul pandemiei, dar a continuat să beneficieze de schimbările de la nivelul comportamentului consumatorilor şi al firmelor, ca reacţie la criza sanitară. Activitatea de închiriere este alimentată de contractele noi, care au reprezentat 80% (802.000 metri pătraţi) din suprafaţa tranzacţionată. Companiile au accelerat planurile de închirere de spaţii industriale şi logistice în ultimul trimestru, contractând un nivel record de spaţii, de 441.000 de metri pătraţi, nivel ce reprezintă 44% din suprafaţa tranzacţionată în 2021.
Extinderea comerţului online, atât din punct de vedere geografic, cât şi în ceea ce priveşte gamele de produse, alături de măsurile de eficientizare operaţională şi de scurtare a lanţurilor de aprovizionare, au fost factori cheie de stimulare a cererii, arată sursele citate, care subliniază: "Cererea a fost generată în principal de companiile de distribuţie şi logistică, de cele de retail, FMCG şi e-commerce, în total acestea realizând jumătate din volumul tranzacţionat. Network One Distribution, Mobexpert, Havi Logistics, DSV, Elbi, Altex, Metro Cash & Carry, Kuehne + Nagel, ITC Logistics sau Tuborg sunt printre companiile care au semnat contracte relevante de închiriere în 2021".
Alte sectoare active au fost automotivele, producţia, industria farmaceutică sau curieratul, cu aproape 200.000 metri pătraţi de spaţii închiriate. Bucureştiul a atras anul trecut 67% din volumul tranzacţionat, în timp ce Timişoara, Oradea şi Braşov au fost cele mai active oraşe regionale, cu un total de peste 200.000 metri pătraţi contractaţi.
Din punct de vedere al activităţii de dezvoltare, în 2021 au fost finalizate proiecte totalizând 530.000 metri pătraţi, în scădere cu 18% faţă de 2020. Reducerea suprafeţei noi livrate coroborată cu o cerere susţinută din partea chiriaşilor a determinat diminuarea spaţiilor disponibile la 4,2% în Bucureşti şi la 3,5% la nivel national.
Cererea puternică pentru proprietăţi logistice şi industriale, combinată cu ratele scăzute de neocupare, încurajează dezvoltatorii să-şi continue extinderea portofoliilor. În prezent, aproape 600.000 mp de spaţii noi sunt planificate pentru livrare în următoarele 12 luni, peste 50% dintre aceste spaţii fiind situate în Bucureşti. Timişoara, Braşov şi Cluj vor beneficia, de asemenea, de noi spaţii industriale şi logistice în 2022, dar există şi un interes evident pentru oraşele secundare şi terţiare, determinat de cererea recent crescută pentru astfel de locaţii.
Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox, arată: "Piaţa a fost foarte dinamică şi în 2021, continuând evoluţia din 2020, susţinută de o cerere din sectoare diverse ale economiei. Companiile care au închiriat spaţii au fost preponderent din retailul tradiţional, comerţ online, logistică şi distribuţie. Ne bucurăm să observăm un număr atât de mare de tranzacţii (peste 30) cu suprafeţe mai mari de 10.000 mp, ceea ce ne dă încredere în dezvoltarea pieţei logistice şi industriale şi în următorii ani. România este percepută ca o piaţă atractivă pentru companiile internaţionale prin prisma conexiunilor geografice atât cu ţările din Europa Centrală şi de Est, precum şi cu cele din regiunea Balcanilor respectiv Orientul Mijlociu, a disponibilităţii şi calificării forţei de muncă şi a nivelului salarial".
JLL: "Cererea de spaţii industriale - creştere de circa 47%, anul trecut faţă de 2020"
Cererea totală de spaţii industriale de anul trecut a înregistrat o creştere de aproximativ 47% faţă de nivelul din 2020 şi cu 83% comparativ cu cel din 2019, ne-au spus consultanţii din cadrul JLL. Conform acestora, pe segmentul de spaţii industriale, printre cele mai mari proiecte aşteptate în acest an în ţara noastră se numără:
✓ Extindere parc WDP Timişoara - 57.000 mp;
✓ Extindere CTPark Bucharest North - 55.300 mp;
✓ Extindere Chitila Logistics Hub - 37.900 mp;
✓ Extinderea CTPark Timisoara - 36.300 mP.
"Apreciem că există echilibru între cerere şi ofertă pe piaţa spaţiilor industriale, având în vedere rata de neocupare redusă la nivel naţional (circa 3,5% la sfârşitul lui 2021)", apreciază sursele citate.
Conform reprezentanţilor Colliers România, pentru activele din sectorul industrial & logistic, randamentele pentru proprietăţile de top au scăzut în ultimul an cu aproximativ 0,5 puncte procentuale, la 7,5%. Şi în ceea ce priveşte birourile, randamentele pentru activele prime au scăzut de la 7%, în trimestrul al treilea al lui 2021, la 6,5%, la sfârşitul anului.
Cele mai importante proiecte aflate în desfăşurate în segmentul industrial.